ورود فاضلاب به خزر تهدیدسلامت گردشگران

کدخبر: ۱۷۴۶۶۵
استفاده از مواهب طبیعی گیلان همواره مورد توجه گردشگران در این استان است اما با ورود به ساحل دریا و گشت و گذار در تالاب ها، با معضل ورود فاضلاب به دریا ، تالاب و بوی بد ناشی از آن مواجه می شوند که تهدیدی جدی برای سلامت آنان است.

ایرنا؛ قدم زدن بر روی شن های نرم ساحل دریا و شنا در خزر، یکی از مهمترین دلایل انتخاب شمال کشور برای مسافرت به عنوان مقصد سفر است اما ساحلی مملو از زباله و چهره زشت ورود فاضلاب به دریا در مقابل دیدگان عموم مردم و گردشگران ، علاوه بر به خطر انداختن سلامت مسافران و شهروندان، در کاهش حضور گردشگران و همچنین رشد اندک اقتصادی منطقه و استان تاثیر بسزایی دارد.

وجود مواهب طبیعی همچون تالاب ها و ساحل زیبای دریای خزر موجب می شود هر ساله در ایام سفر خصوصاً سفرهای تابستانی برای لذت بردن از تفریحات دریایی بویژه شنا در دریا، گردشگران بسیاری استان گیلان را به عنوان مقصد اصلی سفر خود انتخاب کنند اما علاوه بر وجود زباله در بسیاری از نقاط ساحل، جاری شدن فاضلاب ها از طریق لوله های بتنی قطور در حوالی شناگاه ها ، علاوه بر تهدیدی برای گردشگری گیلان، تبعات زیست محیطی جبران ناپذیری را در پی دارد تا جاییکه آلودگی آب دریا و بوی بد ناشی از ورود فاضلاب به دریا ، برخی از شناگاه ها را به دلیل آلودگی بیش از حد، به مرز تعطیلی نیز رسانده است.

هرچند بخشی از اعتبار پروژه های مربوط به آب و فاضلاب، مربوط به اعتبارات جهانی است اما به هر حال اصلاح و تکمیل شبکه ها و تصفیه خانه ها و از همه مهمتر ایجاد و تکمیل شبکه های فاضلاب بهداشتی و انتقال هرچه سریع تر فاضلاب ها به تصفیه خانه ها و جلوگیری از دفع سنتی فاضلاب ها ، موضوع مهمی است که باید در دستور کار نهادهای ذیربط باشد.

** نصب پرچم های آبی و زرد در مناطق ساحلی خزر

با وجود اینکه سازمان حفاظت محیط زیست، استفاده از پرچم های آبی و زرد را برای مشخص شدن مناطق سالم و آلوده ساحلی در خزر به عنوان یکی از راهکارهای جلوگیری از استفاده مردم از نقاط آلوده دریا در نظر گرفته، اما این راهکار علاوه بر صرف زمان زیاد برای تبلیغ و فرهنگ سازی در خصوص معرفی خود این پرچم ها، به مثابه استفاده از چسب زخم برای مداوای زخم شمشیر است.

پیشتر ، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور از نامناسب بودن اکثر شناگاه ها به دلیل وجود آلودگی های میکروبی خبر داده بود و بر همین مبنا ، وزارت بهداشت و درمان باید در خصوص تعیین شناگاه های دارای آلودگی های میکروبی، جدی تر از گذشته وارد عمل شود چرا که ورزش و تفریح در محیط زیست سالم، امکان پذیر است.

** پایش دوره ای آب شناگاه ها برای افزایش ضریب اطمینان از وضعیت آب دریا

در همین زمینه رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان بندرانزلی در مصاحبه با خبرنگار ایرنا گفت که با توجه به انجام نمونه برداری از شناگاه های بندرانزلی، تاکنون آلودگی میکروبی در شناگاه های این شهرستان مشاهده نشده است.

دکتر سید عارف عابدین نجفی اظهار کرد: شبکه بهداشت و درمان شهرستان بندرانزلی در پایش شناگاه ها و طرح های سالم سازی سواحل ، اقدام به نمونه برداری و آزمایش آب شناگاه ها کرد.

