رشد خیره کننده هفتههای اخیر بورس تهران زیر ذرهبین
به گزارش اقتصادنیوز همایون دارابی خبرنگار حوزه بورس در این باره نوشت: در هفته گذشته بازار توانست با کسب اطمینان از تداوم حمایت دولت از بازار سرمایه به دوره مدیریت قالیبافاصل گام بگذارد و در نهایت در پایان هفته عرضه غول سرمایهگذاری کشور، شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی «شستا» پایان هفتهای تاریخی را برای بازار رقم زد. بازار سرمایه هفته گذشته در مجموع شاهد ۱۲/ ۸ درصد رشد شاخص معادل ۴۸ هزار و ۵۰۸واحد بود.
در هفته گذشته بازار همچنان تحت تاثیر سه عامل مهم برای رشد قرار داشت. آرامش نسبی در بازارهای جهانی، تداوم ورود نقدینگی به بازار و همچنین حمایت دولت از بازار سرمایه از جمله عوامل مثبتی بود که تداوم ثبت بازدهی مثبت در کارنامه بازار سهام را به دنبال داشت. در هفته گذشته بهای نفت در بازار جهانی توانست در ابتدای هفته رشدی را تجربه کند، هر چند در انتها قیمت نفت به دلیل نگرانی از تحققپذیری توافق اوپک پلاس با کاهش مجدد مواجه شد، اما در مجموع بهرغم تداوم بحران جهانی کرونا، بازارهای جهانی توانستند پایداری نسبی را به نمایش بگذارند. این در حالی است که در اکثر جوامع بحران کرونا حداقل در ظاهر به نقطه اوج و شیب کاهشی رسیده است. به این ترتیب در آخرین معاملات روز جمعه بهای هر بشکه نفت برنت در کانال ۲۸-۲۷ دلار برای هر بشکه قرار گرفت. بهای سه فلز مس، روی و سرب نیز به ترتیب ۵ هزار و ۱۱۳ دلار، هزار و ۹۳۱ دلار و یک هزار و ۶۹۲ دلار گزارش شده است.
در هفته گذشته همچنین تداوم ورود نقدینگی به بازار ادامه داشت. شدت استقبال از شستا به گونهای بود که حتی در دو روز قبل از آن دو بازار ارز و طلا نیز متاثر شده و علاوهبر بازار سهام، نقدینگی از این دو بازار و بانک راهی بورس شدند. موفقیت عرضه اولیه شستا یک اتفاق مهم در بازار بهشمار میرود که علاوهبر جلب توجه بیشتر دولت به بازار سرمایه و تواناییهای آن راه را برای عرضههای دیگر بهویژه در آینده سهام عدالت باز میکند. عرضه شستا که به نوعی بزرگترین شرکت سرمایهگذاری کشور بهشمار میرود نشانهای دیگر از افزایش عمق بازار و توانایی جذب نقدینگی به آن است که میتواند در صورت مدیریت صحیح در شرایط سخت کنونی اقتصاد کشور، امتیازات مثبتی را برای کشور خلق کند. در همین حال افسانه اروجی، معاون فرابورس گفت عرضه اولیه آریا ساسول تا اواخر ماه بعد به تعویق افتاد. دو شرکت لاستیک یزد و پگاه گیلان در فرابورس درج شدهاند.در گروه بانکی، بازار در انتظار بازگشایی نماد بانک پارسیان است. بانک پارسیان افزایش سرمایه خود از مبلغ ۲۳ هزار و ۷۶۰ میلیارد ریال به مبلغ ۱۵۶ هزار و ۳۴۰ میلیارد ریال (از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها) در مرجع ثبت شرکتها به ثبت رسانده است.
