فائزه هاشمی: دیکتاتورها همیشه از فضای غیرشفاف سود بردهاند/بیشتر مشکلات به سیاست خارجهای بازمیگردد که عمدتاً دست رئیسجمهور نیست
به گزارش اقتصادنیوز؛ فائزه هاشمی رفسنجانی در گفتوگو با جماران درباره طرح سوال از رئیس جمهوری در مجلس گفت: زمانی که بحران یا مشکل حادی ایجاد می شود، طرح سوال می تواند به عنوان ابزاری مناسب در شرایط فعلی تلقی شود. پاسخ هایی که رئیس جمهور می دهد نیز می تواند مهم باشد. آقای روحانی باید از این فرصت استفاده کرده و واقعیات را به مردم بگوید. چرا که دیگر همه می دانند؛ حل بسیاری از مسائلی که دولت با آن مواجه است، خارج از حیطه اختیارات آن بوده و در دست دولت نیست.
وی افزود: رای نمونه، سیاست خارجی ما که باعث بخش عمده ای از فشارهای اقتصادی به جامعه است و مانع ورود دلار به کشور شده و تحریم ها را ایجاد کرده، در اختیار رئیسجمهور نیست. البته این بدان معنا نیست که تمامی اقدامات رئیسجمهور صحیح بوده یا مدیرانی شایسته انتخاب کرده و تمام تصمیماتی که گرفته، بدون اشکال است. اما باید گفت که عمده فشارهایی که امروز گریبان کشور را گرفته، به سیاست خارجهای بازمی گردد که عمدتاً دست رئیسجمهور نیست.
دلیل اصلی عدم بازگشت دلار به کشور و ممانعت از انجام معاملات بانکی ایران و کشورها ، شفاف نبودن قوانین بانکی است
فائزه هاشمی در ادامه برای تشریح گفتههای خود اظهار داشت: یکی از نمونه های این بی اختیاری دولت، موضوع کنوانسیون های 4گانه «افایتیاف» است که یکی از دلایل آن، عدم تعامل بانکهای خارجی با ماست. بدون پذیرش این کنوانسیونها از سوی ایران، آنها با ما کار نمی کنند. بنابراین دلیل اصلی که باعث عدم بازگشت دلار به کشور و ممانعت از انجام معاملات بانکی میان ایران و سایر کشورها شده، شفاف نبودن قوانین بانکی عنوان می شود. با پیوستن به کنوانسیونهایی نظیر مبارزه با پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم و تطبیق این قوانین، مشکلات می توانند حل شوند. از این رو با آنکه دولت لوایح مربوطه را به مجلس فرستاد، ولی مجلس، شورای نگهبان یا نهادهای بالاتر جلوی آن را گرفتند.
سیاست خارجی یا سوء تدبیر داخلی؟
فائزه هاشمی درباره اینکه «مسائل ما ریشه خارجی ندارد، بلکه داخلی است» تصریح کرد: این گونه می توان گفت که مشکلات و مسائل از این منظر که سیاست های خارجی ما در داخل تنظیم و برنامه ریزی میشوند، ریشهای داخلی دارند. این که به جای منافع ملی، اهداف دیگری در برخی موارد دنبال می شود، بخش عمده ای از مشکلات را سبب شده است.
آرمانها و منافعملی همیشه در یک راستا قرار نمیگیرند
این عضو حزب کارگزاران سازندگی افزود: در سیاستهای جهانی کشورها، منافع بر اساس واقعگرایی حرف اول را می زند. اینکه ما بر اساس آرمانگرایی سیاست خارجی خود را تنظیم کرده و به منافع ملی توجه نکنیم، نتیجهاش این میشود. زیرا آرمانها و منافعملی همیشه در یک راستا قرار نمیگیرند. البته درباره اینکه تا چه اندازه سیاستهای ما به تحقق آرمانها و ایدئولوژیمان کمک کرده نیز حرف بسیار است. برای نمونه در بهار عربی که در 4کشور اتفاق افتاد، کسی نگفت که الگویشان ایران است. باید پرسید این چه آرمان گرایی و تلاش برای گسترش ایدئولوژی بوده که حتی نتوانسته روی ملتهایی که علیه حکومتهای خود انقلاب می کنند، تاثیر گذارد.
روحانی در مجلس چه بگوید؟
این فعال سیاسی اصلاحطلب گفت: اگر آقای روحانی در مجلس دلیل واقعی گرانیها، چرایی بالارفتن قیمت دلار و سکه، منشاء قاچاقها و سایر مسائل را توضیح دهد، بسیار خوب است. اما اگر سیاستمدارانه حرف بزند که نه سیخ بسوزد و نه کباب، مانند بسیاری از صحبت هایش در گذشته؛ کلیگویی و تکرار مکرّرات خواهد بود. بنابراین، من اصولاً با سوال از رئیس جمهور در این شرایط مخالف نیستم و فکر می کنم که اشکال ندارد سوال از رئیس جمهور در همین شرایط بحرانی مطرح شود و البته پاسخی واقعی نیز داشته باشد، چرا که اگر شرایط عادی و همه امور به درستی پیش روند، دیگر جای سوالی باقی نخواهد ماند.
