علت قهر قیمت خودرو با دلار چیست؟

کدخبر: ۷۰۴۰۶۴
اقتصادنیوز: بازار خودرو از سال۹۷ همراه با تشدید تحریم‌ها تابعی از نرخ ارز بود؛ اما در سال جاری (با فاکتور گرفتن از فروردین‌ماه) این وابستگی تا حد زیادی کاهش یافته و ضعیف شده است.
علت قهر قیمت خودرو با دلار چیست؟

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه «دنیای‌اقتصاد» نوشت:  در شرایطی که نرخ دلار در هفته جاری رشد قابل توجهی داشته با این حال اما بازار خودرو واکنش سردی از خود نشان داده و افزایش قیمت‌ها بسیار محدود بوده است. 

این «کرختی» بازار خودرو که در هفته‌های اخیر نیز وجود داشته ناشی از عوامل مختلفی است از جمله کاهش انتظارات تورمی در این حوزه و تغییر الگوی عرضه و تقاضا. با این حال اما مهم‌ترین و عمده‌ترین دلیل کاهش وابستگی خودرو به نرخ ارز، باز شدن آب‌باریکه واردات خودرو در سال جاری است.

هرچند امسال واردات به‌صورت قطره‌چکانی و کند بوده، اما همین میزان نیز توانسته است تا حد زیادی به سامان‌دهی قیمت‌ها در بازار خودرو کمک کند. بنابراین، واردات خودرو را می‌توان یکی از عوامل کلیدی در تنظیم قیمت‌ها در این بازار دانست.​

صحبت از کم‌اعتنایی و کم‌محلی بازار خودرو به بازار ارز است، نه بی‌‌‌اعتنایی و بی‌محلی مطلق. بنابراین منحنی قیمت در بازار خودرو نیز تحت تاثیر رشد قیمت ارز، صعود کرده، منتها صعودی اندک و بسیار کمتر از انتظار.

«کمتر از انتظار» از آن جهت است که پیش از این «کم‌محلی‌‌‌ها» منحنی قیمت در بازار خودرو تقریبا چشم و گوش بسته مطیع بازار ارز بود و با کوچک‌ترین نوسان ارزی، بالا و پایین می‌‌‌شد.

این روند طی این سال‌ها (سال‌های تحریم) معمولا ادامه داشت اما از اواسط تابستان امسال تغییر کرد. این تغییر به حدی است که با وجود عبور دلار از قله ۹۰ هزار تومان، بسیاری  از خودروها هنوز قله فروردین امسال را –با دلار حدودا ۶۵ هزار تومانی- فتح نکرده‌اند.

در اواخر فروردین و در نتیجه تنش شدید بین ایران و اسرائیل و رشد انتظارات تورمی، قیمت دلار صعودی سنگین را تجربه کرد و به نزدیکی‌های ۶۵‌هزار تومان رسید. منحنی قیمت در بازار خودرو نیز که در آن مقطع تحت‌تاثیر ارز بود روند افزایشی به خود گرفت ، به نحوی که رکورد میانگین قیمت را شکست. با وجود اینکه در این مدت قیمت دلار بالای ۴۰درصد رشد کرده، بسیاری از خودروها –چه مونتاژی، چه داخلی- هنوز قله فروردین را فتح نکرده‌اند. قیمت خودروهای داخلی در این مدت البته نوسان داشته و افت و خیز قیمت ارز در آن اثرگذار بوده، اما تاثیر آن هرگز مانند گذشته از جمله فروردین ۱۴۰۳ نیست.

​با مقایسه قیمت 20 خودرو –با مبدأ میانه بهمن- (قبل از روشن شدن رسمی موضع ایران در قبال مذاکره با آمریکا) انجام شده، میانگین افزایش قیمت در این کمتر از یک هفته تنها کمتر از 2درصد بوده  است. این در حالی است که قیمت دلار از ابتدای بهمن تا لحظه تنظیم این گزارش (با در نظر گرفتن قیمت 88 هزار و 200 تومانی دلار) حدود7هزار تومان معادل 8.6درصد بالا رفته است.

اگر حالا نیز شرایط قبل از اواسط مرداد 1403 برقرار بود، میانگین افزایش قیمت خودرو در بازار آزاد عددی بالاتر از 2درصد را ثبت می‌کرد تا وفاداری‌اش به ارز را اثبات کند. حالا اما بین این دو جدایی افتاده و روابط سابق بین‌شان برقرار نیست. این نکته را نباید فراموش کرد که یکی از دلایل کم محلی بازار خودرو به ارز، واردات قطره‌چکانی است چه آنکه به واسطه ورود خودروهای خارجی، منحنی قیمت در بازار آزاد، محتاط شد و از سرعت خود کاست و گاهی (با توجه به دیگر پارامترها) حتی دنده عقب گرفت.   

برای درک بهتر «جدایی» خودرو و ارز،  نگاهی به قیمت برخی خودروها در قله امسال می‌‌‌اندازیم و آنها را با قیمت‌های فعلی مقایسه می‌کنیم.

wPcmIekPBODQ

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید