بزرگترین خریداران سلاح، خواستار محدود شدن قدرت نظامی ایران؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، در دیدار اخیر «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی آمریکا، با «مئیر بن شبات»، همتای صهیونیست او، توافق شد که ۲ کشور کارگروهی برای هماهنگی در زمینه مقابله با برنامه موشکی ایران که اخیرا پیشرفت چشمگیری داشته است، ایجاد کنند.
پیشتر نیز صهیونیستها نگرانی جدی خود را در خصوص پیشرفت برنامه هستهای ایران و بازگشت آمریکا به برجام، بدون در نظر گرفتن منافع رژیم صهیونیستی و کشورهای حاشیه خلیج فارس اعلام کرده بودند.
در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که آیا داشتن قدرت موشکی در برهه حساس کنونی لزومی دارد؟
افزایش خرید تسلیحات نظامی در کشورهای حاشیه خلیج فارس
چندی پیش اتاق فکر کنگره آمریکا در گزارشی نوشت: «موشکهای بالستیک ایران، توانایی ارتش آمریکا و نفوذ این کشور در خاورمیانه را به چالش میکشند.»
در ادامه این گزارش آمده بود: «ایران در حال حاضر بیشترین تعداد موشکهای بالستیک در خاورمیانه را دارد و پنتاگون معتقد است که موشکهای ایران، نیروهای آمریکایی و متحدانش را که برای برقرار امنیت در خاورمیانه حضور دارند، تهدید میکند.»
همچنین در این گزارش، آمریکا از اینکه همسایگان ایران توانایی مقابله با نیروی نظامی ایران را ندارند، ابراز نگرانی کردهبود.
این اظهارات در حالی بیان میشود که کشورهای حاشیه خلیج فارس در سالهای اخیر بزرگترین خریدار سلاح در جهان بودهاند. طبق گزارش اخیر مؤسسه بینالمللی مطالعات صلح استکهلم «سیپری»، کل هزینههای نظامی در سراسر جهان با وجود ویروس کرونا و رکود اقتصادی، نه تنها کاهش نداشته، بلکه در سال ۲۰۲۰، ۲.۶ درصد افزایش داشته و تقریباً به ۲ تریلیون دلار رسیده است.
بنا بر گزارش «سیپری»، کشورهای خاورمیانه بیشترین میزان افزایش در واردات سلاح را به خود اختصاص دادهاند؛ و این میزان از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰، نسبت به سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵، ۲۵ درصد افزایش داشته است.
عربستان سعودی، به عنوان بزرگترین واردکننده در رده نخست قرار دارد. این کشور در سالهای اخیر، واردات سلاح خود را ۶۱ درصد و قطر ۳۶۱ درصد افزایش داده است.
بر اساس این گزارش، آمریکا ۳۶ درصد از سهم فروش تسلیحات نظامی در جهان را طی ۵ سال اخیر به خود اختصاص داده و در رتبه اول صادرکنندگان سلاح در جهان قرار دارد. پس از آن روسیه و فرانسه به ترتیب در جایگاه دوم و سوم هستند.
آسیا و اقیانوسیه با دریافت ۴۲ درصد از میزان تسلیحات جهانی در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰، بزرگترین مناطق وارداتی عمده سلاح بودند. «سیمون وزمان»، محقق ارشد سیپری در این باره گفت: «برای بسیاری از کشورهای آسیا و اقیانوسیه، رشد چین به عنوان یک تهدید نظامی، عامل اصلی افزایش واردات اسلحه در این منطقه است.»
«دیگو لوپس دا سیلوا»، محقق موسسه سیپری، نیز بیان کرد: «با اطمینان میتوانیم بگوییم که همهگیری کرونا تأثیر قابل توجهی در هزینههای نظامی جهانی در سال ۲۰۲۰ نداشته است.»
همانطور که اشاره شد، آمریکا ۳۶ درصد از فروش جهانی اسلحه را درسالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ به خود اختصاص داده و به ۹۶ کشور اسلحه فروخته است که تقریبا نیمی از فروش آن به خاورمیانه رسیده است.
هزینههای نظامی آمریکا در زمان دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا، پس از ۷ سال کاهش، برای ۳ سال متوالی افزایش داشته است.
«استالکساندر مارکشتاینر»، محقق موسسه سیپری، گفت: «افزایش اخیر هزینههای نظامی آمریکا میتواند مربوط به سرمایهگذاریهای سنگین این کشور در پروژههای تحقیقاتی و مدرن سازی زرادخانههای هستهای و تهیه سلاح در مقیاس بزرگ باشد. همچنین این افزایش نشاندهنده نگرانی روز افزون آمریکا از تهدیدات رقبای استراتژیک خود مانند چین و روسیه است.»
تهدید ایران به حمله نظامی و گزینههای تکراری روی میز!
