داستان خشک شدن رودخانه چالوس+عکس ها
رود چالوس رودی دائمی است در غرب مازندران که از دامنهٔ شمالی ارتفاعات کندوان و طالقان سرچشمه گرفته و پس از طی حدود ۷۲ کیلومتر در کنار چالوس در نزدیکی ده فرج آباد به دریای خزر میریزد. این رود با دو شاخهٔ اصلی زانوس و میخساز و شاخههای فرعی خود، دارای یک حوضهٔ آبریز ۱۵۵۰ کیلومتر مربعی است. مسیر این رود کوهستانی بوده، و بستر رود باریک و جریانش تند و سیلابی است. نامهای دیگر آن رود کجور (در دشت نظیر) و نکارود در (در مرزن آباد) است. از لحاظ صید ماهیهایی چون آزاد، سفید و سوف مهم است. این رود پیش از این به دلیل ورود پسابها با آلودگی دست به گریبان بود.اما حال یک اتفاق وحشتناک برای این رودخانه رقم خورده است مرگ خاموش.
روز قبل خبرگزاری مهر به نقل از یک کارشناس منابع طبیعی از خشک شدن رودخانه چالوس خبر داد و گفت: سدهای انحرافی انتقال آب برای کشاورزی باعث مرگ یکی از خروشان ترین رودخانههای کشور شدهاند.
هادی کیادلیری عضو هیأت علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه علوم تحقیقات گفت: سدهای انحرافی انتقال آب که به منظور تأمین آب مورد نیاز کشاورزی در شرق مازندران ایجاد شدهاند، باعث مرگ یکی از خروشانترین رودخانههای کشور شدهاند.
وی با تاکید بر اینکه چنین اتفاقی در استان پربارشی مثل مازندران نمیتواند نتیجه خشکسالی باشد، ابراز داشت: این خشکیدگی یقیناً ناگهانی و به دلیل انتقال آب برای مصارف کشاورزی است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه قدمت این رودخانه به اندازه قدمت جنگلهای شمال بوده و با خشک شدن اکوسیستم منطقه تحت تأثیر قرار میگیرد. ادامه داد: این رودخانه محل تخمریزی ماهیان ارزشمندی بوده که متأسفانه با خشک شدن آن، نسلشان از بین رفته است.
این استاد دانشگاه گفت: در شمال کشور به اندازه کافی جنگلها تخریب شدهاند، و از بین بردن منابع آبی آن دیگر شوخی بردار نیست.
وی با انتقاد از سکوت سازمان محیط زیست و سازمان جنگلها و منابع طبیعی گفت: آنقدر این سازمانها منفعل هستند که به نظر میرسد چشمشان را روی فجایع زیست محیطی بستهاند و تنها به ماشین صدور مجوز تبدیل شدهاند.
کیادلیری افزود: شدت تخریب منابع طبیعی در شمال کشور آنقدر زیاد شده است که به نظر میرسد این دو سازمان دیگر قادر به مدیریت آن نیستند.