مرور روزنامه های چهارشنبه 27 بهمن

کدخبر: ۱۶۱۴۲۶
روزنامه های امروز دو روایت متفاوت از طرح دو فوریتی اصلاح طلبان در مجلس ارائه کرده اند. این در حالی است که موضوع یک استعفا در امریکا و تأثیر آن بر سیاست های امریکا در قبال ایران و همچنین برخی موضوعات اجتماعی از دیگر موضوعات مهم امروز بوده است.

به گزارش «تابناک»، روزنامه های امروز دو روایت متفاوت از یک طرح ارائه کرده اند.

دو روایت متناقض از یک طرح دوفوریتی اصلاح طلبان/ بازیگران واقعی برای ازدواج‌های دروغین
 

روزنامه کیهان در تیتر یک امروز خود با عنوان «طرح 2 فوریتی اصلاح‌طلبان /هر کس سؤال کند زندانی می‌شود! » با انتقاد شدید از این طرح اصلاح طلبان و اشاره به اینکه ۳۴ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از جمله «محمدرضا  عارف» رئیس ‌فراکسیون امید و برخی دیگر از چهره‌های اصلی آن، اقدام به ارائه طرحی دو فوریتی کردند که براساس آن فردی که در مراسم سخنرانی سؤالی بپرسد که این سؤال موجب جلب توجه شود، به شش ماه تا دو سال حبس محکوم شود! می نویسد: «در مقدمه این طرح دو فوریتی که «تامین امنیت برگزاری مراسم رسمی، عرفی و معمولی» نامیده شده است به عنوان دلایل توجیهی به گفتارهایی از رهبر انقلاب استناد شده است. معظم‌له در دیدار با نمایندگان فرمودند: «هر کسی که در مجلس صحبت می‌کند و فریاد افرادی دو، دو، چهار کلماتی دیگر می‌گویند این کار صحیح نیست.» این در حالی است که در این سخنرانی خطاب رهبر انقلاب با نمایندگان مجلس است و نه مردم. آن هم شامل آن دسته از نمایندگانی است که گاهی با فریادهای خود مانع ایراد سخنرانی نماینده‌ای می‌شوند که پشت تریبون مجلس قرار گرفته است و استناد به چنین تذکر روشنی، مشخص نیست با چه منطقی صورت گرفته است!

در ادامه مقدمه این طرح دوفوریتی و به عنوان دلیل توجیهی به سخنرانی دیگری از رهبر انقلاب استناد شده است؛ «اینکه یک نفر و یا چند نفر در بین سخنرانی یا اجرای برنامه در سکوت صدها یا هزاران نفر مستمع در جهت برهم زدن یا اخلال مراسم اقدام نمایند، جلساتی که با هزینه‌ها و زحمات تدارک می‌شود و فردی که به هر دلیل از آن خرسند نیست اراده به هم زدن بگیرد، جلسه قانونی و بدون منع و مشکل به هر حال باید این معضل بزرگ به نحوی حل شود... علیهذا این ماده واحده تحت عنوان حفظ نظم و انتظام مراسم و تضمین امنیت مجالسی که مردم مدت‌ها تدارک دیدند را دور و نزدیک بیاید و یک یا چند نفر بخواهند آن را به هم بزنند.»

رهبر انقلاب این تذکر را برای مواردی نظیر آنچه در قم و در حین سخنرانی علی لاریجانی رئیس ‌مجلس شورای اسلامی رخ داد بیان فرمودند. آنچه در این گونه بیانات معظم‌له مورد اشاره است مواردی است که اخلال شمرده می‌شود و با هدف بر هم زدن جلسه صورت می‌گیرد و البته اخلال در عرف امری شناخته شده است و هر عقل سلیمی می‌تواند آن را تشخیص دهد.»

حال باید منتظر ماند و دید مدعیان تدبیر و امید در مجلس شورای اسلامی با کدام توجیه اقدام به ارائه چنین طرح تأمل‌برانگیزی کرده‌اند که بوی دیکتاتوری از آن به مشام می‌رسد. گرچه این طرح بسیار خام‌تر از آن است که دورنمایی برای آن بتوان متصور بود اما صرف تدوین و ارائه آن از سوی جریان مدعی روشنگری و اصلاح‌طلبی، نقطه سیاهی است که در کارنامه خاکستری این جریان باقی خواهد ماند.

 دو روایت متناقض از یک طرح دوفوریتی اصلاح طلبان/ بازیگران واقعی برای ازدواج‌های دروغین
 

اما روزنامه شرق در روایتی کاملا متفاوت با عنوان «دوفوریت برخورد با خودسرها» مدعی تلاش مجلس برای مجازات برهم‌زنندگان مراسم‌های رسمی شده است. این روزنامه در بخشی از این گزارش می نویسد: «خودسرها از رو نمی‌روند. همه‌جا هستند. از کنسرت و تئاتر گرفته تا سخنرانی مقام‌های مسئول. اصولگرا و اصلاح‌طلب هم ندارد. علی لاریجانی اصولگرا با مُهر و نعلین‌شان مواجه می‌شود و علی‌اکبر ناطق‌نوری با بطری آب یا علی مطهری که با پاره‌آجر و گوجه‌فرنگی به استقبالش رفتند.حالا مجلسی‌ها با علم به اینکه براساس برخی قوانین موجود هم می‌توان خودسرها را تنبیه کرد، طرح دوفوریتی آورده‌اند تا مجازات برهم‌زنندگان مراسم‌های رسمی بیش‌از‌پیش واضح و آشکار شود. این طرح تا اینجای کار بیش از ٣٠ امضا دارد و نام افرادی مانند محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید و علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس پای آن آمده است. برخی نمایندگان مجلس با تدوین یک طرح دوفوریتی به عنوان «تأمین امنیت برگزاری مراسم رسمی، عرفی و معمولی» برای برهم‌زنندگان این‌گونه مراسم مجازاتی را تعیین کردند. در ماده‌واحده این طرح آمده «هر کسی با هر اقدامی اعم از طرح سؤال یا غیر آن در مراسم سخنرانی، اعم از مراسم رسمی یا مراسمی که عرفا بدون مجوز تشکیل می‌شود، موجب توقف یا جلب توجه به خود یا تشنج شود به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم می‌شود.

افراد در هر مقام و مسئولیتی که باشند و مانع برگزاری جلسه‌‏های موصوف شوند نیز شامل این حکم خواهند شد.» همچنین «نیروی انتظامی موظف است فوری فرد یا افراد  را بازداشت و تا تحویل به مقام‌های قضائی نگهداری کند». همچنین بر‌اساس بند دیگر این طرح «مسئولان در هر مقام از اداری، اجرائی، نظامی، انتظامی، سیاسی و غیر آن باید امنیت جلسه‌های مذکور را تأمین و از هر اقدامی که موجب اخلال و توقف و تعطیل جلسه شود جلوگیری کنند و در صورت تعلل، حسب مورد به انفصال موقت یا دائم از خدمات دولتی محکوم می‌شوند». عبدالرضا هاشم‌زائی از نمایندگان اصلاح‌طلب حاضر در بهارستان، البته این طرح‌ها را بی‌نتیجه دانسته و تأکید دارد «به جای صرف زمان برای بررسی این‌طور طرح‌ها باید ریشه‌ها و سرمنشأ فعالیت خودسرها مشخص شده و با آنها برخورد شود».»

