چرا تعداد زنانی که از ایران مهاجرت می کنند بیشتر شده است؟
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: آناهید سیفی، استادیار حقوق بینالملل و گروه مطالعات زنان و خانواده دانشگاه علامه طباطبایی که در زمینه مهاجرت تحقیقات بسیاری کرده میگوید: «تا امروز آمار جامعی از جنسیت و کیفیت مهاجرت زنان نداریم. چراکه بسیاری از مهاجرتهای اخیر به صورت غیرقانونی انجام میشود. با اینحال به صورت کلی میتوانیم بگوییم که آمار مهاجرت زنان در ایران افزایش یافته است.»
بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران میگوید: «در سال2021 برای نخستینبار تفکیک جنسیتی در آمارهای ارائهشده از کشورهای مهاجرپذیر اعلام شده است.» این آمار نشان میدهد ۵۲درصد از اقامتهای دائم صادرشده برای ایرانیان در کانادا، 45درصد از اقامتهای دائم به فنلاند و 49درصد به استرالیا مربوط به زنان بوده است.
براساس یک تحقیق با عنوان «تحلیل تجربه زیسته زنان از مهاجرت» بیشتر زنان مهاجرت کرده ایران به کانادا تحصیلکرده هستند و حداقل مدرک کارشناسی ارشد دارند.
بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران درباره اینکه زنان یا مردان بیشتر تمایل به مهاجرت از ایران دارند معتقد است، جمعیت بالقوه برای مهاجرت همان فارغالتحصیلانِ بیکارِ دانشگاهی هستند، ازآنجاکه سهم زنان از این جمعیت بیشتر است میتوان حدس زد آنها تمایل بیشتری برای مهاجرتکردن دارند.یکی از مباحثی که بسیار کمتر بررسی شده، عوامل مهاجرت زنان است. آناهید سیفی، استادیار دانشگاه علامه طباطبایی میگوید: «دلایل مهاجرت زنان مختلف است. از مسائل اقتصادی بگیر تا دغدغههای فرهنگی و اجتماعی.» بررسی مهاجرت زنان و مردان به صورت کلی نشان میدهد که مسائل اقتصادی همچنان دلیل اصلی مهاجرت به شمار میآید و سپس مسائل دیگری شامل عوامل فردی، محرومیت فرهنگی و اجتماعی. با اینحال یافتههای این استادیار نشان میدهد: «مردان عمدتا با انگیزههای اقتصادی دست به مهاجرت میزنند، اما زنان بیشتر به دلایل اجتماعی و فرهنگی مهاجرت میکنند. مهاجرت زنان میتوانـد یـک راهحل برای فرار از محدودیتها و کمبودهای تحمیل شده خانوادگی و اجتماعی در جوامع مبدأ باشد و نیز امکان اشتغال در کارهایی که بهطور اجتماعی در جامعه مبدأ محدودیت داشـته را فـراهم کند.»
بنا به نتایج تحقیقات این استادیار؛ «برخی تابوهای اجتماعی ممکن است زنـان و دختران را به مهاجرت سوق دهد. زنان به احتمال زیاد به کشورهایی مهاجرت میکنند کـه نسبت به کشورشان نهادهای اجتماعی مناسبتری داشته باشد و دارای فرصتهای اقتصادی بیشتری برای آنان باشد. هنجارهای جنسیتی و تقسیم کار در بازار کار یـک عامـل کلیدی در اشتغال است.» مشاهدات نشان میدهد که زنـان مهـاجر، مهـاجرت را یـک پروسه به سوی رهایی و توانمندسازی میدانند.