منافعملی در سیاستهای خارجی و داخلی ما حلقه ای گمشده است
نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی گفت: البته ایرادی به دولت عراق و ... وارد نیست. خالی شدن مرتب پشت ایران توسط روسیه و بسیاری موارد دیگر، نشان می دهد که آن کشورها بر اساس منافع ملیشان عمل می کنند. این ما هستیم که درست عمل نمی کنیم. چرا که منافعملی در سیاستهای خارجی و داخلیمان، حلقه ای گمشده است.
نبود شفافیت فضا را ملتهب کرده/ هر مشکلی که تاکنون وجود داشته، به دلیل عدم شفافیت و مخفی کاری بوده است
فائزه هاشمی درباره این که اگر آقای روحانی واقعیتها را بگوید جو ملتهب میشود، گفت: مگر امروز چنین التهابی نیست؟ اتفاقاً هر چه قضایا در ابهام باقی بمانند، تشویشها و نگرانیها را بیشتر میکند. «شفافیت» تکلیف را مشخص می کند و معلوم می شود که ریشه مشکلات کجاست و می تواند جلوی سوءاستفادهها، خطاها، رانت خواریها و ...را بگیرد. حتی اگر التهابی را هم ایجاد کند، مفید است. از این رو، شفافسازی نباید به هر دلیلی از بین رفته یا نادیده گرفته شود. این نبود شفافیت است که فضا را ملتهب کرده است.
دیکتاتورها و فاسدها همیشه از فضای غیرشفاف سود بردهاند
دختر مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی با اشاره به لزوم بازنگری نظام در برخی سیاستهای داخلی و خارجی گفت: ر اساس شفافیت است که می توان برنامه ریزی و سیاستگذاری درستی داشت و به سمتی حرکت کرد که به نفع مردم و منافعملی باشد. دیکتاتورها و فاسدها نیز همیشه، از فضای غیرشفاف سود برده اند. در شرایط غیر شفاف، افرادی که ریشه ناآرامی ها، آشوب ها و سوءمدیریتها را به وجود آورده اند، سود خود را می برند و بازهم سر مردم بیکلاه می ماند. در چنین فضایی است که اصولگرایان و نهادهای آنها که مسبب اصلی این مشکلات هستند، می توانند بیشترین حملات را به دولت کنند و خودشان را جای مردم و بیگناه نشان دهند.
هاشمی ادامه داد: اقتدار در دنیای امروز تنها داشتن موشک نیست که اگر چنین بود کره شمالی ابرقدرت دنیا محسوب می شد، بلکه پیشرفت و توسعه در کنار موشک و سلاح اقتدار می آورد. این تفکری بود که بابا دنبال آن بود و روش او نیز در تمامی آنها بر این اساس بود.
راهکارهای 15 گانه خاتمی
هاشمی درباره 15 پیشنهاد سید محمد خاتمی برای خروج کشور از وضعیت فعلی گفت: لازم است که نظام برای حل مشکلات فعلی در سیاست های داخلی و خارجی خود بازنگری کند. اینکه همیشه انتظار داشته باشیم که وحدت از سوی مردم محقق شود، اشتباهی بزرگ است. مردم ما چقدر باید فداکاری کرده و کوتاه بیایند؟ حاکمان هم باید قدم هایی را در این زمینه بردارند. مسلماً اگر آنها دوقدم بردارند، مردم 10 قدم خواهند برداشت. دو قدمی هم که نظام باید در این راستا بردارد، بازنگری در سیاست های خارجی و داخلی است. که یکی از آنها، موضوع «رابطه با آمریکا» است.
پایه سیاست خارجی و روابط میان کشورها اعتماد نیست
هاشمی تاکید کرد: معتقدم که برای رابطه با آمریکا، باید یک گفت و گو تنها برای بازکردن سفارتهای دو کشور صورت گیرد. فراموش نکنیم که پایه سیاست خارجی و روابط میان کشورها اعتماد نیست، بلکه هوشمندی، اقتدار، بلدبودن دیپلماسی و مدیریت است تا در تضاد منافع، هر کشوری بتواند بیشترین سهم را ببرد. اقتدار نیز در دنیای امروز تنها داشتن موشک نیست که اگر چنین بود کره شمالی ابرقدرت دنیا محسوب می شد، بلکه پیشرفت و توسعه در کنار موشک و سلاح اقتدار می آورد. این تفکری بود که آیت الله هاشمی رفسنجانی دنبال آن بود و روش او نیز بر این اساس بود.
وی افزود: لذا نمایندگان ایران اگر این گونه حرکت کنند، به محض دیدن بدعهدی از سوی کشوری دیگر از جمله آمریکا، می توانند اقدام متقابل انجام دهند. آمریکا، چین را تهدید به تعرفه روی واردات کالاهای چینی می کند، چین نیز همین کار را در قبال کالاهای وارداتی آمریکا انجام می دهد. مگر روسیه کم نسبت به ایران بدعهدی داشته است؟ چرا نسبت به آن یا خیلی کشورهایی که مثلاً با ما دوست هستند، نگرانی نداریم؟