ماجرای یک استعفا در امریکا

روزنامه اعتماد در گزارشی با تیتر «خروج چهره ضد ایرانی ازدولت ترامپ» با اشاره به اینکه مایکل فلین، مشاور امنیت ملی دولت جدید امریکا استعفا داد نوشت: «مایکل فلین یکی از ضدایرانی‌ترین گزینه‌های کابینه ترامپ به حساب می‌آمد. شخصی که در نخستین بیانیه‌ای که در کاخ سفید قرائت کرد به‌ شدت علیه ایران موضع گرفت و به ایران در خصوص فعالیت‌های موشکی هشدار داد. بیانیه‌ای که برخی‌ها معتقدند حتی تندتر از چیزی بوده که قرائت شده اما ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع آن را تا حدودی تعدیل کرده بود. حتی برخی گزارش‌ها حاکی از آن بود که فلین به حدی نگاهی ضد ایرانی داشته است که در دوره ریاست بر آژانس اطلاعات دفاعی امریکا به مشاوران و ماموران خود عنوان کرده که گزارش را به گونه‌ای تنظم کنند که ایران مسوول حمله به سفارت امریکا در بنغازی شناخته شود؛ اقدامی مغرضانه که نشان از دیدگاه ضدایرانی فلین داشت.

دو روایت متناقض از یک طرح دوفوریتی اصلاح طلبان/ بازیگران واقعی برای ازدواج‌های دروغین
 

بسیاری از کارشناسان معتقدند که مایکل فلین به عنوان یکی از بازیکنان کلیدی در استراتژی دونالد ترامپ در برابر ایران به حساب می‌آمد. زمان استعفای فلین را می‌توان نگران‌کننده برای اسراییل دانست چرا که امید بسته بود با سفر بنیامین نتانیاهو به امریکا و همراهی فلین در کاخ سفید بتواند نقشه‌های ضد ایرانی خود را پیاده کند ولی عملا این شرایط کاملا بر ضد اسراییل برهم خورد. چرا که یکی از دستورات کلیدی جلسه میان ترامپ و نتانیاهو نیز در خصوص توافق هسته‌ای ایران با غرب در سال ٢٠١٥بود که بنیامین نتانیاهو به‌شدت دنبال لغو این توافق است یا حداقل بتواند با فشار بر دولت جدید امریکا تحریم‌های بیشتری را علیه ایران اعمال کند که با این اتفاق یکی از اعضای اصلی ضد ایران ترامپ کنار رفت تا فضا آن‌گونه که اسراییل می‌خواهد، پیش نرود.»

 
 

