اثر تعطیلی فولاد سازان و سیمانی ها بر بورس تهران
یک تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به تبعات دستورالعمل قطع برق فولادیها و سیمانیها بر نمادهای این گروه در بورس گفت: نباید به بورس که در حال ریکاوری است، شوک جدیدی وارد کرد.
مهدی بیات منش در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ابلاغیه دیروز شرکت توانیر مبنی بر قطع برق کارخانجات فولاد و سیمان گفت: انتشار چنین اخباری به صورت ناگهانی و دفعتی، شوک جدیدی را به بازار سرمایه وارد میکند؛ یعنی علاوه بر اینکه به صنعت آسیب میرساند، به روند عملکرد و سودآوری صنایع مجاور و آن دسته از صنایعی که در بورس حضور فعال دارند، آسیب وارد میکند و طبیعی است که بازار سرمایه نیز نسبت به آنها واکنش نشان میدهد.
وی با تاکید بر ضرورت توجه هر چه بیشتر مسئولان و تصمیمسازان به نحوه نگارش ابلاغیهها و دستورالعملهای اثرگذار بر بازار سرمایه افزود: بازار سرمایه نسبت به خبرهایی که بر صنایع بورسی اثرگذار هستند، به طور طبیعی واکنش نشان میدهد؛ بنابراین با توجه به شرایط فعلی بازار سهام، باید تدابیری اندیشیده شود که تصمیمات، تا حد امکان با واحدهای تولیدی بورسی که از جمله بازیگران جدی بورس هستند، هماهنگ شده تا در بازار سرمایه، کمترین تأثیر منفی را بر جای بگذارد.
بیات منش با بیان اینکه در حال حاضر، دستورالعملی در بازار سرمایه وجود ندارد که برای تصمیم گیران محدودیت ایجاد کند، تصریح کرد: باید دستورالعملی در بازار سرمایه اجرایی شود که محدودیتهایی را برای افراد تصمیمگیر در کشور ایجاد نماید تا تصمیمات آنها، بر روی بازار سرمایه تأثیر منفی نگذارد.
وی درباره تدابیری که میتوانست به جای قطع برق صنایع مادر کشور، در دستور کار قرار بگیرد، گفت: ابتدا باید دید که میانگین مصرف برق فولادیها طی مدت قبل از قطعی برق چقدر بوده و آیا افزایش مصرف آنها صحت دارد یا خیر؛ ضمن اینکه باید میزان مصارف را مدیریت کرد نه اینکه با اتخاذ راه ساده، یعنی قطع برق، هم تولید و هم بازار سرمایه را دچار شوک کرد.
وی ادامه داد: انتظار میرود جلسهای مشترک بین تولیدیها، مقامات سازمان بورس و مسئولان وزارت نیرو برگزار شود تا بتوان با همراهی تمامی بخشها و با کمترین آسیب به صنایع و بازار سرمایه، مدیریت مصرف برق را به انجام رساند.
این تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه طی هشت ماهه گذشته، بازار سرمایه حساسیت خود نسبت به اخبار را تا حدود زیادی از دست داده است، گفت: اکنون بازار در حال ریکاوری است؛ اگرچه ممکن است حساسیت کمتری به اخبار داشته باشد، ولی باید مدیریت لازم صورت گیرد تا آسیبی به روند رو به رشد بازار سرمایه وارد نشود؛ چراکه تأمین مالی بخش مولد اقتصاد باید از طریق بورس صورت گیرد.
بیات منش گفت: با توجه به روند مثبت و خیلی خوب فولادیها چه در بحث افزایش تقاضای جهانی برای خرید فولاد در هشت ماهه اخیر و چه در حل تنشهای ناشی از قیمتگذاری در بورس کالا از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، به نظر میرسد که چشمانداز سهام فولاد بسیار مناسب است و جزو صنایع اول و دوم بازار سرمایه است؛ بنابراین باید مراقبتهای لازم از آن صورت گیرد.
وی افزود: هم اکنون چشمانداز جهانی نسبت به بازار فولاد مثبت است و هنوز هم، قیمتهایی که در ایران معامله میشود، بسیار عقبتر از قیمت جهانی است، پس تصمیم سازان باید با تولیدکنندگان تعامل بیشتری داشته باشند.