توییت رانتی دونالد ترامپ
به گزارش اقتصادنیوز از آنجا که بهبود وضعیت بازار کار همواره یکی از مولفههای اثرگذار بر روند آتی بازارها بوده، اطمینانی که در پیام ترامپ از بهبود اشتغال حکایت داشت، با اعتراض کارشناسان اقتصادی بسیاری مواجه شد؛ چراکه امکان خرید و فروش سهام و سودگیری را برای برخی از معاملهگران مهیا ساخته بود. نرخ بازدهی اوراق خزانه با سررسید 2 ساله و 10 ساله پس از پیام رانتی ترامپ با جهش افزایشی خود، فرضیه جهتدهی رئیس جمهور به بازار را پررنگ کردند. پس از ثبت روند افزایشی در بازار اوراق، بازار سهام آتی نیز مهر تایید خود را بر این فرضیه درج کرد. شاخصهای آتی داوجونز، راسل، نزدک و S&P500 ظرف یک ساعت، بین نیم تا یک درصد تقویت شدند که از جابهجایی برخی از سهمها حکایت داشت. ترامپ با این اقدام خود، جنگ تجاری که کاخ سفید علیه اروپا، مکزیک و کانادا به راه انداخته بود را از صدر اخبار کنار زد.
نرخ بیکاری 8/3 درصدی
ساعت 5 بعد از ظهر دیروز، نرخ بیکاری آمریکا که در اولین جمعه هر ماه میلادی منتشر میشود، همزمان با گزارش تعداد فرصتهای شغلی ایجادشده ظرف یک ماه گذشته، شاخص دلار را وارد کانال افزایشی جدیدی کرد. نرخ بیکاری در آمریکا به 8/3 درصد تنزل یافت که برای دلار نشانه تقویتی محسوب میشود. تعداد فرصتهای شغلی جدید که در بخش غیرکشاورزی تولید شدهاند نیز فراتر از پیشبینی 189 هزارتایی گزارش شد. در واقع، در ماه مه میلادی، 223 هزار فرصت شغلی تازه ایجاد شده که تاثیر فراوانی بر ثبت رکورد 18ساله نرخ بیکاری داشت. پس از انتشار این گزارش، شاخص دلار آمریکا به 34/94 واحد نیز سرک کشید و اونس طلای جهانی به کف 1290 دلاری برخورد کرد.
جهتدهی ترامپ به والاستریت
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، سیاستگذاری توییتری خود را وارد مرحله جدیدی کرد. ترامپ درست 69 دقیقه پیش از انتشار رسمی دادههای اشتغال آمریکا از سوی وزارت کار این کشور، در حساب توییتری خود نوشت: «در انتظار مشاهده دادههای وضعیت اشتغال در ساعت 8:30 (به وقت واشنگتن) صبح امروز». پس از انتشار این پست که ارتقا وضعیت بازار کار آمریکا را کاملا محتمل کرده بود، نرخ بازدهی اوراق خزانهداری با سررسید 2 ساله و 10 ساله، جهش قابل توجهی را به ثبت رساندند. همزمان، شاخصهای آتی والاستریت یکی پس از دیگری رشد کردند. شاخص آتی نزدک، داوجونز و S&P500 هریک بین نیم تا یک درصد تقویت شدند. اقدام عجیب دونالد ترامپ در نشریات و فضای مجازی با واکنشهای متعددی همراه شد. برآیند واکنشها به این مسئله اشاره میکرد که توییت ترامپ منجر به مخابره سیگنال قدرتمندی به بازارها شد. در واقع، توییت ترامپ به وضوح نشانه بهبود در بازار کار را منتشر کرده بود که باعث خریدوفروش برخی از سهمها بر همین مبنا شد. جهش ناگهانی در سهام آتی و بازار اوراق موید این فرضیه است که رئیس جمهوری آمریکا علاوه بر زیر پا گذاشتن قوانین فدرال، نوع جدیدی از رانت را ارائه کرد. براساس قانون فدرال آمریکا که در سال 1985 میلادی تصویب شد، هیچیک از کارکنان دولت فدرال حق انتشار اطلاعاتی از این دست را تا یک ساعت پیش از تاریخ مقرر ندارند؛ اما ترامپ 69 دقیقه پیش از تاریخ مقرر، نتایج گزارش را روانه بازار کرد و باعث شد تا بسیاری از سرمایهگذاران توان استفاده از رانت تئییتری ترامپ را داشته باشند. «جیسون فورمن»، اقتصاددان مطرح آمریکایی و استاد دانشگاه هاروارد، واکنش خود به رانت توییتری ترامپ را در همین شبکه اجتماعی منتشر کرد. فورمن که رئیس شورای مشاوران اقتصادی باراک اوباما بود، درباره اقدام رئیس جمهور نوشت: «به نظر میرسد پرزیدنت ترامپ نسبت به گزارش اشتغال هیجانزدگی خاصی داشت.»