«بنی گانتس»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، چند ماه پیش اعلام کرده بود ارتش این رژیم در حال به روزرسانی برنامههای عملیاتی خود برای حمله احتمالی آینده به سایتهای هستهای ایران است.
اظهارات او در حالی بیان شد که دولت بایدن در حال بررسی گزینههای خود برای از سرگیری مذاکرات برجام بود. مقامات صهیونیست با احیای این توافقنامه مخالف بوده و آن را برای توقف غنیسازی هستهای ایران ناکافی میدانند.
مدتهاست که منتقدان آمریکایی و صهیونیستی برجام اذعان کردهاند این توافقنامه نتوانسته از برنامه توسعه موشکهای بالستیک ایران و همچنین حمایت از جنبشهای مقاومت مانند حزب الله جلوگیری کند.
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی چندی پیش در ادعایی گفته بود: «اگر این توافقنامه نتواند ایران را از برنامه هستهای و موشکی خود بازدارد، ما بطور مستقل وارد عمل میشویم و ازخود دفاع میکنیم.»
یک مقام ارشد سابق آمریکایی در مصاحبهای با «المانیتور» خطاب به صهیونیستها گفت: «شما به تجهیزات نظامی آمریکا آنقدر احتیاج دارید که به تنهایی نمیتوانید عملیاتی را علیه ایران انجام دهید و هیچ تضمینی برای موفقیت شما وجود نخواهد داشت. زیرا فاصله تلآویو از تهران انقدر زیاد است که حتی معلوم نیست بتوانند موشکهایشان را به هدف بزنند.»
این اولین بار نیست که یکی از مقامات صهیونیستی درباره ایران یاوهگویی کرده و آن را به حمله یکجانبه تهدید میکنند. این ادعا قبلا نیز در دوران اوباما تکرار شده بود و مدام با گزینههای نظامی روی میز، ایران را تهدید میکردند.
چندی پیش نیز «کنت مککنزی»، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، ادعا کرد: «تا زمانی که ایران به حمایت مادی خود از حزب لله و انصارالله ادامه دهد، منطقه ثبات و امنیت نخواهد داشت.»
ترس غربیها از قدرت نظامی ایران، آنها را وادار کرده است تا برای جلوگیری از پیشرفت ایران در زمینه موشکی بالستیک که از سلاحهای متعارف محسوب میشود، اقداماتی انجام دهند.
برای مثال آمریکا قصد دارد متحدان خود در خاورمیانه را از لحاظ دفاعی و موشکی برای مقابله با ایران مجهز کند. زیرا دولت بایدن تمرکز بیشتری روی آسیا دارد. به همین دلیل آمریکا سامانه دفاعی پاتریوت خود را در عربستان مستقر کردهاست.
«موشه پاتل»، مدیر سازمان پدافند موشکی رژیم صهیونیستی، در ماه دسامبر برای همکاری با متحدان عربی جدید خود در دفاع موشکی علیه یران اعلام آماگی کرده بود.
قدرت موشکی ایران، موضوعی غیرقابل مذاکره
مقامات رژیم صهیونیستی مدام از بایدن درخواست میکنند که سیاست «فشار حداکثری» ترامپ علیه ایران را که به گفته خود مقامات آمریکایی، اشتباه بوده است، حفظ کند و ادعا کردند که بازگشت به برجام اهرمهای فشار آمریکا در قبال ایران را از بین خواهد برد.
همچنین صهیونیستها درباره هر معامله بالقوهای که نتواند با پشتیبانی ایران از گروههای به ادعای آنان «تروریستی» در منطقه و برنامه موشکی بالستیک ما مقابله کند، ابراز نگرانی کردهاند. اما مقامات آمریکایی به آنها اطمینان خاطر دادهاند و حمایت بیدریغ خود را از این رژیم کودککش اعلام کردهاند.
از طرفی بعضی مقامات آمریکایی نیز برجام کنونی را یک اقدام دیپلماتیک ضروری، ولی ناکافی میدانند و نگران توسعه قدرت نظامی و موشکی و نفوذ کشورمان در منطقه هستند و ادعا میکنند دنبال توافقی طولانیتر ومحکمتر با ایران هستند.
دولت بایدن گفته است که در مذاکرات بعدی پس از حل مسئله هستهای، تواناییهای موشکی ایران باید لحاظ شود. گویاست آمریکا که بیشترین هزینه نظامی را دارد و بزرگترین صادر کننده تسلیحات نظامی است، قصد ندارد سلاحهای متعارف ایران را نادیده بگیرد و در صورت دستیابی به توافق مجدد درباره محدود کردن ظرفیت موشکی کشورمان نیز مذاکره خواهند کرد.
اما مسئولان ما و رهبر معظم انقلاب از قبل تصریح کردهاند که ایران در مذاکرات برای احیای برجام از مذاکره پیرامون موضوعات برنامه موشکی بالستیک -که حق مسلم کشورمان است- و نفوذ خود در منطقه خودداری میکنند.
منابع