رحمان قهرمان پور، تحلیلگرمسائل ترکیه:

منتقدان ترامپ نگران برهم خوردن نظم منطقه هستند/ چین و روسیه برای تامین امنیت خاورمیانه اقدامی نمی‌کنند/ ایران و بشاراسد هم ازخروج کردها از شمال سوریه سود می‌برند

کدخبر: ۳۰۸۳۶۴
اقتصادنیوز: رحمان قهرمان پور، تحلیلگرمسائل ترکیه در گفتگو با کانال تلگرامی «عصرما» به بررسی ابعاد حمله ترکیه به شمال سوریه و تلاش این کشور برای خروج کردها از منطقه مورد مناقشه پرداخت.
منتقدان ترامپ نگران برهم خوردن نظم منطقه هستند/ چین و روسیه برای تامین امنیت خاورمیانه اقدامی نمی‌کنند/ ایران و بشاراسد هم ازخروج کردها از شمال سوریه سود می‌برند

به گزارش اقتصادنیوز این تحلیلگر روابط بین‌الملل در این‌بار تاکید کرد:« حمله ترکیه به کردهای سوری در چند سطح قابل تحلیل است که باید این چند سطح را از هم تفکیک کنیم. اولین سطح مربوط به آمریکا و متحدان آمریکا در منطقه است؛ این حمله و حرکت ترکیه که به دنبال عقب‌نشینی آمریکا اتفاق افتاد؛ می‌تواند نشانگر اتفاق بزرگتری در منطقه باشد؛ که شاید بحث اصلی که در سطح بین‌الملل شکل گرفته به آن برمی‌گردد. همانند خروج بریتانیا از خلیج فارس در سال 1971 . لذا چه در درون آمریکا، چه در اروپا و چه در میان متحدان آمریکا در منطقه این نگرانی وجود دارد که آمریکا مجموعه تعهداتی را که در قبال این متحدان خود دارد کنار بگذارد و منطقه را به طور کامل ترک کند. بنابراین بخشی از این واکنش‌ها که در قبال حمله ترکیه به سوریه انجام گرفته است بیش از آنکه مخالفت با ترکیه باشد؛ مخالفت با آمریکا بود که چرا چنین رفتاری داشته است. دومین سطح، مخالفت‌های اروپا و واکنش کشورهای اروپایی نسبت به این عمل ترکیه بود. این واکنش‌ها هم بیشتر به خاطر نگرانی از موج مهاجرتی است که معمولا در چنین شرایطی اتفاق می‌افتد. سومین سطح نیز به واکنش‌ها در منطقه باز می‌گردد . در منطقه هم بخشی از مخالفت‌ها و شاید موافقت‌ها ناشی از رقابت‌های منطقه‌ای است و بر اساس آن کشورها مواضعشان را مشخص می‌کنند.»

رحمان قهرمانپور در ادامه با طرح این پرسش که«حال آمریکا و جامعه جهانی چه برخوردی باید انجام دهند؟» تصریح کرد:« آمریکا که کار خود را کرده است و گویا توافقی هم برای آتش بس با ترکیه انجام گرفته ؛سایر کشورها هم موضعگیری انجام داده‌اند. حال در پی پایان یافتن این درگیری چه وضعیتی را شاهد خواهیم بود؛ شاید یکی از مهمترین نگرانی‌ها برهم خوردن نظم منطقه‌ای باشد که موضوع قابل توجهی است. نظمی در خاورمیانه وجود داشته که در آن آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم خود را تامین کننده امنیت منطقه تلقی می‌کرد. بنابراین اگر منازعه‌ای اتفاق می‌افتاد آمریکا به دنبال حل آن در چارچوب منافع خود و ائتلاف‌های منطقه‌ای بود. حال اینکه چه نتایجی حاصل شده موضوعی نیست که در این جا فرصت بحث داشته باشد. ادامه رفتاری مشابه عملکرد ترکیه که صرف تهدیدآمیز بودن فعالیت در یک منطقه به آن حمله کردند؛ نگرانی‌های بسیاری را ایجاد کرده‌است. ممکن است امروز ترکیه به کردها، فردا کردها به مناطق دیگر، اسرائیل به فلسطین و...حمله کنند و چندین منازعه دیگر اتفاق بیفتد.احتمال بروز چنین بی‌نظمی وجود دارد و کسانی که منتقد عملکرد ترامپ بوده‌اند از این نظر به قضیه نگاه می‌کنند و سایر مسائلی که ما مطرح می‌کنیم مساله آنها نیست. به عبارتی آنها معتقدند اگر آمریکا کنار بکشد، روسیه و چین توان و تمایل به ایجاد امنیت منطقه‌ای ندارند در نتیجه ممکن است وضعیت امنیتی منطقه از چیزی که الان هست بدتر می‌شود.»

 او در پایان این گفت‌وگو تاکید کرذد:«در این میان ما سطح افکار عمومی را هم داریم که متاثر از احساسات بشردوستانه نسبت به اتفاقات مختلف است. معمولا در سطح افکارعموعی این حساسیت در بسیاری از حملات و اقدامات نظامی وجود دارد. در اینجا باید به این نکته توجه کرد که ترکیه چه در حملات گذشته چه در عفرین و چه در حملات دیگری که انجام داده است امواج پارازیتی می‌فرستد که سیستم مخابراتی و ارتباطات را چنان مختل می‌کند که امکان ارسال خبر ممکن نباشد؛ پس پسیاری از عکس‌هایی که درباره این اتفاق منتشر شده است مربوط به گذشته و جنگ یمن است. بنابراین خیلی اطلاعات موثق و دقیقی نسبت به عمق تخریب‌ها و آسیب‌ها نداریم. از سویی همین افکار عمومی واکنش ایران را نسبت به این حملات ضعیف می‌دانند. آنچه که از سوی ایران اتفاق افتاد محکومیت این حملات بود اما مساله این است که ایران به چند دلیل از واکنش تندتر اجتناب می‌کند، اول سیاست ایران مخالفت با تشکیل حکومت مستقل کردی در منطقه است؛ دوم، به هر حال شمال سوریه تحت کنترل کردها بود و آنها متحدان منطقه‌ای آمریکا بودند و با دولت مرکزی دمشق کنار نمی‌آمدند. بنابراین اگر این حمله موجب شود حاکمیت شمال سوریه را به دولت مرکزی واگذار کند و دولت مرکزی دمشق قوی‌تر شود به نفع ایران است که ظاهرا این اتفاق افتاده است. اخباری مبنی بر توافق کردها و دولت بشار اسد نیز منتشر شده که بر اساس آن ارتش سوریه به ادلب رفته اند. دلیل عدم واکنش سریع دولت دمشق هم به همین دلیل بوده است به عبارتی شرایط به سمتی برود که آن پیش‌شرطی که مبنی بر اعطای خودمختاری به کردها بود صرف نظر بکنند. با همه این موارد ایران هم همانند بسیاری از کشورهای جهان این حملات را محکوم کرد و موضع مخالفش را اعلام کرد.»

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید