تکالیف مالیاتی داروخانه ها

کدخبر: ۴۸۷۰۲۵
داروخانه ها (شخص حقوقی) موظف به ارسال اظهارنامه عملکرد تا 4 ماه بعد از پایان سال یا حداکثر تا پایان تیر ماه سال بعد هستند.
تکالیف مالیاتی داروخانه ها

تکالیف مالیاتی داروخانه ها چیست؟ چند سال پیش که برای اولین بار به مالکان داروخانه ها آموزش مالیات یا به عبارتی آموزش در زمینه نحوه انجام تکالیف مالیاتی را ارائه می‌کردم، با این پرسش مواجه می‌شدم که آیا داروخانه ها موظف به ارائه صورت معاملات فصلی هستند یا خیر؟

این در حالی بود که در همان جلسه آموزشی، برخی اذعان داشتند که عده‌ای از همکاران صورت معاملات فصلی را ارائه می‌کنند و یا برخی دیگر گزارش صورت معاملات فصلی را هیچ وقت ارسال نکرده‌اند. از این رو از یکی از مشاورین مالیاتی موسسه دادیس برای حل مسائل حوزه تجاری داروخانه ها کمک گرفتم تا به اتفاق ایشان از تمام ظرفیت‌های قانونی داروخانه ها بهره‌مند شوم.

قطعاً شما هم به عنوان متولی صنعت سلامت در کشور این دغدغه را دارید که این صنعت باید معاف از مالیات باشد. اما در ابتدا باید بررسی کنیم که چطور با انجام صحیح تکالیف قانونی حداقل مالیات را بپردازید و مشمول جرائم مالیاتی نشوید. در این مقاله بعد از بررسی انواع پرونده‌ها به تکالیف مالیاتی می‌پردازیم.

تکالیف مالیاتی داروخانه ها

نحوه اطلاع از تکالیف مالیاتی داروخانه ها 

به منظور اطلاع از تکالیف مالیاتی داروخانه ها ابتدا باید به طبقه‌بندی مالیاتی داروخانه ها بر اساس رقم فروش در سال 1400 و بعد از آن توجه کنیم. در طی آخرین تغییرات قانون، اگر درآمد یا فروش ابرازی براساس اظهارنامه مالیاتی عملکرد داروخانه ها در خردادماه سال قبل یا آخرین درآمد قطعی شده‌ به شرط ابلاغ تا پایان دی ماه سال قبل (به منظور فرصت ایجاد زیرساخت مالی) بیش از پنج میلیاردوپانصد میلیون تومان باشد، جزء مؤدیان یا مشاغل گروه اول محسوب می‌گردند.

همچنین در صورتی‌که فروش ابرازی داروخانه شما براساس اظهارنامه مالیاتی عملکرد در خردادماه سال قبل یا آخرین درآمد قطعی شده‌ به شرط ابلاغ تا پایان دی ماه سال قبل (به منظور فرصت ایجاد زیرساخت مالی) بیشتر از یک میلیارد و هشتصد میلیون تومان تا پنج میلیاردو پانصد میلیون تومان باشد، مؤدی گروه دوم و در صورتی‌که کمتر از مبالغ مذکور باشد، جزء مؤدیان گروه سوم طبقه‌بندی می‌شوید و یا شخصیت حقوقی‌ای دارید که تکالیف شما به جز زمان ارسال اظهارنامه عملکرد، مشابه مؤدیان گروه اول است.

نحوه انجام تکالیف مالیاتی داروخانه ها

به منظور آشنایی با نحوه انجام تکالیف مالیاتی داروخانه ها، باید نسبت به قوانینی که به صورت کلی و مربوط به صنعت غذا و دارو تصویب می‌شود، اطلاعات کاملی داشته باشید تا بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید. این قوانین مالیات املاک، نحوه مالیات و ارائه تکالیف قانونی اشخاص حقیقی یا حقوقی، هزینه‌های قابل قبول، قانون بودجه، قوانین مؤخر نسبت به قانون مالیات مصوب سال 1394 و قانون دائمی ارزش افزوده مصوب سال 1400 و سایر قوانین مربوطه به بیماری‌های همه‌گیر و قوانین کار و تأمین اجتماعی و دیگر قوانین را دربرمی‌گیرد که در این خصوص ساده‌ترین و مقرون به‌صرفه‌ترین اقدام، تماس با یک مشاور مالیاتی و استفاده از معافیت های مالیاتی می‌باشد که ما به شما مشورت با کارشناسان مشاور مالیاتی موسسه خدماتی dadis.ir را پیشنهاد می‌کنیم. البته شما می‌توانید در وب سایت دادیس نیز از آخرین اطلاعات و اخبار در خصوص معافیت‌های مالیاتی داروخانه ها مطلع شوید. 