حشمت­‌ا... فلاحت پیشه، نماینده مجلس نیز در یادداشتی در روزنامه آرمان با عنوان «پیام یک استعفا برای ترامپ» درباره این استعفا نوشت: « آنچه بیش از هر موضوعی حائز اهمیت است، پایان یک رویا در ذهن دونالد ترامپ خواهد بود، زیرا این تاجر با سابقه تصور می­‌کرد زمانی که قدرت در آمریکا را دراختیار گیرد، ایالات متحده همچون یک شرکت تحت مدیریت او قرار خواهد گرفت و ترامپ مانند یک مدیرعامل می­‌تواند بدون مزاحمت بخش­های دیگر، دستورات خود را اجرایی کند. ضربه دوم اطلاعاتی که به تازگی بر پیکره دولت ترامپ وارد شده، آشکار می­‌کند که ساختار سیاسی آمریکا اجازه تک‌روی حتی به رئیس‌جمهور را نخواهد داد. از سویی دیگر در حالی که اقدامات ترامپ موجب شده تا چهره آمریکا در نظام بین‌­الملل مخدوش شود ، ‌دستگاه‌های قضائی و اطلاعاتی در این کشور در تلاشند تخریب وجهه ایالات متحده در جهان را تعدیل کنند. دو شکست اخیر ترامپ از آن جهت اهمیت دارد که در واقع ۲ وعده اصلی او در کارزار انتخاباتی بود. شعارهایی که ترامپ تصمیم داشت به سرعت آنها را اجرایی کند تا به هواداران خود اثبات کند به وعده‌­هایی که داده پایبند خواهد بود. نوع مدیریت او در آمریکا به وضعیتی شباهت دارد که اروپا پیش از جنگ جهانی دوم و تحت مدیریت فاشیست­ها با آن مواجه شد. اروپای دهه ۳۰ میلادی حاصل بحران بود که اکنون نیز ظهور پدیده ترامپ حاصل بحران است و به همین دلیل او هر هفته بحران جدید ایجاد می‌کند. با وجود مخالفت­ها و‌مقاومت­هایی که از سوی بدنه نظام سیاسی آمریکا با رئیس‌جمهور جدید می‌شود نباید غفلت کرد که او همچنان قدرتمندترین فرد در آمریکا است. اگرچه استعفای مشاور امنیت ملی ترامپ را از یک منظر می‌توان این‌گونه استنباط کرد که دست ترامپ در دیگر اقدامات افراطی همچون تقابل نظامی با ایران نیز باز­نخواهد بود،اما یک روی دیگر سکه را نیز باید مورد توجه قرار داد. به نظر می‌­رسد در شرایط فعلی برخی اطرافیان او ممکن است روندی را پیش ببرند که ترامپ بر مسیر سیاست­های مورد اجماع در آمریکا گام بردارد. مقابله با ایران یا جریان مقاومت یکی از راهبردهایی است که ترامپ می‌­تواند برای اتخاذ آن در آمریکا اجماع ایجاد کند. بنابراین چنین شرایطی لزوم بررسی‌های دقیق پیش از اجرای هر تصمیم را برای کشورمان آشکار می‌­کند. با این حال سازوکارهایی که جمهوری اسلامی ایران بر مدار آن حرکت می­‌کند آن‌چنان مستحکم است که آمریکا یا ترامپ نمی‌­توانند اثر قابل‌توجهی بر آن بگذارند. ایران از معدود کشورهای منطقه است که سیاست­ های خود را بر پایه منافع ملی و راهبردهای مستقل خود به پیش می‌­برد.»

 دو روایت متناقض از یک طرح دوفوریتی اصلاح طلبان/ بازیگران واقعی برای ازدواج‌های دروغین
 

روزنامه جوان نیز در گزارشی با عنوان «شروع دومینوی استعفا در کاخ سفید» با اشاره به اینکه سرانجام موج فشارها درباره ماهیت تماس‌های مایکل فلین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید با طرف‌های روسی، این چهره جنجالی و ضد‌ایرانی تیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا را مجبور به استعفا کرد و اولین شوک سیاسی به کابینه ترامپ وارد شد، نوشت: «ماجرای دخالت یا مهندسی انتخابات اخیر امریکا از سوی روسیه دومینویی است که با استعفای فلین نخستین گوی آن به حرکت درآمده و ممکن است در آینده این پرونده حیثیتی و پیچیده اطلاعاتی، قربانی‌های بیشتری بدهد. شبکه سی‌ان‌ان دیروز در تحلیلی در ارتباط با استعفای فلین نوشت: «این رسوایی سیاسی به استعفای مایکل فلین ختم نمی‌شود.» سایت پولیتیکوس روز سه‌شنبه در گزارشی نوشت که ترامپ با بیرون کردن فلین از اتوبوس امیدوار است تا رسوایی روابط با روسیه در همین‌جا متوقف شود ولی استعفای او تأثیر معکوسی دارد و تحقیقات کنگره درباره روابط با روسیه به سمتی می‌رود تا با جدیت بیشتری مطرح شود. نکته مهم این است که مسئله روابط با روسیه با فلین شروع نشده که با رفتن او تمام شود. به نوشته پولیتیکوس او اولین فردی است که از اتوبوس پیاده شده ولی سؤالات بزرگ‌تری حول کاخ سفید بی‌جواب مانده است. فلین یکی از چهره‌های مهم دولت ترامپ بود که به دشمنی‌اش با ایران شهرت یافته بود. فلین پس از آزمایش موشکی اخیر ایران با متهم کردن ایران به بی‌ثباتی در منطقه، مدعی شده بود پس از این ایران را رسماً تحت نظر قرار خواهد داد. »

