مقاومت مکرون دربرابر افزایش سهم فرانسه در هزینههای نظامی ناتو
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در تلاش است دربرابر درخواستهای صورت گرفته برای افزایش بودجه پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مقاومت کند.
رویترز به نقل از چهار منبع دیپلماتیک و یک منبع نظامی فرانسوی، طرحی برای افزایش بیست میلیارد دلاری هزینههای ناتو پیشنهاد شده است که هدف آن انعطافپذیری بیشتر دربرابر تهدیدات نظامی، تغییرات اقلیمی و خیزش چین است اما با مخالفت فرانسه مواجه شده است.
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو ماه فوریه امسال (بهمن) پیشنهاد کرد بهجای اینکه کشورهای عضو بر سیستم فعلی اتکا داشته باشند که هر کشور سهم عملیاتهای نظامی خود را پرداخت میکند، مبالغی را در صندوقهای مشترک واریز کنند.
به گفته این منابع مطلع، ماکرون نگران است که پرداخت این هزینههای دفاعی، اولویتهای نظامی فرانسه را تحتالشعاع قرار دهد.
این پیشنهاد استولتنبرگ پس آن مطرح شد که آمریکا اعلام کرد متحدان اروپایی سهم کافی از هزینههای انجام شده برای برنامههای نظامی خود را پرداخت نمیکنند. از سوی دیگر ماکرون نیز سال گذشته گفته بود ناتو دچار مرگ مغزی شده و در جهان چند قطبی پسا جنگ سرد فاقد راهبردی سیاسی است.
رویترز به نقل از این افراد مطلع نوشت، فرانسه باور دارد که واریز بیست میلیارد دلار به صندوقهای مشترک برای مدت ده سال، بعید است به نفع اولویتهای نظامی فرانسه بوده و موجب خواهد شد منابع و توجهها به جای آنکه صرف تقویت نقاط ضعف اتحادیه اروپا در مسائل دفاعی شوند به سمت اهداف دیگر منحرف شوند».
این خبرگزاری به نقل از یک مقام نظامی فرانسه نوشت: «اگر ایده اصلی این است که سهم کشورها در صندوقهای مشترک بهطور بیرحمانهای افزایش یابد و فلسفه ناتو را تغییر دهد و از مسئولیت ملی به سمت توهم مسئولیت حرکت کند، پاسخ فرانسه به روشنی، "نه" خواهد بود».
این منبع فرانسوی افزود: «از دید ما این مسئله ناتو در برابر اروپا نیست بلکه مسئله ناتو علیه دفاع ملی هر یک از کشورهای عضو است».
یکی از چهار دیپلماتی که نمیخواستند نامشان فاش شود به رویترز گفت، «فلورنس پارلی» وزیر دفاع فرانسه از تصمیم استولتنبرگ بسیار ناراحت است.
از سوی دیگر یک دیپلمات ناتو به این خبرگزاری گفت، مذاکراتی که پیش از نشست ناتو صورت گرفتند سازنده بوده و وزرای دفاع و وزرای خارجه کشورهای عضو طرح اصلاح ناتو ۲۰۳۰ را در نشست ماه ژوئن به بحث خواهند گذاشت.
به گفته این دیپلماتها، علاوه بر فرانسه، آلمان و کانادا نیز راغب هستند پیش از اینکه سر کیسه را شل کنند، بدانند این هزینهها صرف چه چیز خواهد شد.
یک دیپلمات ارشد ناتو در اینباره گفت: «برخی اروپاییها میپرسند: آیا ما ناتو را تشکیل میدهیم؟ یا ما توان دفاعی اتحادیه اروپا را توسعه میدهیم تا مکمل ناتو باشیم؟ از هر یورو فقط یکبار میتواند پرداخت شود».
به گفته این دیپلماتها، صندوقهای مشترک ناتو سه دهم درصد از مخارج نظامی کشورهای عضو را شامل میشود که معادل ۲.۵ میلیارد دلار است که صرف فرماندهی و زیرساختهای نظامی ناتو میشود. این مبالغ کمتر از میانگین تاریخی هزینههای ناتو است که معادل نیم درصد از مخارج نظامی کشورهای عضو است.
نشریه آمریکایی «فارن پالیسی» اخیراً در گزارشی به بررسی روابط اروپا و آمریکا و تاثیر روی کار آمدن «جو بایدن» در واشنگتن بر این روابط و بخصوص تلاش رئیسجمهور فرانسه برای دستیابی به استقلال کشورش در نتیجه استقلال اروپا از آمریکا پرداخت.
بنابر این گزارش، این مسئله بخصوص مقامات فرانسوی را به فکر وامیدارد که تا چه حدی ریاستجمهوری بایدن مانع فشار آنها که از قبل هم دشوار بود برای رسیدن به اتحادیه اروپای مستقل به لحاظ ژئوپولتیک خواهد شد؛ پروژهای که «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه در سالهای اخیر مطرح کرده و به نظر میرسد رویکرد یکجانبهگرایانه و منتقدانه «دونالد ترامپ» در قبال اروپا به نفع آن بوده است