ارائه لیست مالیات حقوق داروخانه ها

داروخانه ها برای ارائه لیست مالیات حقوق در پایان هر ماه، بر اساس پایه معافیت مالیاتی همان سال (بر اساس قانون بودجه مصوب در همان سال) موظف به محاسبه و کسر مالیات حقوق از پرسنل شاغل در داروخانه هستند.

حال اگر شما کارفرمای غیراصلی باشید، موظفید 10% از تمام پرداخت‌های صورت گرفته را به طور علی‌الحساب کسر و تا پایان ماه بعد به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنید که عموماً در پرداختی به پرسنل پاره‌وقت، شما کارفرمای دوم یا کارفرمای غیراصلی قلمداد می‌شوید. (معافیت حقوق سال 1401 ماهیانه 5.600.000 تومان برای پرسنل ثابت داروخانه است.)

ارائه لیست مالیات حقوق داروخانه ها

دفاتر قانونی پلمپ داروخانه ها

اگر شما جزء مشمولین گروه اول یا شرکت‌ها هستید، گرفتن دفاتر قانونی برای شما الزامی است. بر اساس قانون، داروخانه ها موظف‌اند قبل از شروع سال مالی جدید نسبت به اخذ دفاتر قانونی پلمپ، از جمله دفتر کل و روزنامه اقدام کنند. اگر جزء مشاغل گروه دوم و سوم هستید، نیازی به اخذ دفاتر روزنامه و کل پلمپ برای داروخانه نیست.

البته سازمان امور مالیاتی در این راستا نیز تمهیداتی برای ثبت و ضبط اطلاعات داروخانه ها در دفاتر قانونی مد نظر داشته است که داروخانه ها می‌توانند با ارائه‌ی نامه‌ یا درخواستی به سازمان امور مالیاتی، نرم‌افزار مورد استفاده در سال بعد را معرفی کرده، خلاصه عملیات داده شده به ماشین‌های الکترونیکی را به صورت ماهیانه در پایان هر ماه در دفتر روزنامه ثبت و حداکثر تا پانزدهم ماه بعد به دفتر کل منتقل کنند. 

هزینه های قابل قبول داروخانه ها

مهم‌ترین موضوعی که در خصوص گزارش‌ هزینه ها باید مورد توجه قرار گیرد، شکل ارائه و محتوای هزینه در داروخانه ها است؛ به این معنی که از نظر قانون‌گذار، سرفصل‌هایی که در ق.م.م تعریف شده‌اند، بسیار حائز اهمیت‌اند. از دیگر شرایط قبول هزینه های داروخانه ها باید به پرداخت مبالغ بالای 5 میلیون تومان اشاره کنیم که این هزینه ها باید از حساب بانکی پرداخت گردند.

هر چند که در قانون ذکر نشده است کارت بانکی داروخانه یا کارت بانکی شرکای داروخانه و دیگر حساب‌های بانکی نیز قابل قبول است، اما طبق روال رسیدگی‌ها با این موضوع مواجه شده‌ایم که اگر از حساب حساب شرکای داروخانه استفاده ‌شود، باید گردش حساب مذکور در دفاتر نمایش داده بشود.

به طور مثال، هزینه های متفرقه یا سایر هزینه ها از جمله مواردی‌اند که در قانون به آنها اشاره نشده است و مسئول رسیدگی‌کننده یا ممیز مالیاتی نیز آنها را جزء هزینه های غیر قبول مالیاتی شناسایی می‌نماید.

چنانچه به مطالعه یا کسب اطلاعات بیشتر از هزینه های قابل قبول داروخانه ها و جزئیات و آخرین قوانین مربوطه تمایل دارید، می‌توانید به وب سایت موسسه مالیاتی دادیس مراجعه کنید یا با مشاورین این مؤسسه تماس بگیرید. 