طنز

آیدین سیار سریع در یادداشتی طنز در قانون با عنوان «رفته بودیم جام جهانی؟ نرفته بودیم؟» نوشت: «آقای پرویز کاظمی وزیر دولت سابق گفته در جلسات دولت، آقای احمدی‌نژاد می‌گفت تیم ملی ما باید جزو چهار تیم اول جام جهانی شود در حالی که در آن زمان تیم ملی اصلا به جام جهانی صعود نکرده بود.

این اظهارنظر با واکنش‌های مختلفی همراه بود. در اولین واکنش، رییس‌جمهور سابق جناب آقای دکتر احمدی‌نژاد از این اظهارنظر ابراز شگفتی کرده و گفتند: من از آقای کاظمی تعجب می‌کنم. اگه تیم ملی تو 2010 نرفته بود جام جهانی پس چرا یه سری هی می‌اومدن بودجه می‌گرفتن برای آماده‌سازی و سربلندی تیم ملی تو جام جهانی آفریقا؟

جناب احمدی‌نژاد در ادامه خاطرنشان کردند: متاسفانه جریانی در صدد تحریف تاریخ، دستاوردهای دولت و واقعیات است و سعی دارد تسلط ما بر همه مسائل عالم هستی را زیر سوال ببرد. انشاءا... فوتبال ایران بدون توجه به این شایعات همچنان به روند رو به رشد خودش ادامه می‌دهد و امسال هم استقلال هم پرسپولیس به جام جهانی صعود می‌کنند.

در ادامه حسن روحانی به ذکر خاطره‌ای از دوران دبیری شورای امنیت ملی در زمان آقای احمدی‌نژاد پرداخت و به خبرنگار ما گفت: یک بار آقای احمدی‌نژاد من را خواست دفترش. آن موقع من دبیر شورای امنیت ملی بودم. رفتم دفترشان و ایشان گفتند: هزینه‌های فیفا در سال چقدر است؟ گفتم چطور؟ گفت: سوال نکن! فدراسیون فوتبال جهان کلا چند؟ گفتم مثلا فلان قدر! گفت ما این مبلغ را می‌دهیم، بعد فیفا ما را جزو چهار تیم اول جام جهانی اعلام کند. باشه؟ من آن موقع جیغ زدم و فرار کردم ولی الان می‌فهمم منظورشان برنامه‌ریزی بلندمدت برای سربلندی فوتبال ما در جهان بود. افسوس که آن موقع قدر ایشان را ندانستیم.

و اما آقای علی آبادی، متصدی ورزش مملکت در دوران مهرورزی نیز در واکنشی اظهار داشت: نباید هرکاری را که جهان انجام می‌دهد ما هم کورکورانه تکرار کنیم. همه جهان می‌روند جام جهانی ولی آیا جام جهانی جای مناسبی برای جوانان ماست؟ ما معتقدیم باید به دولت قبل فرصت داده می‌شد. با برنامه‌ریزی‌ای که ما داشتیم قرار بود تا سال دو هزار و شانزده جام جهانی خوبای جهان با حضور ایران، ونزوئلا، تانزانیا و کومور برگزار شود و آن وقت تلاش کنیم تا بین چهار تیم اول جام جهانی قرار گیریم. متاسفانه دولت جدید آمد همه برنامه‌های ما را خراب کرد.

در همین رابطه محمد دادکان در اثر کوبیدن مکرر سر به دیوار راهی بیمارستان شد. محمد مایلی‌کهن چند قطره اشک شوق ریخت و جانی اینفانتینو (رییس فیفا و مخترع 48 تیمی شدن جام جهانی) از عزیزان دولت مهرورزی خواست تجربیات‌شان از مدیریت جهان را برای پیشرفت فوتبال در اختیار فیفا قرار دهند. واکنش‌ها به این موضوع ادامه دارد... .»

