چرا دندان درد شب ها به سراغمان می آید؟
به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ شاید تنها کار عملی در آن شب، از شدت درد به خود پیچیدن و صبر کردن برای هر چه زودتر صبح شدن و مراجعه نزد دندانپزشک باشد.
احتمالا چنین دردهایی را تجربه نکرده اید (و امیدوارم که هیچ گاه هم تجربه نکنید)، ولی آیا هیچ می دانستید که درد دندان عموما در شب ها، هنگام خواب تشدید میشود؟ به نظر شما چه دلیلی میتواند برای این نوع درد وجود داشته باشد؟
شب ها با توجه به حالت دراز کشی که هستیم فشار کل ناحیه سر افزایش پیدا میکند. به علت اثر جاذبه زمین و فشار خون، بطور طبیعی وقتی در حالت ایستاده هستیم مقداری فشاری در عروق ناحیه سر و گردن وجود دارد، و وقتی که دراز میکشیم این فشار داخلی رگها مقداری افزایش پیدا میکند. همین امر باعث میشود که عروقی هم که در ناحیه اتاق پالپ وجود دارد (اتاق مخصوص عروق و اعصاب داخل دندان ها) ،فشار داخلی شان افزایش پیدا کند. این اتاق پالپ، فضایی کوچک و کاملا محدود به بافت سخت دندان اطراف خود دارد و علاوه بر عروق خون رسان موجود در این اتاقک کوچک، اعصاب دندان هم وجود دارند. و متعاقبا ابا افزایش فشار عروق، فشار بیشتری روی اعصاب مجاور بوجود می آید و در دندان در این حالت احساس درد بوجود می آید.
پس بر اساس همین مکانیسم است که بیماری که دچار درد شبانه دندان شده است، بجای خواب بلند میشود و قدم میزند. چراکه چون سرپا هست باعث کاهش فشار در عروق داخلی دندان شده و به محض خوابیدن درد تشدید میشود البته باید بدانید که نهایتا برای درمان حتما باید به دندانپزشک مراجعه و نسبت به درمان (به احتمال قوی درمان عصب کشی) اقدام فرمایید.
بعلاوه جالب است بدانید در بعضی مواقع (و نه همیشه) بیمارانی که با درد دندان دست و پنجه نرم میکنند، ممکن است به این نتیجه برسند که استفاده و نوشیدن آب خنک موجب تسکین درد دندان در آنها میشود. دلیل این پدیده هم دقیقا اثر انقباضی "آب با حرارت پایین" روی عروق ملتهب و پرفشار داخل دندان و متعاقبا خذف فشار این عروق از روی اعصاب مجاور و اتمام نحریک است.
*درمانهای خانگی دندان درد آیا موثر است؟
در عامه مردم روشهای متعددی برای کاهش درد دندان وجود دارد که تقریباً تمامی آنها نه تنها درد را ساکت نمیکند، بلکه چندین و چند عارضه دیگر را هم به مشکل اصلی بیمار اضافه میکند. خیلی از بیماران اسپری های لیدوکائین که بدون نسخه و بهراحتی از داروخانهها خریداری کردهاند را روی دندان دردناک خالی میکنند که نه تنها درد را ساکت نمیکند، بلکه لثه بخت برگشته اطراف دندان را بهشدت زخمی میکند. برخی دیگر از بیماران انواع و اقسام قرصهای مسکن را روی دندان میگذارند.این کار هم کوچکترین تأثیری در کاهش درد ندارد و مثل مورد قبلی لثه را مثل اسید میسوزاند.
واقعیت این است که روش مؤثری برای کنترل دندان درد غیر از درمانهای فوری دندانپزشکی وجود ندارد. یک نسخه مصرف داروهای مسکن معرفی میشود که کمابیش مؤثرتر از بقیه است. بیمار ابتدا دو قرص چهارصد میلی گرمی ایبوپروفن را خورده و چهار ساعت بعد دو قرص استامینوفن کدئین میخورد.سپس چهار ساعت بعد یک قرص ایبوپروفن و بهدنبال آن چهار ساعت بعد دو قرص استامینوفن کدئین مصرف میشود. این دارودرمانی میتواند تا مراجعه بیمار به دندانپزشک درد را تا حد زیادی کاهش دهد. یک اشتباه بسیار رایج برای ساکت کردن دندان درد مصرف آنتی بیوتیک بخصوص آموکسیسیلین است که کوچکترین تأثیری در کاهش درد ندارد.