بانکها از افزایش نرخ ارز سود میبرند؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تجارت فردا، افزایش نرخ ارز برای بانکها دربردارنده ریسک بازار است. به این دلیل که در بخش بدهیهای بانک، با توجه به گرانتر شدن ارز، بانک برای پرداخت سپردههای ارزی مشتریانش باید ریال بیشتری پرداخت کند. ولی در بخش داراییها این رویداد میتواند به عنوان درآمد حاصل از خرید و فروش ارز شناسایی شود.
در مورد تسعیر ارز، این کار در کشور صرفاً با مجوز بانک مرکزی و با نرخ اعلامشده توسط آن بانک قابل انجام است. درآمدهای حاصل از تسعیر ارز در حساب صورت سود و زیان بانک در سرفصل سود یا زیان انباشته منظور میشود. بنابراین، اختلاف نرخ ارز در زمان شروع عملیات و پایان آن میتواند برای بانک سود یا زیان ایجاد کند. به منظور محاسبه سرمایه مورد نیاز برای کنترل ریسک بازار به موجب بند 18 بخشنامه شماره 31434 /97 مورخ 5 /2 /97 بانک مرکزی، هشت درصد وضعیت باز مثبت تمامی ارزها یا قدر مطلق وضعیت باز منفی ارزها هر کدام که بیشتر باشد، در نظر گرفته خواهد شد.
به بیانی سادهتر، هر قدر هم که تسعیر ارز موجب افزایش سودآوری بانک شود، با این سیستم کنترلی یعنی اعمال ضریب برای آن، از بزرگنمایی بیش از حد نسبت کفایت سرمایه پیشگیری میشود. اگر جز این میبود کشورهای با نوسانات ارزی بالا که اقتصادهای بیثباتی دارند، به اشتباه، باید در فهرست دارندگان نظامهای بانکی قوی قرار میگرفتند. این مورد درباره تجدید ارزیابی داراییها اعم از داراییهای ثابت، سهام و اوراق بهادار هم رعایت شده است. بدین ترتیب که حداکثر 45 درصد مبلغ حاصل از تجدید ارزیابی موارد پیشگفته، قابلیت قرار گرفتن در لایه دوم سرمایه نظارتی را دارد.