وی با اشاره به مطرح شدن وجود آلودگی در 2 شناگاه ساحل قو و پاسداران بندرانزلی از سوی محیط زیست افزود: بر اساس آزمایش های انجام شده ، تاکنون آلودگی میکروبی در شناگاه های بندرانزلی مشاهده نشده اما در سطح سواحل بندرانزلی در سه نقطه آلودگی گزارش شده است.

عابدین نجفی یادآور شد: در انجام آزمایشات در یک مورد نیز از یکی از طرح های سالم سازی دریا در روستاهای غرب انزلی در 2 نمونه ، آنتروکوک های روده ای بیش از حد مجاز بود.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس تجارب و از نظر علمی، موثرترین روش برای حصول اطمینان از ایمنی آب شناگاه ها ، استفاده از راهکار ارزیابی جامع ریسک و مدیریت آن است که تحت عنوان برنامه ایمنی استفاده تفریحی از آب شناگاه ها (RWSP)در تمام دنیا استفاده می شود.

وی با اشاره به پایش دوره ای آب شناگاه ها برای افزایش ضریب اطمینان از وضعیت آب دریا برای استفاده شهروندان و مسافران یادآور شد: بر اساس آخرین بازدیدهای انجام شده از سوی شبکه بهداشت و درمان بندرانزلی ، شناگاه ها و طرح های سالم سازی دریا در این شهرستان از تاسیسات بهداشتی مطلوبی برخوردار هستند.

** اهتمام داریم ورود فاضلاب به دریا را به حداقل و در نهایت به صفر برسانیم

رئیس اداره آب و فاضلاب شهرستان بندرانزلی نیز در گفت وگو با ایرنا، با اشاره به وجود 120 کیلومتر شبکه فاضلاب سنتی در شهرهای انزلی و غازیان اظهار کرد: برای جلوگیری از ورود فاضلاب به رودخانه ها و دریای خزر، ایجاد شبکه های فاضلاب بهداشتی در دستور کار آبفا قرار دارد.

محمود امیری افزود: تا زمانیکه شبکه های بهداشتی فاضلاب تکمیل نشده و مورد بهره برداری قرار نگیرد، ناگزیر به نگهداری از همین روش دفع فاضلاب های سنتی هستیم .

وی با اشاره به وجود سه ورودی عمده فاضلاب به دریا در شهرستان بندرانزلی خاطرنشان کرد: تلاش ما این است که ورود فاضلاب به دریا را به حداقل و در نهایت به صفر برسانیم ولی در حال حاضر امکانی برای انتقال مسیر فاضلاب ها در برخی از نقاط شهر وجود ندارد.

با وجود تمامی موارد گفته شده، انتظار بجا و بحق مسافران و گردشگران شهرهای ساحلی که شمال کشور را برای استفاده از مواهب آن انتخاب می کنند؛ استفاده از دریایی سالم و پاک است و از آنجایی که در خصوص عدم استفاده از نقاط خطرآفرین دریا و جلوگیری از خطر غرق شدن بارها به مردم و مسافران هشدار داده می شود، باید در خصوص کنترل فاضلاب های این استان نیز به گونه ای مدیریت شود که مصب های ورودی فاضلاب به دریا ، قطع و به سمت تصفیه خانه ها تغییر مسیر داده شود تا همانگونه که به مردم گفته می شود مراقب عزیزانشان باشند تا بدون خطر غرق شدن به شهر و دیارشان بازگردند، آنها با بیماری های پوستی به شهر و دیارشان بدرقه نشوند.

گیلان از چابکسر در شرق تا آستارا در غرب استان، 280 کیلومتر نوار ساحلی، 116 نقطه شنا ممنوع و خطرآفرین و 120 تفرجگاه ساحلی دارد. سال گذشته یک هزار و 39 نفر از غرق شدگی در گیلان نجات یافتند. آمار غرق شدگان در استان نیز از 55 نفر در سال 1394 ، به 25 نفر در سال 1395 کاهش یافت.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید