تورم و تابستان در داغ شدن با هم رقابت می کنند
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه هم میهن نوشت: فرزین تمام تلاشش را برای کنترل نرخ ارز به کار بست و موفق به تثبیت نرخ در محدوده ۵۰هزار تومان شد. این تثبیت نرخ اما به قیمت عدم تخصیص ارز کالاها تمام شد.
در ماههای گذشته اخبار متعددی از دپو شدن کالاهای وارداتی در انبار گمرک به دلیل عدم تخصیص ارز منتشر شد. بهعبارت دیگر بانک مرکزی، ارز صادراتی را بهجای تخصیص برای واردات کالاها به بازار تزریق کرده تا نرخ ارز را در یک محدوده مشخص نگاه دارد. به این ترتیب تخصیص ارز کالاهای وارداتی آنقدر دیر شد که بازار برخی از آنها را دچار تلاطم کرد.
این روزها بحران دارو دامن سایر کالاها که وابسته به ارز وارداتی هستند را هم گرفته. از یکسو داروهای واردشده به دلیل عدم تامین ارز در انبارهای گمرک مانده و از سوی دیگر این عدم تامینها، ثبت سفارش برای ماههای بعد را به تاخیر انداخته که میتواند کمبود دارو در نیمه دوم سال را بحرانیتر کند.
بحران دارو که انتظار میرفت در نیمه دوم سال بروز پیدا کند، در ابتدای تابستان گریبان مرغ را گرفت. قیمت مرغ در چند روز گذشته به بالای ۱۰۰ هزار تومان در هر کیلو جهش کرد. هر سال در فصول گرم با توجه به ماندگاری پایین در گرما و کاهش تقاضا، قیمت مرغ کاهش مییافت. اما امسال در این روزهای گرم که فسادپذیری کالاها بهشدت افزایش یافته، قیمت مرغ هم سازی مخالف میزند و رشدهای جدید ثبت میکند.
مرغ که به دلیل قیمتی پایینتر همواره جایگزینی برای گوشت قرمز محسوب میشد، امروز با رشد قیمتهای بالا از دسترس اقشار مختلف دورتر میشود. قدرت خرید مردم بهقدری در ۱۰ سال گذشته افت کرده که چنین افزایش قیمتهایی را تاب نمیآورند و این عدم توان خرید به وضوح در چهره بازار نمایان است. فروش مرغ جای خود را بیشتر به فروش آلایش مرغ داده و این پدیده بهویژه در مناطق پایین و شهرهای محرومتر با شدت بیشتری قابل مشاهده است.
تراژدی مرغ را میتوان در اتفاقی که روز دوشنبه این هفته در چالوس افتاد، مشاهده کرد. قیمت جدید مرغ به اندازهای برای خریدار غیرقابل تحمل بود که منجر به نزاعی مفصل بین خریدار و فروشنده مرغ و نتیجتاً قتل یکی از طرفین دعوا شد. این تراژدی با توجه به کم شدن قدرت خرید مردم قابل پیشبینی بود. کما اینکه جامعهشناسان بارها به تبعات گوناگونی که افت سطح رفاه و گستردگی دامنه فقر دارد، اشاره کرده بودند.