روحانی آرام در یک نگاه

اهدای جایزه امین‌الضرب به سیدمحمود دعایی

کدخبر: ۴۷۷۹۱۶
اقتصادنیوز: امروز و در ششمین سال برگزاری مراسم اعطای لوح، نشان و تندیس امین‌الضرب، از هشت چهره برتر حوزه کارآفرینی، صنعت و فرهنگ کشور تقدیر شد. سیدمحمود دعایی مدیرمسئول روزنامه اطلاعات، از جمله چهره‌های شاخصی بود که امروز مورد تقدیر قرار گرفت و نشان امین‌الضرب را بر سینه آویخت.
اهدای جایزه امین‌الضرب به سیدمحمود دعایی

به گزارش اقتصادنیوز این مراسم با حضور نمایندگان بخش خصوصی و فعالان اقتصادی در تالار وحدت به میزبانی اتاق بازرگانی تهران برگزار شد.

دعایی 2

روحانی آرام در یک نگاه

در وهله نخست، قرار گرفتن یک روحانی در میان فهرست برگزیدگان اعطای نشان وتندیس امین‌الضرب که اصولا ماهیتی اقتصادی و تجاری دارد، کمی دور‌از انتظار به نظر می‌رسد، با این حال اگر دستی بر آتش رسانه‌ و انتشارات داشته باشید، از قرار گرفتن نام سیدمحمود دعایی در میان چهره‌های موفق وتاثیرگذار در اقتصاد فرهنگ ایران شگفت‌زده نخواهید شد.

روحانی هشتاد ساله زاده یزد، که بیش از نیمی از عمر خود را به سکانداری قدیمی‌ترین روزنامه در حال انتشار ایران سپری کرده است. دعایی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از چهره‌های نزدیک به رهبری نهضت به شمار می‌رفت. او که فعالیت‌های سیاسی خود را از اوایل دهه 40 آغاز کرده بود، در سال 46 ناچار به خروج از ایران شد. او پس از این سال در سفرهای متعدد به عراق، لبنان، اردن، عربستان وبرخی از کشورهای اروپایی نقش مهمی در هماهنگی نیروهای ضدرژیم پهلوی ایفا کرد.

دعایی در دهه 50 نیز نقش رابط آیت‌الله خمینی(ره) با دولت عراق را ایفا می‌کرد. در این دوره او به تهیه‌کنندگی و اجرای برنامهٔ رادیویی نهضت روحانیت علیه رژیم پهلوی پرداخت.

با پیروزی انقلاب در سال 1357 به عنوان سفیر دولت جدید انقلابی به بغداد رفت. پس از آغاز جنگ عراق و ایران، این روحانی یزدی‌ِکرمانی‌الاصل که رابطه نزدیکی نیز با مرحوم سیداحمد خمینی داشت به تهران بازگشت و با حکم رهبرانقلاب به مدیرمسئولی بزرگ‌ترین بنگاه مطبوعاتی ایران منصوب شد.

دعایی برخلاف بخش عمده چهره‌های سیاسی آن دوران که هر روز از شاخه‌ای به شاخه دیگر می‌رفتند، تلاش کرد که با تمرکز بر نقطه‌ای که در آن قرار گرفته است، به این بنگاه مطبوعاتی نوعی ثبات و آرامش تزریق کند و تا جای ممکن آن را از تندباد حوادث در امان نگه دارد.

هر چند که روزهای نخست مدیریت او نیز همراه با موج برخوردهای به اصطلاح انقلابی بود، اما به سبب نوع شخصیت و مرام او والبته بهره‌گیری از تجربیات مدیریتی فرهنگی در دهه شصت، این چهره به تدریج تبدیل به یکی از چهره‌های مورد اقبال بسیاری از اهالی فرهنگ و سیاست درون و برون ایران شد. چهره‌ای که در رسانه‌های تحت نظر او بسیاری روزنامه‌نگاران، نویسندگان و اندیشمندان غربت‌نشین ایرانی توانسته‌اند قلمی بچرخانند و دردغربت را تسلایی هرچند اندک ببخشند.

نام این سیاستمدار آرام در مهم‌ترین شکاف میان نیروهای خط امام در دهه شصت حضوری پررنگی دارد، زمانیکه جامعه روحانیت مبارز تهران حاضر به قرار دادن نام او و فخرالدین حجازی در فهرست انتخابات مجلس سوم پایتخت نشدند. این تصمیم سبب شد تا چهره‌هایی چون سیدمحمد خاتمی، مرحوم محمدرضا توسلی در کنار برخی از اعضای منتقد جامعه روحانیت مبارز مانند سیدمحمد موسوی خوئینی و مهدی کروبی مجمع روحانیون مبارز را تاسیس کنند.