بازیگر برای ازدواج دروغین

روزنامه شهروند در ادامه گزارش های اجتماعی خود به یک موضوع جدید پرداخته است. این روزنامه در این گزارش با عنوان «بازیگران واقعی برای ازدواج‌های دروغین» با اشاره به اینکه حقوق شهروندان ایرانی که با قراردادهای عجیب در برنامه‌های همسریابی شبکه‌های تلویزیونی ترکیه شرکت می‌کنند، نقض می‌شود، نوشت: «همسریابی! حتما شما هم برای یک‌بار که شده این واژه ٤ سیلابی را از دیگران یا هنگام بازکردن یک سایت شنیده یا به چشم خود دیده‌اید. اما این‌بار ماجرا به یک برنامه تلویزیونی ترکیه در خارج از ایران که مخاطبان و شرکت‌کنندگان ایرانی زیادی دارد، باز می‌گردد. برنامه هر روز بعدازظهر در لوکیشن جذاب با حضور افراد زیادی انجام می‌شود. مجری برنامه یک خانم است. یک‌طرف لوکیشن تعدادی افراد روی صندلی نشستند و شماره‌هایی روی لباس‌شان دارند و طرف دیگر حدود ٣٠نفر به‌عنوان بیننده زنده این برنامه تلویزیونی حضور دارند. همین‌طور در سمت دیگر گروه موسیقی اجرای زنده حضور دارد که متناسب با برنامه، آهنگ‌های زنده پخش می‌کند. برنامه با نواختن یک آهنگ ترکیه معروف شروع می‌شود. زمانی که آهنگ تمام شود، مجری از یکی از شرکت‌کنندگان می‌خواهد روی صندلی بنشیند تا فردی که به خواستگاری وی آمده را ببیند. روبه‌روی شرکت‌کننده یک صندلی خالی وجود دارد و پس از اعلام مجری مبنی‌بر حضور خواستگار یک دیوار متحرک سفیدرنگ میان شرکت‌کننده ثابت و شرکت‌کننده جدید کشیده می‌شود. در باز می‌شود یک زن یا یک مرد وارد لوکیشن می‌شود و روی صندلی می‌نشیند و خودش را معرفی می‌کند و صحبت کوتاهی با مجری و شرکت‌کننده ثابتی که به خواستگاری او آمده، انجام می‌دهد. شرکت‌کننده ثابت زمانی که احساس کند اطلاعات اولیه‌ای که دریافت کرده، کافی است بلند می‌شود و سپس دیوار سفید متحرک کنار می‌رود و دو شرکت‌کننده همدیگر را می‌بینند. اگر از هم خوش‌شان بیاید برای آشنایی بیشتر به بیرون از برنامه هدایت می‌شوند و اگر از هم خوش‌شان نیاید شرکت‌کننده ثابت روی صندلی تعیین‌شده خود می‌نشیند و خواستگار در صورت اجازه مجری صندلی در لوکیشن به نام خود می‌زند و در غیر این صورت از برنامه خارج می‌شود. شاید از خود بپرسید که این برنامه ترکیه همسریابی چه ربطی به افرادی که در ایران زندگی می‌کنند، دارد. اما جالب است بدانید موضوعی که بیشتر از همه موجب نوشتن این گزارش شد تعداد بالای دختران و پسران ایرانی بود که در این برنامه شرکت می‌کردند. دختران و پسرانی که روبه‌روی لنز دوربین حضور می‌یابند. پول می‌گیرند و به‌عنوان شرکت‌کننده برنامه واقعی همسریابی به ایفای نقش می‌پردازند و بینندگان و افراد دیگر را با بازی خود جذب تماشا یا شرکت در این برنامه می‌کنند.»

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید