روزنامه جمهوری اسلامی: با مردم صادق باشید تا سراغ تلگرام نروند
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود به قلم مسیح مهاجری نوشت: تلگرام با همه زشتیها و زیبائیهایش نباید مساله اصلی این روزهای کشوری همچون جمهوری اسلامی ایران باشد. ما مسائل مهمتری داریم که تلگرام در مقایسه با آنها از مسائل فرعی محسوب میشود ولی متاسفانه نوع برخورد با آن موجب شده اکنون جایگاه خود را با مسائل اصلی عوض کرده است.
تردیدی وجود ندارد که تلگرام، نه مطلقاً بد است و نه مطلقاً خوب. یک ابزار است که چگونگی استفاده از آن میتواند آن را بد یا خوب و زیبا یا زشت جلوه دهد. درست مثل یک کارد تیز که هم میتواند ریسمان را از دست و پای کسی که دربند است ببرد و او را آزاد کند و یا به قلب کسی فرو برود و او را از پا در آورد.
در چند سال اخیر که تلگرام به ایران راه پیدا کرد، خدمات زیادی به همه ارائه داد کما اینکه ضربههای زیادی هم وارد کرد. سنجش میزان سود و زیانی که تلگرام در این سالها به کشور و جامعه ما وارد کرده شاید میسر باشد ولی فعلاً محاسبه دقیقی دردست نداریم که با تکیه بر آن بتوانیم قضاوتی دقیق ارائه دهیم.
با اینحال میتوانیم به صورت کلی بر این واقعیت تکیه کنیم که این پیام رسان پرنفوذ و پرجاذبه برای امنیت ملی، برای اخلاق و برای اعتقادات خطرهائی آفرید کما اینکه به ارتباطات، به تبلیغات و به اشتغال زائی خدمات شایانی کرد.
ما که اهل رسانه هستیم در عین حال که از فضای گسترش فضای مجازی به ویژه در سالهای اخیر دچار تنگنا شده ایم، از تلگرام استفادههای زیادی برای تسهیل در امر روزنامهنگاری در زمینه انتقال سریع مطالب، فیلمها، عکسها، اسناد و مدارک و حتی عرضه روزنامه در قالب الکترونیک آن به دورترین نقاط جهان و در کمترین زمان ممکن برده ایم. این بهرهها به شکلهای مختلف نصیب عموم مردم چه در روابط شخصی و خانوادگی و چه در ارتباط اداری و اجتماعی نیز شده است. گستره استفاده از تلگرام از نظر کاربری بقدری زیاد است که تمام اقشار جامعه از عادیترین سطح اجتماعی تا علمیترین و مقدسترین سطح حتی دفاتر مراجع تقلید را در بر گرفته و تقریباًّ شمول عام و کلی پیدا کرده است.
نکته بسیار جالب و قابل توجه اینکه اقشار مذهبی، انقلابی و سینه چاک نظام با به راه انداختن صدها هزار کانال تلگرامی امکانات گستردهای را برای تبلیغ دین، افکار سیاسی و انقلابی خود در جهت حمایت از ا نقلاب و نظام جمهوری اسلامی پدید آورده و ارتباطات قدرتمندی را برای پیشبرد سریع اهداف خود شکل دادهاند.
این امکانات که از متن تا تصویر و فیلم و صدا را شامل میشود بینظیر و بسیار تاثیرگذار است بطوری که بسیاری از این کانالها تا امروز با اینکه مدتی از اعلام رسمی فیلتر شدن تلگرام گذشته، همچنان به کار خود حتی با فیلترشکن ادامه میدهند و حاضر نشدهاند آن را ترک کنند.
درست است که عدهای با استفاده از تلگرام ضربههای زیادی به اخلاق، پایهها و بنیان خانواده و حتی امنیت ملی کشور وارد ساختهاند ولی نکته مهم این است که اولاً نباید فقط جنبه منفی را دید و با تکیه بر آن قضاوت کرد و تصمیم گرفت و ثانیاً به این واقعیت باید توجه کرد که فیلتر کردن در شرایط امروز جهان، نمیتواند موجب خارج شدن تلگرام از دسترس کاربران شود. به همین دلیل باید با پدیده بسیار پیچیده تلگرام و اصولاً امکانات ارتباطی جهان معاصر دقیقتر برخورد کرد.
این برخورد میتواند با تکیه بر چند مولفه باشد.
اول آنکه مسئولان ارشد نظام در یک توافق روشن به تصمیم برسند بطوری که در ابعاد و جزئیات آن اختلافی وجود نداشته باشد.
دوم آنکه محور برخورد با تلگرام، شکستن انحصار باشد که طبعاً مستلزم فراهم ساختن زمینه جذب داوطلبانه مردم به پیامرسانهای داخلی خواهد بود.
سوم و مهمتر از همه آنکه مسئولان در گفتار و عمل چنان صداقتی داشته باشند که مردم را جذب کند. مردم اگر جذب صداقت مسئولین شوند، جذب ماهواره و سایر ابزارها نخواهند شد. حاکمان اگر بر قلبها حکومت کنند، هیچ قدرتی نمیتواند مردم را از آنها دور کند و اخلاق و امنیت را به خطربیاندازد.
به این واقعیت تاریخی توجه کنیم که تحریم و توقیف و فیلتر کردن همانطور که نتوانست ویدئو و ماهواره را کنار بزند تلگرام را هم نمیتواند کنار بزند. آنچه میتواند بر مفاسد تلگرام فائق آید، عملکرد صادقانه مسئولین است. اعتماد مردم را جلب کنید تا اعتقادات و اخلاق و همراهی مردم با نظام حفظ شود.
در این صورت است که تلگرام نفوذ و جاذبه خود را از دست میدهد و در برابر آنچه مسئولان بگویند و بخواهند مقاومتی نمیتواند داشته باشد. تردیدی نداشته باشید که فیلتر کردن و حکم قضائی و بخشنامه و فشار نمیتواند بر تلگرام فائق آید، آنچه میتواند بر تلگرام فائق آید، صداقت شماست که اعتماد مردم به شما را جلب میکند و هر چیزی که در برابر اراده شما قرار گیرد را از کار خواهد انداخت.