تضمین های حفظ برجام را می گیریم/ناامیدی امروز مردم نتیجه سیاه نمایی منتقدان برجام است
به گزارش اقتصادنیوزگزیده این گفتوگو به این شرح است:
*بسته پیشنهادی اروپا خطوط کلی مشخصی دارد که رئوس آن اعلام شده است. از جمله آنکه مسیر بانکی برای تبادلات مالی ایران وجود داشته باشد و فروش نفت آن در سطح کنونی باقی بماند. تحریمهای مرتبط با این موضوعات در آبان ماه (نوامبر) عملیاتی میشود. اقدامات دیگری هم در چارچوب حفظ برجام شامل فعال کردن شرکتهای کوچک و متوسط و رایزنیهایی برای احیای قانون جلوگیری از اجرای تحریمها (قانون انسداد تحریمها) و صدور مجوز بانک سرمایهگذاری اروپا نیز صورت گرفته است. در جریان تلاشهای گستردهای هم که بنده در خلال سفر به سنگاپور برای امضای قرارداد مودت با «آ سه آن» داشتم به این نتیجه رسیدم که اروپاییها نه تنها در داخل اتحادیه اروپا برای حفظ برجام کار میکنند بلکه خارج از اتحادیه هم کارهای گستردهای انجام دادهاند.
*به عنوان مثال اروپاییها جداگانه و تک به تک با کشورها صحبت کردهاند که خرید نفتشان را از ایران افزایش دهند یا از برخی کشورهایی که تاکنون خریدار نفت ایران نبودهاند، خواستهاند از ایران نفت بخرند، همچنین از کشورها خواستهاند تا از الگوی مشابه فعالسازی حسابهای بانک مرکزی ایران در بانکهای مرکزی اعضای اتحادیه اروپا که خود اتحادیه در حال عملیاتی کردن آن است، استفاده کنند. نتیجه مجموعه این اقدامات، انزوای امریکا بوده است.
*اقدامات اروپاییها هنوز در حدی نیست که توقع داشتیم اما معتقدیم در مسیر درست حرکت میکنند. برخی از تحریمهایی که از روز یکشنبه اجرایی شد مانند تحریم اسکناس دلار، از جمله موضوعاتی بوده که امریکاییها همواره و حتی زمانی که عضو برجام بودند، با توجه به شرایط ویژه و میزان اسکناسی که در ایران مورد استفاده قرار میگرفته است، درباره آن مانع تراشی میکردند. لذا از اروپاییها انتظار اقدامات بیشتر داریم با وجود این معتقدیم، اقدامات خوبی برای حفظ برجام داشتهاند.
برای نمونه ورود 5 فروند هواپیمای ATR به ایران نتیجه تلاش دولتهای اروپایی و فشار آنها به امریکا بود که توانستند مجوز صادرات تعداد موجود هواپیماهای ATR را که قابل ارسال به ایران بود بگیرند. این در حالی است که اولین اقدام امریکاییها درباره تحریمها در حوزه تحریم هواپیما و باطل کردن مجوز فروش آن به ایران بود که نشاندهنده ماهیت ضد حقوق بشری این کشور علیه ایران است.
*بر اساس مشاهداتمان از روندی که در جامعه بینالملل جریان دارد و مقاومتی که تمامی کشورها و نه فقط اروپاییها بلکه شرکای نفتی ایران در برابر بازگشت تحریمهای امریکا داشتند، معتقدیم میتوانیم تضمینهای لازم برای حفظ برجام را به دست آوریم.
*در سیاست خارجی باید همه تحولات رصد شود. حتماً همه اظهارات مقامات امریکایی و نه فقط یک اظهار نظر و همچنین اقدامات آنها رصد میشود و براساس منافع ملی تصمیمگیری میشود.
*تصمیمگیران کشور تاکنون با درایت عمل کردهاند. تمام دنیا به این واقعیت معترف است تمام اقداماتی که ما در طول چند سال گذشته در این رابطه داشتیم امریکا را از نظر روابط بینالملل در یک بنبست قرار داده است. الآن غیر از یکی دو کشور کسی از سیاستهای امریکا علیه ایران حمایت نمیکند. حتماً بر همین اساس عمل میکنیم. یعنی منافع ملی را در نظر میگیریم و بر اساس خوش خیالی حرکت نمیکنیم اما بر اساس بدبینی صرف هم حرکت نمیکنیم. باید ببینیم هر اقدامی چه نتایجی را میتواند داشته باشد. امریکاییها تا چه اندازه آمادگی این را دارند که اشتباهات گذشته خود را اصلاح کنند و آنها را تکرار نکنند.
*همان طور که آقای رئیس جمهور گفتند دنبال این هستیم رابطه ایران باعربستان، امارات و بحرین اصلاح شود. همواره از گفتوگو استقبال کردهایم اما امریکاییها یک ادعای بیمعنا مطرح کردند و مدعی شدند میخواهند فروش نفت ایران را به صفر برسانند. ادعایی که اصلاً شدنی نیست و کشورهایی که امریکا الآن در حال مذاکره با آنهاست به این کشور اعلام کردهاند، خرید نفت را از ایران ادامه میدهند.خب اگر امریکاییها بخواهند این خیال خام و غیرممکن را در ذهنشان بپرورانند حتماً باید عواقب آن را هم بدانند .نمیتوانند فکر کنند که ایران نفت صادر نکند و دیگران صادر کنند. البته وقوع چنین موقعیتی، بسیار بعید و تقریباً ناممکن است و ما یقین داریم هم همسایگان ما و هم تولیدکنندگان نفت و هم کسانی که امنیت اقتصادی شان به امنیت نفت بستگی دارد مانع از این خواهد شد که آن شرایط حاد رخ دهد.
*برخی با سیاه نمایی مردم را ناامید کردند و این مهمترین عامل عدم اطمینان به آینده است. در واقع این عدم اطمینان و ناامیدی را امریکاییها درست نکردند بلکه کسانی درست کردند که دو سال و نیم در بوق ناامیدی دمیدند. این من را ناراحت میکند وگرنه حرف هایی که در مورد خود بنده زده میشود برایم اهمیت ندارد اما اگر درباره همکارانم باشد ناراحت میشوم به هر حال نسبت به آنها احساس وظیفه میکنم بویژه که برخی از آنها صدایشان بلند نمیشود اما مورد ظلم و توهین قرار میگیرند.