آیا اوپکی ها تقلب می کنند ؟!

2 عاملی که می توانند روند قیمت نفت را تغییر دهند

کدخبر: ۱۵۵۶۰۲
قیمت نفت برنت دیروز به بالاترین میزان در یک سال و نیم گذشته رسید. اکنون امیدواری نزد صادرکنندگان نفت برای رسیدن به قیمت های بالاتر ایجاد شده است. اما در مقابل ریسک هایی هم وجود دارد که می تواند این امیدواری را کم رنگ کرده و حتی از میان بردارد. در مجموع می توان گفت دو ریسک بزرگ پیش‌روی بازار نفت در ماه‌های آینده وجود دارد.
2 عاملی که می توانند روند قیمت نفت را تغییر دهند

اول کارشکنی و عدم پایبندی 22 تولیدکننده بزرگ نفت ( 11کشور عضو و 11 کشور غیر اوپک به توافق وین برای کاهش 6/ 1 میلیون بشکه‌ای تولید و دوم رشد تولید نفت شیل.

کلاید راسل (Clyde Russell) تحلیلگر بازارهای کالایی خبرگزاری رویترز نیز این دو مورد را بزرگ‌ترین‌ ریسک‌های آینده بازار نفت می‌داند. وی با اشاره به اظهارات علی النعیمی، وزیر نفت سابق عربستان که گفته است: «متاسفانه ما اوپکی‌ها تقلب می‌کنیم»، احتمال عدم پایبندی به توافق را بسیار می‌داند. سابقه نه چندان روشن اوپک در پایبندی به توافق در کنار رقابت‌های اخیر آنها این احتمال را تقویت کرده است. در واقع تولیدکنندگان نفت در حالی برای کاهش تولید به توافق رسیدند که رقابت در بازارها برای افزایش سهم بازار در سطح بالایی قرار داشت. رشد تولید نفت عربستان در ماه نوامبر یعنی ماهی که کشورهای عضو بیشترین مذاکرات را برای توافق داشتند و رسیدن آن به بیش از 7/ 10میلیون بشکه نشان‌دهنده تداوم این رقابت‌ها است. از سویی آن‌طور که راسل در یادداشت روز گذشته خود اعلام کرده است، ایران نیز به پیروی از عربستان قیمت فروش نفت خود در ماه ژانویه را کاهش داده و بیشترین تخفیف ظرف 4 ماه اخیر را برای مشتریان خود در نظر گرفته است. از سویی راسل می‌گوید اطلاعات نشان می‌دهد که عراق قصد کاهش فروش نفت خود در ماه ژانویه را ندارد و تا‌کنون هیچ اعلامی از سوی این کشور به مشتریان نفتی داده نشده است. راسل تشویق تولیدکنندگان نفت شیل با رسیدن قیمت‎ها به 60 دلار در حالی که راه صادرات نفت آمریکا باز شده را یکی دیگر از خطرهای پیش روی نفت می‌داند. هرچندکه وی نیز بر این باور است که تولید نفت شیل نمی‌تواند آنچنان افزایش یابد که کاهش 6/ 1 میلیون بشکه‌ای نفت از سوی اوپک را جبران کند، با این حال احتمال دارد از سوی تولیدکنندگان دیگری مانند کانادا، برزیل و نروژ که خارج از توافق قرار دارند، شاهد افزایش تولید باشیم.

در مقابل گروهی از تحلیلگران نیز به تداوم روند افزایش قیمت نفت امیدوارند. در این میان تحلیلگران AB برنشتاین تاثیر توافق را شدیدتر از دیگر تحلیلگران می‌دانند. کارشناسان AB برنشتاین بر این باورند که توافق بزرگان نفتی باعث می‌شود بازار نفت از فاز مازاد عرضه وارد فاز کسری عرضه شود. این موسسه برآورد کرده است که بازار نفت با کسری 800 هزار بشکه‌ای تولید مواجه شود. این در حالی است که دانیل هینس، تحلیلگر بازارهای کالایی بانک ANZ نیز اعلام کرده است پایبندی کامل تولیدکنندگان نفت به توافق برای کاهش 7/ 1 میلیون بشکه‌ای هرگونه افزایش تولید نفت شیل را بی‌اثر می‌کند، چراکه تولیدات نفت شیل خود در یک سال اخیر نزدیک به 800 هزار بشکه در روز کاهش یافته است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • گزارش «اقتصادنیوز» از معاملات بازار سهام

      اقتصادنیوز: بازار سرمایه در هفته جاری روند صعودی داشته است؛ باید گفت امروز هم شاخص کل بورس ۳۵ هزار واحد رشد را تجربه…

    کارگزاری مفید