معامله پایاپای ایران وهند؛ میوه در برابر چای!
به گزارش اقتصادنیوز و به نقل از اکونومیست تایمز، سیستم بانک های متحد تجاری (یو سی او) و بانک توسعه ی صنعتی هند (آی دی بی آی) برای پرداخت به ایران دچار مشکل شده اند. هند به دلیل تحریم های آمریکا، واردات نفت از ایران را از ماه می 2019 متوقف کرده است، به همین دلیل موجودی این بانک ها که قبلا توسط وارد کنندگان حمایت می شد کاهش پیدا کرده است. در حال حاضر، بانک ها و بازرگانان در حال بررسی امکان واردات کالاهای غیر نفتی از ایران هستند تا صندوق حساب های روپیه را احیا کنند. زیرا هیچ تحریمی از سوی آمریکا برای صادرات میوه و سبزیجات ایران اعمال نشده است.
طبق توافق تجاری هند و ایران، پالایشگاه های نفت هند برای واردات نفت خام از این کشور خاورمیانه ای، از حساب های روپیه تعیین شده در بانک های یو سی او و بانک توسعه صنعتی هند استفاده می کردند. اما به دلیل تحریم های آمریکا، از ماه می 2019 تاکنون هیچ جریان مالی و وجوهی وارد حساب این بانک ها نشده است.
تجارت کنندگان می گویند واردات میوه از ایران ممکن است به سالی 3 تا 4 هزار میلیون روپیه برسد. ایران دارای 50 گونه مختلف میوه از جمله سیب، انار و پرتقال است. هند که در گذشته کسری تجاری عمده ای با ایران داشته است، اکنون در تلاش است تا با داد و ستد کالا این عدم تعادل را جبران کند. یک مدیر ارشد چای در این رابطه اظهار کرد: « بانک ها در حال بررسی گزینه تجارت پایاپای هستند. هند می تواند از ایران میوه و زعفران وارد کند، و در مقابل چای صادر کند».
از سوی دیگر، ایران شاهد افزایش بی سابقه صاردات غیرنفتی بوده است و در سال 2019 حدود 41.3 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشته است. این برای اولین بار در تاریخ مدرن ایران است که صادرات غیرنفتی از صادرات نفتی پیشی گرفته است. عمده واردات ایران از هند به برنج، چای و کالاهای دارویی اختصاص دارد. ایران بزرگ ترین وارد کننده برنج باسماتی هند است و سالانه 4.4 میلیون تن برنج به ارزش تقریبی 1.6 میلیارد روپیه خریداری می کند.