پیامهای رشد دوبرابری تراکنشهای اردیبهشت نسبت به فروردین 99 برای اقتصادایران/میانگین مبلغ تراکنشهای شهروندان چند تومان است؟+نمودار
به گزارش اقتصادنیوز دادههای بانک مرکزی حاکی از این است که مبلغ کل تراکنشها در بستر شاپرک، در ماه دوم سال به ۷/ ۳۹۷ هزار میلیارد تومان رسید که ۲ برابر این رقم (۱۰۱ درصد رشد) در اولین ماه سال بوده است. این رقم با توجه به تورم ماهانه ۲/ ۱ درصدی در اردیبهشتماه نشاندهنده ۸/ ۹۹ درصد رشد واقعی مبلغ تراکنشهای شاپرک است. البته افزایش مبلغ تراکنشها در اردیبهشت نسبت به فروردین، در هر سال رخ میدهد؛ اما میزان این افزایش در سال گذشته تنها ۵۰ درصد گزارش شده بود. این روند در تعداد تراکنشها و تعداد پایانههای دارای تراکنش نیز به چشم میخورد. تعداد پایانههای تراکنشدار در اردیبهشت از ۶ میلیون و ۵۷۰ هزار عدد فراتر رفته است که رشد ۱۴ درصدی را نسبت به فروردین نشان میدهد. تعداد پایانههای دارای تراکنش به سطح پیش از کرونا نزدیک شده است. داده دیگری که پایان چرخه رکود در بازار را نوید میدهد، رشد تعداد تراکنشها به میزان ۳۵ درصد در میانه بهار بوده است. تعداد تراکنشها در اردیبهشت امسال از بهمن ماه سال گذشته نیز پیشی گرفته است. به نظر میرسد بازگشایی کسبوکارها در اردیبهشتماه، در این آمارها نمود پیدا کرده است. با این حال، باید دید که آیا این روند در آمارهای خردادماه نیز تداوم مییابد یا خیر.
بر اساس آمار شاپرک از مجموع تعداد و مبالغ تراکنشها در دو ماه نخست سالجاری، میانگین مبلغ هر تراکنش بانکی از ۱۰۲ هزار تومان در فروردین به ۱۵۰ هزار تومان در اردیبهشت(۴۷ درصد رشد) رسیده است که حاکی از افزایش خرید و فروش در بازارها است. در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، میتوان گفت که میانگین مبلغ هر تراکنش با شتاب بیشتری رشد کرده است. در سال ۹۸، میانگین مبلغ هر تراکنش از حدود ۱۰۰ هزار تومان در فروردین به ۱۲۸ هزار تومان در اردیبهشت (۲۸ درصد رشد) افزایش یافت و سپس در بهمن به ۱۴۰ هزار تومان و در اسفند به حدود ۱۴۳ هزار تومان رسیده بود. به این ترتیب کاهش میانگین مبلغ هر تراکنش تا ۱۰۲ هزار تومان در فروردین سالجاری میتواند متقارن با کاهش خرید و فروشها در اثر محدودیتهای ناشی از همهگیری کرونا باشد. در این صورت، افزایش میانگین مبلغ هر تراکنش و رسیدن آن به ۱۵۰ هزار تومان در اردیبهشت ماه جاری نیز میتواند بیانگر از سرگیری مبادلات اقتصادی پس از کاهش محدودیتهای ناشی از همهگیری کرونا و خروج از چرخه رکودی باشد.