در گروه تجهیزات، مدیرعامل مپنا خبر داد: گروه مپنا با مساعدت وزارت نیرو با تبدیل ۳ نیروگاه گازی پرند، عسلویه و فردوسی متعلق به خود، افزایش ظرفیت اسمی ۳هزار مگاوات این نیروگاهها به ۴۵۰۰ مگاوات را در دستور کار خود قرار داده است.عباس علیآبادی افزود: در هریک از این سه نیروگاه، بیش از هفت هزار میلیارد تومان و در مجموع بیش از ۲۱ هزار میلیارد تومان هزینه شده و نیروگاه پرند با موفقیت به اتمام رسیده و دو نیروگاه دیگر آخرین مراحل احداث خود را سپری میکنند. در همین حال واحد سوم بخش بخار نیروگاه حرارتی پرند با دستور رئیسجمهور و وزیر نیرو بهصورت ویدئوکنفرانس افتتاح شد. عملیات اجرایی احداث واحد سوم بخش بخار نیروگاه حرارتی پرند با سرمایهگذاری ۲ هزار و ۳۵۰ میلیارد تومانی بخش خصوصی با ظرفیت ۱۶۰ مگاوات و راندمان ۵۰ درصد از سال ۹۴ آغاز شده است. این پروژه که با هدف تامین برق پایدار و مطمئن برای مردم منطقه و کاهش آلایندگی احداث شده، با ایجاد فرصت اشتغال برای ۴۰ نفر در زمان بهرهبرداری در مجموع برای ۲۲۰ نفر بهطور مستقیم و ۱۵۰۰ نفر بهطور غیرمستقیم اشتغالزایی خواهد داشت.در گروه فلزی، در ۲۱ روز ابتدایی فروردین ۱۳۹۹، آمار معاملات فولاد در رینگ صنعتی بورس کالا، ۱۵۷۷ میلیارد تومان بوده که نسبت به کل فروردین ۱۳۹۹ رشدی ۹۵ درصدی داشته است.
در گروه معدنی، جمشید ملارحمان، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گلگهر با اشاره به برنامه جهش تولید در گلگهر، افزود: افتتاح نخستین فاز پروژه بهبود کیفیت خطوط ۵ تا ۷ کنسانتره در بهار ۹۹ رخ خواهد داد.
وی ادامه داد: پروژه بهبود کیفیت و افزایش ظرفیت خطوط ۵ تا ۷ کنسانتره شرکت گلگهر در ۳ فاز مجزا در حال اجراست و نخستین مرحله در بهار امسال راهاندازی میشود.
در گروه دارویی، قیمتگذاری جدید دارو آغاز شد. مدیرکل داروی وزارت بهداشت گفت: با توجه به کاهش حدود ۵۰۰ میلیون دلار از ارز دولتی حوزه دارو، با تقاضای شرکتهای دارویی، قیمتگذاری جدید دارو آغاز شد و بهسرعت به درخواستهای تغییر قیمت رسیدگی میشود.
در گروه شویندهها، شرکت بینالمللی محصولات پارس از پیشنهاد هیاتمدیره مبنیبر افزایش سرمایه ۷۰ درصدی از دو محل خبر داد. براین اساس، «شپارس» در نظر دارد سرمایه فعلی را از ۵/ ۵۱ به ۵/ ۸۷ میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت بورسی از دو محل سود انباشته و مطالبات سهامداران و آورده نقدی اعمال خواهد شد تا قادر به تامین سرمایه در گردش مورد نیاز تولید شود. یادآور میشود سرمایهگذاری سپهر ۴/ ۶۷ درصد سهام این شرکت را در اختیار دارد.
در مجموع بازار سهام در هفته گذشته شرایط آرمانی را تجربه کرد که در آن ارزش معاملات در بورس (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) با رشد ۳ درصدی به رقم ۲۹ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رسید. روز چهارشنبه نیز با مدد عرضه اولیه شستا ارزش معاملات در بورس به ۱۱ هزار و ۱۳۵ میلیارد تومان بالغ شد. ارزش معاملات فرابورس نیز در هفته گذشته معادل ۳ هزار و ۸۶ میلیارد تومان بود.