او در ادوار نمایندگی مجلس نیز بسیار کم‌هیاهو ظاهر شد و بیشتر تلاش داشت تا به صورت کدخدامنشانه مشکلات بسیاری از چهره‌های فرهنگی را مرتفع کند. تنها نطق او در مجلس سخنرانی مشهور او در دفاع از سیدعطاالله مهاجرانی برای تصدی پست وزارت فرهنگ دولت نخست خاتمی بود.

او اگر چه خاستگاهی نزدیک به جریان چپ اسلامی دیروز یا اصلاح‌طلبان امروزی دارد و همواره به دوستی بیش از نیم‌قرنی خود با سیدمحمد خاتمی رئیس‌جمهوری پیشین می‌بالد، با این حال در همه این سال‌ها و حتی پس از حوادث سال 88 مورد احترام و اعتماد بسیاری از شخصیت‌های اصولگرا نیز بوده است. او در این مدت تلاش کرده است تا جای ممکن فضای گفت‌وگو و تفاهم میان دو جناح اصلی کشور را فراهم کند.

دعایی در بنگاه رسانه‌ای اطلاعات نیز اقدامات سترگی انجام داده است، اگر از بزرگراه جهان کودک گذر کرده باشید قاعدتا ساختمان بزرگ و آبرومند این موسسه را مشاهده کرده‌اید. ساختمانی که از تولید محتوا تا چاپ روزنامه همگی در یک‌مکان مستقر هستند. آرشیو هشتادساله این روزنامه نیز می‌تواند منبعی مناسب برای بسیاری از تحقیقات و پژوهش‌ها به شمار آید. شاید گفته شود که این مسائل از بدیهیات هر بنگاه مطبوعاتی به شمار می‌رود، برای پاسخ به این مدعا کافیست نگاهی به وضعیت رقیب قدیمی این روزنامه یعنی کیهان داشته باشید تا به اهمیت اقدامات سیدمحمود دعایی پی ببرید.

دعایی این روزها به آرامی وارد دهه نهم زندگی خود می‌شود، چهره‌ای که وقتی به پشت سر خود نگاه می‌کند با وجود همه فراز و فرودهای این مرزپرگهر، می‌تواند بگوید میراثی گرانسنگ و با ارزش برای آیندگان به ارمغان گذاشته است. میراثی که بسیار شبیه مرام و منش او دست‌کم در سه دهه اخیر بوده است. 

 

دعاییسخنان دعایی در مراسم امین‌الضرب

سیدمحمود دعایی پس از دریافت این لوح و نشان امین‌الضرب در سخنان کوتاهی با اشاره شش سال برگزاری جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب تاکید کرد: ای کاش این ایده از ابتدای انقلاب اجرا ‌می‌شد تا بسیاری از کارآفرینان مومن و مردم دوست با دلگرمی و پشت گرمی، به کارآفرینی و رونق کسب و کارشان ادامه ‌می‌دادند. کسانی که پس از انقلاب، کشور به ایده‌های خلاقانه شان نیاز وافر داشت اما به واسطه چپ‌روی‌ها و کژاندیشی‌های پاره‌ای، رخصت ادامه کار نیافتند و مجبور به جلای وطن شدند و شم کارآفرینی و ذهن خلاقشان نصیب بیگانگان شد.

مدیرمسئول اطلاعات در ادامه تصریح کرد: چنانچه بینش نرم و جنبش گرمی که امروز پاره‌ای از دلسوزان کشور و انقلاب را بر آن داشته تا کارآفرینان را قدر بدانند و صدر نشانند، از آغاز می‌بود، اکنون چه بسا در نقطه‌ای رفیع‌تر ایستاده بودیم و اوضاع اقتصاد و کسب و کار و معیشت مردمان نجیب این سرزمین، به از این بود که هست. خوشبختانه جامعه و بیش از آن مسئولان و دست‌اندرکاران کشور به این حد از آگاهی رسیده‌اند که اهمیت کارفرما و کارآفرین اگر از کارگر بیشتر نباشد کمتر نیست و دیگر نباید از دریچه تنگی به این مقوله نگریست.

او در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت‌های روزنامه اطلاعات و نشریات متعدد این موسسه فرهنگی پرداخت و گفت: برخی از کتاب‌های این موسسه به رغم کم‌خوانی عمومی و با وجود حجم زیادشان به طور مکرر چاپ شده و برخی آثار برنده بهترین کتاب سال شده‌اند.

او افزود: اگر امروز موسسه اطلاعات آبرویی میان اهل فرهنگ، میهن‌دوستان و اخلاق‌مداران دارد، از لطف خدا و همکاری صادقانه همکارانم در موسسه است که امروز من به نمایندگی از آنها در این همایش حضور یافته‌ام.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید