چرا سراغ فالگیرها میرویم؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، آرزو معصومیان روانشناس بالینی و عظیمهالسادات عبدللهی جامعهشناس درباره علت روی آوری افراد به فالگیری توضیح داده اند.
افراد چه زمانی به خرافات رو میآورند؟
معصومیان در پاسخ به این پرسش که علت روانشناختی گسترش خرافات در جامعه چیست، میگوید: یکی از نشانههای گسترش چنین امری در جامعه، رجوع به فالگیرها و رمالها است. از نظر فروید باورها و عقاید خرافی از ناخودآگاه انسان نشات میگیرد. در عصر علم و فناوری و حتی در کشورهای غربی، خرافات به صورت ملموسی رو به افزایش است و گروههایی در مورد علوم غیبی شکل گرفتهاند.
این روانشناس بالینی بیان میدارد: مطالعات روانشناختی خرافات، نشان میدهد که معمولاً در مواقعی که امکان کنترل محیط کمتر است و در مسائل حساس و لحظههایی که فرد دچار ابهام و عدم اعتماد و اطمینان به آینده است، خرافات بیشتر میشود. همچنین هنگامی که فرد با مسائلی روبهرو است که در مقابله با آن دچار احساس شکست و ترس میشود و نمیتواند به شیوه علمی و استدلال منطقی به آن پاسخ دهد، به خرافات رو میآورد.
وی در ادامه به چند مورد از علتهای دیگر افزایش خرافات در جامعه اشاره کرده و میافزاید: ویژگیهای شخصیتی و روانی همانند سبک فرزندپروری، محیط و آداب و رسوم میتواند باعث پذیرش بیشتر خرافات در افراد شود. برای نمونه افراد مبتلا به بیماری پارانویا میخواهند بدانند که اطرافیانشان برای ضربه زدن به آنها از چه راههایی استفاده میکنند. شخصیتهای خودشیفته به علت اینکه میخواهند خود را آگاهتر و موفقتر از دیگران نشان دهند، برای آگاهی از آینده نامعلوم به این روش متوسل میشوند. همچنین هنگامی که پیش میآید که افرادی به علت تنبلی به جای اینکه به کار و تلاش و برنامهریزی در زندگی بپردازند، به دنبال راهحلهای سادهتر برای رسیدن به اهدافشان هستند و به همین دلیل به سمت طالعبینی و فالگیری میروند.
عبداللهی در پاسخ به این پرسش که با توجه به بالا رفتن سطح آگاهی جامعه، چرا گرایش با فالگیری و رمالی بیشتر شده است، میگوید: از منظر جامعهشناسی، افرادی که سراغ رمالی و فالگیری میروند، دسترسی به اطلاعات صحیح ندارند. به همین علت هم با وعدههای بیسرانجامی که رمالها به آنها میدهند، امیدوار میشوند. چنین افرادی بیشترین قربانیان هستند.