پروژه های کلان ملی در سرا شیبی تعطیلی
به گزارش خبرنگار مهر، در آخرین جلسه کمیسیون های دائمی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری مجددا موضوع بررسی طرح های کلان ملی مطرح و به نظر می رسد قرار است طرح های کلان ملی که قرار بود توسعه دهنده فناوری و عدم وابستگی به خارج از کشور را برای ما به ارمغان بیاورد دستخوش تعطیلی های جدید شوند.
ظهور طرح های کلان ملی به آذرماه سال ۹۰ باز می گردد. در مراسم تقدیر از پژوهشگران برتر و در هفته پژوهش موضوع انتخاب و تصویب این نوع طرح ها مطرح و یک ماه بعد موضوع تعیین و انتخاب این طرح ها در شورای عتف آغاز شد.
در همان سال از سوی شورای عتف ۳۷ طرح کلان ملی به تصویب رسید که در سال های بعد تعداد آنها به ۴۷ طرح افزایش یافت.
از ابتدای فعالیت دولت یازدهم در شورای عتف موضوع بازنگری طرح های کلان ملی آغاز شد و پس از ماه ها بحث و بررسی در نهایت ۲۲ طرح کلان ملی به عنوان طرح های کلان اولویت دار انتخاب شدند چراکه این طرح ها توانستند دستگاه متقاضی و سفارش دهنده پیدا کنند.
بنابراین ادامه حیات طرح های کلان ملی به نوعی وابسته به دستگاه های متقاضی و سفارش دهنده شد اما اکنون با گذشت ۷ سال از عمر انتخاب طرح های کلان و پس از بارها غربالگری بازهم زمزمه های جدیدی به گوش می رسد که احتمال تعطیلی و توقف طرح های بیشتری را شاهد خواهیم بود.
احتمال تعطیلی طرح هایی که مشتری ندارد
مسعود برومند دبیرکل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری و معاون پژوهشی وزارت علوم در حاشیه یکصد و شصت و پنجمین کمیسیون دائمی شورای عتف خبر از عدم اختصاص بودجه به طرح های کلان ملی از سوی دستگاه های متقاضی را اعلام کرد که این امر احتمالا دلیلی برای تعطیلی تعدادی از طرح کلان ملی خواهد شد.
وی تاکید کرد: دستگاه های متقاضی طرح های کلان ملی بودجه این طرح ها را تامین نکرده اند بنابراین روند ادامه فعالیت آنها بررسی میشود.
دبیرکل شورای عتف با بیان اینکه طرح های فعلی به عنوان طرح های کلان به شمار نمی روند چراکه یک دانشگاه و دستگاه متقاضی می توانست آنها را اجرا کند، گفت: طرح های کلان ملی در موقعیتی هستند که در سال ۹۷ هیچ بودجه ای به آنها اختصاص داده نشده بنابراین ما در موقعیت تصمیم گیری برای این پروژه ها قرار گرفته ایم.
دبیرکل شورای عتف خاطرنشان کرد: باید تعیین تکلیف شود که آیا دستگاه بهره بردار قصد دارد بودجه ای را به آنها اختصاص دهد یا خیر؟
برومند گفت: اگر دستگاه متقاضی نخواهد به هر دلیلی بودجه طرح های کلان را تامین کند به این معنی است که آن طرح مشتری ندارد و نمی تواند ادامه یابد.
دبیرکل شورای عتف تاکید کرد: اصولا هر پروژه و هر فعالیتی باید دارای مشتری و کارفرمای خود باشد و اگر این گونه نباشد عملا صحیح نیست که پروژه ای را ایجاد کنیم چرا که با نفس تقاضا محور بودن در تضاد است.
وی گفت: اگر به جایی برسیم که پروژه های کلان ملی تا حدی جلو رفته باشند و دستگاه اجرایی بگوید نمی تواند بودجه آن را تامین کند بنابراین پروژه مشتری ندارد و ما باید فرآیند مستندسازی را انجام دهیم و آنچه حاصل شده را به خوبی ثبت کنیم چراکه ممکن است روزی مجددا پروژه بخواهد ادامه یابد.
طرح های کلان ملی که قرار بود بستر توسعه فناوری کاربردی در کشور را فراهم کند طی سال های گذشته یکی پس از دیگری به مرحله توقف می رسند و گویی عزمی در دستگاههای اجرایی کشور برای ادامه این طرح ها وجود ندارد این درحالی است که طی سال های گذشته بودجه هایی نیز برای اجرای این طرح ها صرف شده است.