کُما؛ گیاهی بدبو اما خوشمزه و پر فایده

کدخبر: ۷۰۸۹۹۰
اقتصادنیوز: «کَما» به عنوان نوبرانه بهاری گیاهی بدبو، اما خوشمزه و پرخاصیت است که فصل برداشت آن از دل برخی دشت‌های خراسان جنوبی آغاز شده و این گیاه پر طرفدار و لذیذ این روزها بر سرسفره‌های مردم منطقه نشسته است.
کُما؛ گیاهی بدبو اما خوشمزه و پر فایده

هنوز چند روز به آغاز فصل بهار مانده، در اطراف بازار قدیمی بیرجند، تعدادی از زیادی از روستائیان و کسبه کما را داخل کیسه، روی گاری و حتی داخل صندوق عقب پراید و وانت به فروش می‌رسانند.

شلوغی اطراف کسبه کما فروش و پیچیدن بوی تند و زننده‌ کَما در کوچه پس کوچه‌های شهر نشان از استقبال از این نوبرانه پرخاصیت است.

پیرمردی از اهالی یکی از شهرهای اطراف در میدان امام بیرجند در حالی که چند گونی کما را از داخل صندوق عقب پراید خود بر روی زمین می‌گذارد، نظر رهگذاران اطراف بازار را به خود جلب کرده و تعداد زیادی از شهروندان منتظرند تا بساط فروش را پهن کند.

پیرمرد روستایی کیسه کمایی را روی گونی بزرگ بر روی زمین خالی می‌کند و با باز شدن سر اولین گونی بوی تند کما در فضا می‌پیچد و این بو تا حدودی برای خیلی‌ها تحملش سخت است و البته برخی افراد هم بوی آن را دوست دارند.

هنوز این پیرمرد محصولش را قیمت گذاری نکرده، یکی از زنان مسن از وی درخواست نایلون برای خرید کما می‌کند و پیرمرد در جوابش می‌گوید چون کمای من تازه و باکیفیت است کمتر از ۶۰ هزار تومان نمی‌فروشم و پیرزن در جواب می‌گوید من کما شناس هستم، نوعش خوبه، قیمتش مهم نیست!

صدای چند مشتری دیگر همزمان بلند می‌شود و از پیرمرد درخواست نایلون برای خرید کما دارند و بعد از دقایقی پیرمرد روستایی حجم زیادی از محصولش را به فروش رساند و جالب است که اکثر مشتری‌هایش افراد مسن هستند و چراکه از گذشته با خواص این محصول آشنا هستند.

خانم مسنی در خصوص کما و خواص آن به خبرنگار ایرنا گفت: کما اگر چه بوی تندی دارد اما دارای طبع گرم است و خواص گوناگون است.

رضایی افزود: اگرچه کما به صورت خام و در زمان پخته شدن، بوی بسیار تند و نامطلوبی دارد که فضای محیط اطراف را پر می‌کند اما بعد از پخته شدن بسیار خوشمزه و لذیذ است.

وی بیان کرد: کمای خوراکی ۲ نوع است یکی کمای قُرنه که ساقه‌ایی کلفت با گل‌هایی مثل گل کلم دارد و دوم کمای عادی که به آن بوته کما می‌گویند با برگ‌های کوچک و ساقه‌ کوتاه و نازک که بیشتر به صورت کوکو استفاده می‌شود.

رضایی با بیان اینکه من هر ساله حجم زیادی از کما را خریداری و بعد از پخته شدن برای استفاده در طول سال فریز می‌کنم، گفت: همچنین در ایام نوروز که از شهرهای دیگر مهمان دارم، آنان نیز خیلی دوست دارند که برایشان کوکوی کما درست می‌کنم.

وی تصریح کرد: البته شستن کما به دلیل زیادی شن و خاک، کمی سخت است و باید خوب شسته شود اما خانواده من که خیلی دوست دارند و زحمت شست و شویش ارزش دارد.

البته اگر در فصل بهار سری به دشت‌های خراسان جنوبی به خصوص در شهرستان‌های زیرکوه، درمیان، سربیشه و نهبندان بزنی مردم محلی را می‌بینید که مشغول جمع‌آوری کما برای استفاده خوراکی هستند، افراد محلی از ساقه‌های کما بیشتر کوکو درست می‌کنند و به ندرت از آن در نان و آش استفاده می‌کنند.

این روزها اگر به فضای مجازی و نرم افزارهای کسب و کار استان هم سری بزنی بازار فروش کما هم به صورت خام و پخته داغ است و آن را محصولی ضد انگل و ضد سرطان معرفی می‌کنند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید