اروپا و احتمال یک طلاق دیگر
به گزارش اقتصادنیوز رئیسجمهوری ایتالیا در یک برگشت کامل از خیر تشکیل دولت موقت و انتخابات مجدد گذشت. این درحالی است که سرجیو ماتارلا پیشتر بهدلیل انتخاب ساوونا، بهعنوان وزیر اقتصاد ایتالیا در دولت پوپولیستها از تایید جوزپه کونته خودداری کرده بود. فردی که گفته میشود بهشدت ضدناحیه یورو است. بیبیسی در اینباره گزارش داد: رئیسجمهور ایتالیا سرانجام با ترکیب دولت ائتلافی ارائه شده از سوی دو حزب پوپولیست پیروز در انتخابات قبلی این کشور موافقت کرد و به چند ماه سرگردانی سیاسی در چهارمین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا پایان داد. این موافقت پس از آن از سوی سرجیو ماتارلا، رئیسجمهور ایتالیا اعلام شد که جوزپه کونته، کاندیدای نخستوزیری، فهرستی از وزرای کابینه پیشنهادی خود را به رئیسجمهوری ارائه کرده بود. این کابینه پیشنهادی، ترکیبی از کاندیداهای دو حزب پوپولیستی جنبش پنج ستاره و حزب لیگ شمالی است. پیشتر تلاش این دو حزب برای تشکیل دولت بهدلیل عدم موافقت رئیسجمهوری ایتالیا شکست خورده و قرار بود که در ماه ژوئن یا سپتامبر یک انتخابات دیگر برگزار شود.
سرجیو ماتارلا، رئیسجمهوری ایتالیا در ابتدا با پائولو ساوونا گزینه پیشنهادی کونته برای وزارت اقتصاد مخالفت کرد و کارلو کوتارلی، اقتصاددان سابق صندوق بینالمللی پول را مسوول تشکیل دولت کرد. ولی با جایگزینی کاندیدای وزارت اقتصاد در فهرست دولت ائتلافی کونته، ماتارلا موافقت خود را با تشکیل دولت به وسیله او اعلام کرد. سایت دیلی اکسپرس در گزارشی نوشت: حالا با موافقت ماتارلا، کابوس ناحیه یورو به واقعیت پیوست. پیشتر علت مخالفت ماتارلا با انتصاب پائولو ساوونا، مخالفت او با اتحادیه اروپا بود اما برخی میگویند مهمترین نگرانی اتحادیه اروپا گفتههای سالوینی، دبیر کل حزب لیگ شمالی است که در سخنرانیهای خود اشاره داشته است که ایتالیا باید از یورو خارج شود. بیثباتی سیاسی اخیر در ایتالیا پس از آن رخ داد که در انتخابات پارلمانی چهارم مارس، گروه پوپولیستی جنبش پنج ستاره توانست با ۳۲درصد آراء بهعنوان بزرگترین حزب راهی پارلمان شود و حزب راستگرای لیگ شمالی هم در این انتخابات نزدیک به ۱۸ درصد آرا را به دست آورد.
جوزپه کونته، نخستوزیر جدید ایتالیا که استاد حقوق در فلورانس است، نماینده پارلمان نیست و تاکنون اصلا سابقه کار سیاسی نداشته است. او اخیرا متهم شده است که کارنامه آکادمیک و علمیاش را بهطور اغراقآمیزی برجسته نشان داده است تا وجهه بینالمللیاش را ارتقا دهد. او در رزومهای در سال ۲۰۱۳ گفته بود که مطالعات حقوقی خود را در دانشگاه نیویورک کامل کرده است اما یک سخنگوی این نهاد گفت: سوابقی از تحصیلات او در این دانشگاه وجود ندارد. او همچنین ادعا کرده بود که در سال ۲۰۰۱ در کالج گرتون دانشگاه کمبریج تحقیقات علمی انجام داده اما یک سخنگوی این دانشگاه با اشاره به قوانین حفاظت از اطلاعات گفت: نمیتواند این اظهارات را رد یا تایید کند. با این حال جنبش پنج ستاره از نامزدی او حمایت کرده و گفته که او قربانی یک کمپین افترا شده است. بحران ایتالیا برای تشکیل دولت یکی از طولانیترین بحرانهای سیاسی این کشور بوده است. برخی اما میگویند با تشکیل دولت پوپولیستی در این کشور بحرانهای بعدی در راه است.
هر دو حزب ضدیورو میتوانند راه خروج از یورو را به ایتالیا نشان دهند. هر چند دیمایو، رهبر جنبش ۵ ستاره گفته است که به خروج از یورو فکر نمیکند اما برخی میگویند که ممکن است در زمان مناسب دیمایو با همکاری سالوینی راه خروج را هموار کنند. کونته پس از توافق برای تشکیل دولت ایتالیا نیز به خبرنگاران گفت: هدف ما این است که سخت کار کنیم تا تضادها را از بین ببریم. ما درصدد هستیم تا سطح استاندارد زندگی ایتالیاییها را بالا ببریم. کونته روز گذشته ساعت ۴ مراسم تحلیف را نیز به جا آورد تا در عمل هجدهمین دولت ایتالیا پس از جنگ جهانی دوم آغاز بهکار کند.