اپیدمی تب دنگی انفجاری شد/ایران در آستانه یک همه‌گیری جدید

کدخبر: ۶۶۴۶۷۸
اقتصادنیوز: پشه آئدس در ایران ماندگار است و خبری از ریشه کنی نیست. تنها راه کنترل تب دنگی شناسایی و درمان سریع بیماران، رصد پشه و جلوگیری از تخمگذاری آن است. بیماری تب دنگی اکنون در ۱۲۰ کشور دنیا دیده شده است، در ایران نیز ۱۵۲ مبتلا شناسایی شده که ۱۴۰ نفر آنها در خارج از کشور مبتلا شده بودند.
اپیدمی تب دنگی انفجاری شد/ایران در آستانه یک همه‌گیری جدید

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از جماران، وزارت بهداشت از اوایل تیر امسال با مشاهده پشه آئدس در چند استان کشور زنگ هشدار را به صدا درآورد و در ابتدا برای ۸ استان کشور وضعیت قرمز اعلام کرد. اکنون با گذشت زمان و تخمگذاری و افزایش پشه آئدس و و همزمان ورود بیشتر افراد مبتلا به تب دنگی از خارج، نگرانی ها بیشتر شده است.

«دکتر شهنام عرشی» رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های غیر واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره آخرین وضعیت بیماری تب دنگی در ایران به گفت: بر اساس آخرین آمار تاکنون ۱۵۲ مورد ابتلا انسانی به تب دنگی در کشور داشته‌ایم. ۱۳۰ مورد از این افراد از امارات به ایران آمدند و ۷ نفر سابقه سفر به پاکستان، یک نفر سابقه سفر به عمان و یک نفر سابقه سفر به کشور بنین (غرب آفریقا) داشته‌اند. ۱۲ نفر نیز در ایران مبتلا شدند و سفر خارجی نداشتند. یک نفر هم که یک خانم ۸۰ ساله بود و سابقه سفر به امارات داشت بر اثر این بیماری فوت کرد.

وی گفت: بیشترین شیوع این بیماری در دو شهر بندرلنگه و چابهار است. از ۱۲ فرد مبتلا شده در داخل کشور ۱۱ نفر در بندرلنگه و یک نفر در چابهار مبتلا شده‌اند که انتقال بومی محسوب می‌شود بنابراین کنترل‌های بهداشتی در این دو شهر باید بسیار سختگیرانه باشد.

متخصص بیماری‌های عفونی افزود: پیشترین موارد پشه آئدس مهاجم در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، مازندران، گرگان و گیلان دیده شده است. البته در برخی استان‌ها هنوز این پشه صید نشده اما می‌دانیم که در این استانها هم حتما پشه آئدس هست و مستقر شده است.

در هر صورت در ۷ استان پشه آئدس مهاجم منتشر شده است. استان‌های دیگری هم هستند که یا آلوده شده‌اند یا به زودی آلوده می‌شوند و این استانها را هم آلوده در نظر می‌گیریم. مثل منطقه جیرفت در جنوب استان کرمان، قسمت‌های شمالی استان اردبیل در منطقه بیله سوار و دشت مغان، قسمت‌هایی از شرق آذربایجان شرقی و قسمت‌هایی از استان فارس هم ممکن است آلوده باشد.

افزایش بیماری تب دنگی از اواخر شهریور

عرشی ادامه داد:‌ علت اینکه موارد ابتلای انسانی به این بیماری خیلی بالاتر نرفته این است که خونخواری این پشه با گرم شدن هوا و بالا رفتن دما کمتر می‌شود و در گرما تحرک آن کمتر می‌شود و بیشتر در محیط خانه می‌ماند اما با خنک شدن هوا گزش و فعالیت این پشه بیشتر می‌شود. بنابراین انتظار داریم میزان گزش پشه آئدس و شیوع بیماری تب دنگی در اواخر شهریور و مهر ماه در کشور بیشتر بشود به این ترتیب موارد انتقال داخلی این بیماری افزایش پیدا می‌کند.

وی گفت: با این حال در مجموع انتظار نداریم امسال اپیدمی خیلی وسیعی از تب دنگی را در کشور داشته باشیم و احتمالا موارد ابتلا امسال خیلی شدید نیست اما وقتی پشه در کشور مستقر شد دیگر برای همیشه در ایران خواهد بود و کم و بیش شیوع این بیماری را در سالهای آینده خواهیم داشت و دیگر خبری از ریشه کنی بیماری تب دنگی در ایران نیست. پشه آئدس مهاجم هر جا رفته در آنجا ماندگار شده است. تغییرات آب و هوایی و گرمای هوا عامل انتشار این بیماری است و در هر صورت پشه وجود خواهد داشت. بهترین کار این است که بیماران سریع شناسایی و قرنطینه شوند تا از اپیدمی جلوگیری شود.

 

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های غیر واگیر وزارت بهداشت افزود: انتقال تب دنگی از انسان به انسان بسیار نادر است. لازمه انتقال این بیماری این است که پشه آئدس یک فرد بیمار را نیش بزند و ویروس را بعد از چند روز که در بدنش پرورش می‌دهد به فرد دیگری منتقل کند.

اگر فرد آلوده به ویروس تب دنگی در کشور نباشد، انتقال هم صورت نمی‌گیرد اما به طور طبیعی افراد آلوده از خارج وارد کشور می‌شوند و چرخه انتقال بیماری متوقف نمی‌شود. بیماری تب دنگی اکنون در ۱۲۰ کشور وجود دارد به عنوان مثال تایلند، مالزی، بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس، عراق، پاکستان و افغانستان از جمله کشورهای بسیار آلوده هستند که رفت و آمد از این کشورها به ایران ادامه دارد و مسافران هر روز می‌توانند ویروس تب دنگی را با خودشان وارد کشور کنند.

وی ادامه داد: حتما در سالهای آینده با بیماری تب دنگی و شیوع آن در کشور درگیر خواهیم بود. بنابراین باید از هم اکنون برای کاهش عوارض و پیامدهای این بیماری اقدامات کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت را در کشور برنامه ریزی و اجرا کنیم. بهترین راه کنترل و کاهش موارد ابتلا به این بیماری افزایش سواد سلامت مردم است که با کمک رسانه‌ها انجام می شود تا مردم بتوانند در مواقعی که در مناطق آلوده هستند از خودشان مراقبت کنند.

خبر مرتبط
آخرین وضعیت شیوع تب دنگی در کشور

اقتصادنیوز: رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با اعلام وضعیت نسبتا پایدار «تب دنگی» در کشور، در عین حال نسبت به فعالیت بیشتر پشه آئدس با خنک‌تر شدن هوا هشدار داد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید