موج جدید تقاضا در بازار طلا/ سکه پیشتاز بازدهی هفته؛ بورس از دلار و درهم عقب افتاد+ نمودار
![موج جدید تقاضا در بازار طلا/ سکه پیشتاز بازدهی هفته؛ بورس از دلار و درهم عقب افتاد+ نمودار](https://cdn.eghtesadnews.com/thumbnail/0GxxnCbS38bI/mW4TY_vzMeEG1fqb61-mcCKrGYGcOSm4SW9Yyhl5b2N1qvFeEPKLcFkzrdrrAcG9cg9gAf9kJWJmze2Es8GZhDlkJqwVKQrtbtX3tEKKwKo,/%D8%AF%D9%84%D8%A7%D8%B1.jpg)
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، دادههای بازارهای مالی در هفته جاری نشان میدهد که سرمایهگذاران، با نگاهی به آیندهای نامطمئن، از بازارهای پرریسک فاصله گرفته و به سمت داراییهای امن حرکت کردهاند؛ روندی که در پی آن شاهد موج گسترده تقاضا برای خرید طلا و سکه بودیم.
با این حال، سکه امامی که در هفته گذشته بازدهی صفر درصدی را ثبت کرده بود، این هفته جهش ۱۴.۴۳ درصدی را تجربه کرد. همچنین، طلای آبشده از بازدهی ۰.۶۹ درصدی، ۷.۰۱ درصد افزایش بازدهی داشت و ارزش طلای جهانی هم از ۱.۰۹ درصد بازدهی به ۳.۰۳ درصد رشد کرد.
در مقابل، بورس تنها ۰.۰۹ درصد رشد داشت که نشان دهنده رکود در این بازار و عدم تمایل سرمایهگذاران برای ورود نقدینگی به بازار سهام است. سرمایهگذاران به جای پذیرش ریسک در بازار سرمایه، داراییهای امنتری مانند طلا را انتخاب کردهاند.
بررسی تغییرات هفتگی قیمت سکه نشان میدهد که این دارایی امن در مجموع ۸.۷ میلیون تومان افزایش قیمت داشته است و بهطور متوسط روزانه ۱.۷۴ میلیون تومان به ارزش این فلز گرانبهای داخلی اضافه شده است. معاملهگران معتقدند این هفته سکه همه تلاش خود را کرد تا بازدهی صفر هفته گذشته را جبران کند.
البته به عقیده تحلیلگران بخش مهمی از دلیل رشد افسارگسیخته قیمت سکه به سپردههای 30 درصدی سال گذشته و کوچ آنها به صندوقهای طلا اختصاص دارد. در هفته منتهی به 18 بهمن میزان ورود پول به صندوقهای طلا دو رکورد روزانه به ثبت رساند و مجموع ورود هفتگی پول به این صندوقها به 4.5 همت رسید.
از سوی دیگر، دلار نیما نیز این هفته تغییرات کمی داشت و بازارساز نشان داده است حتی در اوج هیجانات و نوسانات، تمام تلاش خود را در بازار رسمی به کار گرفته است تا نرخ ارز بالا نرود. برخی از فعالان بازار معتقدند این رفتار برای جلوگیری از ارسال سیگنال دستپاچگی به معاملهگرای بازار است، در حالی که برخی دیگر معتقدند بازارهای رسمی مستقل از غوغای جهانی عمل میکنند.
نمودار: اکوایران
با این همه، فعالان بازار میگویند هر چی سامانههای رسمی گوش به فرمان هستند، بازار آزاد کار خود را میکند. بعد از روند نسبتاً کمنوسان در هفته گذشته، نرخ ارز در این هفته افزایش محسوسی را تجربه کرد.
دلار تهران، دلار هرات و درهم امارات همگی این هفته روندی صعودی داشتند و دلار تهران که هفته گذشته بازدهی منفی داشت، این هفته با ۲.۷۵ درصد رشد مواجه شد. دلار هرات هم از ۰.۲۴ درصد رشد در هفته قبل به ۲.۷ درصد افزایش پیدا کرد.
در همین حال، درهم امارات که هفته گذشته افت ۰.۶۱ درصدی را تجربه کرده بود، این هفته ۳.۶ درصد رشد را ثبت کرد. این روند نشان میدهد که تقاضای ارز در بازار آزاد در حال افزایش است، در حالی که سامانههای رسمی همچنان سعی در کنترل نوسانات دارند.
افزایش تقاضا برای خرید ارز ناشی از تحولات سیاسی و انتظارات تورمی است. با این حال، برخلاف طلا و سکه که کاملاً جنبه پناهگاهی دارند، ارز همچنان متأثر از سیاستهای داخلی و خارجی در نوسان است.
براساس پیگیری اقتصادنیوز، تحلیلگران اظهارات ترامپ و دستورات اجرایی او را عامل تشدید هیجان در بازار ارز دانستند و معتقدند سوخت روند رو به مثبت قیمت درهم امارات از تقاضای تجاری نشات نگرفته است و به خروج سرمایه بر میگردد.
روند کلی بازارها نشاندهنده افزایش تمایل سرمایهگذاران به داراییهای امن مثل طلا و سکه است. افزایش قیمت سکه و طلا به همراه رشد بازار ارز، حاکی از نگرانیهای اقتصادی و افزایش تقاضا برای این داراییهاست. با این حال، بازار ارز همچنان تحت تأثیر عوامل سیاسی و اقتصادی قرار دارد و روند آن در هفتههای آینده وابسته به تصمیمات کلان اقتصادی خواهد بود.
با توجه به وضعیت فعلی، در هفتههای آتی باید دید که آیا روند رشد بازار طلا و ارز ادامه خواهد داشت یا شاهد اصلاح قیمتی خواهیم بود. همچنین، عملکرد بورس و میزان ورود نقدینگی به این بازار میتواند تأثیر مهمی بر جهتگیری کلی سرمایهگذاران داشته باشد.