احمد توکلی: دولت روحانی در فرصت چهار ساله خود در برخورد با تورم موفق بوده است
به گزارش روزنامه آرمان ،احمد توکلی اقتصاددان منتقد دولت در جمع دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان به موفقیت دولت یازدهم در مهار تورم اعتراف کرد.
وی بدون تشبیه دوران ریاستجمهوری حسن روحانی به دوران ریاستجمهوری آیتا... هاشمی رفسنجانی به سیاست موفق رفسنجانی در مهار تورم در دوران ریاست او در دهه هفتاد اشاره کرد و به نوعی کارنامه هر دو شخصیت را در امر مقابله با تورم و گرانی موفق دانست، چنانکه به نصف رساندن نرخ تورم را از جمله اقدامات ارزشمند آیتا... هاشمی رفسنجانی عنوان کرد و گفت: «در دولت سازندگی، تعویض سیاستهای دولت صورت گرفت و در دولت مهرورزی، بودجههای عمرانی یکونیمبرابر شد.
توکلی در بخش دیگری از سخنانش حتی به کارنامه اقتصادی دولت محمود احمدینژاد انتقاد کرد و بخش بزرگی از وضعیت نامطلوب اقتصادی کشور را به سیاستهای اقتصادی دولت او مرتبط دانست.
این منتقد دولت یازدهم بارها عملکرد مردان روحانی در زمینه اقتصادی را مورد انتقادات تند قرار داد، اما این بار با لحنی دیگر و در عین حال به موفقیت دولت در زمینه مهار تورم اعتراف کرد و گفت: «دولت در فرصت چهارساله خود در برخورد با تورم موفق بوده است.
کارنامه درخشان دولت در زمینه مهار تورم و همچنین آغاز دوران شکوفایی حتی منتقدان اصولگرای دولت را به تقدیر از زحمات آنان واداشته است، اما این سوال مطرح میشود که چه چیزی باعث شده است علاوه بر حامیان دولت، منتقدان اصولگرای آن به موفقیت کارنامه دولت در زمینه اقتصادی بخصوص در رابطه با مهار تورم اعتراف کنند؟
معجزه مهار تورم
دولت یازدهم زمانی روی کارآمد که بسیاری بر این اعتقاد بودند به هیچعنوان نخواهد توانست از زیر آوار تبعات و پیامدهای باقیمانده از دولت دهم خود را نجات دهد. در دوران هشتساله دولت محمود احمدینژاد شیرازه اقتصادی کشور با لطمات جدی مواجه شد.
دولت در آن دوران به اندازه کل تاریخ اکتشاف نفت در ایران، درآمد نفتی کسب کرده بود و بسیاری انتظار داشتند این درآمد هنگفت برای عمران و پیشرفت کشور مصرف شود، اما بعد از دوره هشت ساله دولتهای نهم و دهم، نتایج آن بسیار دلسردکننده بود.
در این دوران تورم کشور به مرز باورنکردنی چهلدرصد رسید و عدم توانایی قوه مجریه در حفظ تعادل عرضه و تقاضا در بازار، تورم فزایندهای را شکل داد.
عدم توانایی در محاسبه نرخ ارز برای کالاهای اساسی و در نتیجه عدم ترخیص این کالاها از جمله مصادیق این ناتوانی به حساب میآمد. از طرف دیگر سیاستهای پرابهام دولت از جمله هدفمندسازی بیبرنامه، باعث تزریق پول هنگفتی به جامعه و افزایش شدید تورم شد. عدم ثبات موجب وارد شدن ضربه به حملونقل جادهای شد که مهمترین بستر نقل و انتقال در کشور محسوب میشود.
در واقع همه بخشها با تغییر و تحول شدید و پرشتاب در روند قیمتها مواجه شد. علاوه براین کارنامه دولت محمود احمدینژاد با درآمدهای چند صدمیلیارد دلاری در زمینه اشتغال این پازل را تکمیل کرد.
دولتهای نهم و دهم بهرغم در اختیار داشتن بودجه فراوان، در ایجاد حداقل اشتغال نیز ناموفق بودند، همه این عوامل سبب شدند که بسیاری این نظریه را مطرح کنند که دولت جدید به ریاست حسن روحانی نخواهد توانست با این حجم از مشکلات باقیمانده از دولت سابق مقابله کند و برای نمونه معتقد باشند دولت نخواهد توانست قطار سریعالسیر تورم را مهار کند، اما آنچه در چهار سال گذشته اتفاق افتاد، خلاف این دیدگاه را ثابت کرد.
دولت جدید از همان روزهای اول در تمامی بخشها خصوصا بخش اقتصاد با بهکارگیری افراد شایسته و متخصص به مقابله با تبعات منفی باقیمانده از دولت سابق همچون تورم پرداخت. تیم اقتصادی دولت طی چهار سال گذشته تورم را از مرز 40درصد به رقم باور نکردنی 9درصد رساند و پیشبینیها حاکی از کاهش بیشتر این رقم در ماههای آینده است.
علاوه براین دولت بهرغم کاهش حجم بزرگی از درآمدهای نفتی و کاهش جهانی قیمت نفت توانست رشد اقتصادی را به نزدیک به 6درصد برساند که این نیز بیشتر به یک معجزه شبیه است، در حالی که رشد اقتصادی کشور در دوران محمود احمدینژاد، یعنی در دوران نفت 140 دلاری، به منفی دو رسید. کارنامه درخشان اقتصادی دولت در زمینههای دیگر همچون جذب سرمایهگذاری خارجی، راهاندازی صنایع تولیدی و... مثالزدنی است. همه این عوامل سبب شده است که علاوه بر حامیان و مجریان دولت، اصولگراهای مخالف و منتقد دولت همچون احمد توکلی به موفقیت کارنامه اقتصادی دولت، بخصوص در مهار تورم، اعتراف کنند؛ اعترافی که نشان از مسیر درست اقتصادی دولت تدبیر و امید دارد.