مالیات اجاره داروخانه ها

طبق قانون، در صورتی که شخصیت حقوقی داشته باشید، داروخانه ها موظف‌اند کل اجاره‌ پرداختی به مالک را در 75% ضرب و بر این اساس مالیات موجر را محاسبه کنند. سپس مبلغ مذکور را در تعداد ماه‌های یک سال یا کمتر از یک سال تقسیم کنند و بر همین اساس، هر ماه تا پایان ماه بعد طی فیشی به نمایندگی و به نام موجر، مالیات اجاره داروخانه را پرداخت کنند.

البته ممکن است مالک یا موجر اعتراض کند که تنها درآمد وی از اجاره‌ی این داروخانه ها می‌باشد که به موسسه اجاره داده ‌است؛ در این صورت می‌توانید به ایشان اعلام کنید که می‌توانند تا پایان تیر ماه سال بعد اظهارنامه اجاره املاک خود را به سازمان امور مالیاتی تقدیم کنند و اگر از جای دیگری حقوق دریافت نمی‌کنند، می‌توانند تا سقف معافیت معیشتی را تا پایان اسفند، ارائه اظهارنامه از سازمان امور مالیاتی دریافت کنند.

صورت معاملات فصلی داروخانه ها

سوالی که در ابتدای نوشتار به آن پرداختیم، عدم تصریح قانون نسبت به ارسال یا عدم ارسال صورت معاملات فصلی داروخانه ها می‌باشد‌. اگر شما شخصیت حقوقی یا در گروه‌بندی طبقه اول (برمبنای رقم فروش) قرار داشته باشید، قطعاً موظف به ارسال صورت معاملات فصلی هستید.

اما در صورتی که در دسته‌بندی گروه دوم و سوم مشاغل هستید، بر اساس قانون دائمی ارزش افزوده (بند 15 فصل سوم داروخانه ها معاف از ارزش افزوده هستند)، داروخانه های گروه اول و اشخاص حقیقی موظف به ارائه صورت معاملات فصلی تا 45 روز بعد از پایان هر فصل به سازمان امور مالیاتی هستند و طبق قانون، داروخانه ها می‌توانند به صورت آنلاین یا آفلاین اطلاعات خرید و اطلاعات یا درآمد حاصل از فروش داروخانه و واردات را به انضمام اطلاعات محل داروخانه را اگر اجاری باشد، در سامانه صورت معاملات فصلی ثبت کنند. البته توجه داشته باشید مجموع مبالغی که ذکر می‌کنید، باید با درآمد حاصل از خرید و فروش و سایر موارد در اظهارنامه عملکرد داروخانه یکسان باشد.

در بند «ج» فصل چهارم آیین‌نامه 46378 در خصوص داروخانه ها ذکر شده است که اشخاص حقوقی و مشاغل گروه اول و مشمولین قانون ارزش افزوده مشمول ارسال صورت معاملات فصلی هستند.

صورت معاملات فصلی داروخانه ها

ارسال اظهارنامه عملکرد داروخانه ها

داروخانه ها (شخص حقوقی) موظف به ارسال اظهارنامه عملکرد تا 4 ماه بعد از پایان سال یا حداکثر تا پایان تیر ماه سال بعد هستند. لازم است برای ارسال اظهارنامه، عملکرد داروخانه ها را مد نظر قرار بدهید و برای تکمیل اظهارنامه به بخش اطلاعات اختصاصی توجه ویژه داشته باشید که حتماً این موارد را تکمیل نمایید:

در ردیف یک با تعیین «بلی» شماره مجوز داروخانه ها در جدول شماره 3؛ در ردیف 2 با انتخاب «بلی» شماره دفاتر قانونی پلمپ در جدول شماره 4؛ در بند 5 با انتخاب «بلی» اطلاعات ملک استیجاری در جدول شماره 6 و سپس به تکمیل اطلاعات درآمدی و ترازنامه‌ای بپردازید و با تأیید نهایی حتماً شماره پیگیری ارسال اظهارنامه را دریافت کنید. اکنون شما امکان بهره‌مندی از معافیت داروخانه ها باتوجه به مجوزهایی که از نهادهای ذی‌ربط را دریافت نموده‌اید، دارید.

توصیه ما به شما این است که به ارجعیت قوانین مؤخر نسبت به قوانینی که در این مقاله به تشریح آنها پرداختیم، توجه داشته باشید. در این خصوص هم می‌توانید با مراجعه به وب سایت موسسه مالیاتی دادیس یا شماره همراه 09121966291 در تماس باشید و از نظر کارشناسان این حوزه بهره‌مند شوید. 

تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۲ دی

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید