رکوردشکنی نفت در آمریکا؛ گاز در اروپا
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، قیمت نفت برنت (شاخص بازار اروپا) صبح امروز از ۱۱۶ دلار عبور کرد؛ این بالاترین قیمت نفت برنت از سپتامبر ۲۰۱۳ محسوب میشود.
در بازار آمریکا نیز قیمت نفت وست تگزاس اینترمدییت (شاخص نفت آمریکا) از ۱۱۳ دلار عبور کرد؛ این گرانترین شاخص نفت در آمریکا از فوریه ۲۰۱۱ یعنی ۱۱ سال پیش تاکنون محسوب میشود.
فشارهای کنگره آمریکا به بایدن برای وضع تحریم علیه صادرات نفت روسیه و ناتوانی اوپک در افزایش عرضه نفت، دو عامل اصلی گران شدن شدید قیمت نفت است.
علیرغم اینکه ایالات متحده تهدید کرده است که صادرات انرژی روسیه را تحریم خواهد کرد، اما سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در جلسه دیروز خود نیاز به مبارزه با افزایش قیمت نفت با افزایش تولید را رد کرد.
بدین ترتیب قیمت نفت افزایش یافت و قیمت گاز اروپا به بالاترین سطح خود در تاریخ رسید.
اوپک و متحدانش، از جمله روسیه، در نشست روز چهارشنبه خود، در نشستی که تنها ۱۵ دقیقه به طول انجامید، تعهد خود را مبنی بر افزایش ۴۰۰ هزار بشکهای در روز عرضه در آوریل حفظ کردند. اوپک اعلام کرد که افزایش قیمتها ناشی از تنشهای ژئوپلیتیکی است و نه عوامل بنیادی بازار.
هلیما کرافت، رئیس بازارهای سرمایه RBC استراتژی کالاهای جهانی گفت: «این گروه تصمیم خود را به این دلیل توجیه کرد که ژئوپلیتیک، نه تغییر مبانی بازار، نفت خام را به سطوح فعلی سوق میدهد.
اظهارات جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، یکی از عوامل التهاب در بازار نفت بود، زیرا نشان داد او آماده اعمال تحریمها بر واردات نفت و گاز از روسیه است.
این اظهارات باعث آتش گرفتن قیمت گاز اروپا شد، به طوری که معاملات آتی گاز TTF هلند (شاخص قیمت گاز در اروپا) تا ۶۰ درصد افزایش یافت و به رکورد ۱۹۴.۷۲ یورو در هر مگاوات ساعت رسید.
بانک جی پی مورگان برآورد کرده که قطع کامل عرضه گاز روسیه که به عنوان بدترین سناریو در نظر گرفته میشود قیمت گاز را به بالای ۲۰۰ یورو در هر مگاوات ساعت خواهد رساند.
اوایل این هفته، بانک مورگان استنلی پیشبینیهای کوتاهمدت قیمت نفت خود را ارتقا داد و گفت که رویدادهای اوکراین یک ریسک در بازار نفت ایجاد کرده است که احتمالاً تا چند ماه آینده باقی خواهد ماند.
این بانک پیشبینی میکند که میانگین قیمت نفت برنت در سهماهه دوم سال به ۱۱۰ دلار در هر بشکه برسد که از پیشبینی قبلی خود که ۹۵ دلار در هر بشکه بود، بیشتر است.
برخی از فعالان بازار امیدوار بودند که اگر ایران اجازه خروج از تحریمها را داشته باشد، معامله با ایران میتواند بازار نفت را آرام کند، با این حال، ایران نمیتواند یک اختلال عمده در عرضه روسیه را جبران کند.
اگرچه روسیه روزانه ۵ میلیون بشکه نفت خام صادر میکند، اما تحلیلگران کالایی انتظار دارند که ایران تنها بتواند تولید خود را برای عرضه ۳.۳ میلیون بشکه در روز تا دسامبر افزایش دهد.