دو قطعه بدون مجوز محسن چاوشی چگونه منتشر شد؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایلنا، پس از آن که صبح روز گذشته (یکشنبه، 11 شهریور) آلبوم «ابراهیمِ» محسن چاوشی در پی ماهها بحث و جدل او با دفتر موسیقی بر سر گرفتن مجوز، سرانجام با شش قطعه روانه بازار شد، چاوشی نیز دو قطعهای را که مجوز نگرفته بودند، در کانال تلگرامش منتشر کرد.
«بِبُر به نام خداوندت»، «در آستانه پیری»، «همراه خاک اره»، «لطفا به بند اول سبابهات بگو»، «ای ماه مهر» و «جهان فاسد مردم را» شش قطعه مجوز گرفته از سوی دفتر موسیقی و موجود در نسخه فیزیکی آلبوماند و «تو در مسافت بارانی» و «ما بزرگ و نادانیم» قطعات منتشر شده در کانال تلگرام چاوشی که در سایتهای معتبر فروش اینترنتی آلبومهای موسیقی، چون بیپتونز نیز به صورت رایگان در کنار شش قطعه فروشی قرار گرفتهاند.
فرزام حجازی (مدیرعامل بیپتونز) در جواب اینکه چه شد که این سامانه معتبر در عرصه عرضه موسیقی، تصمیم به انتشار این دو قطعه بدون مجوز به صورت رایگان گرفت، گفت: ما ساعت هشت صبح روز گذشته، «ابراهیم» را با شش قطعه روی سایت قرار دادیم ولی تنها سامانه عرضه اینترنتی این آلبوم نبودیم و دو، سه جای دیگر که احتمالا تبلیغاتشان را در سطح شهر دیدهاید هم این کار را منتشر کردند اما با هشت قطعه! در یک بازار رقابتی، وقتی کسی دیگر این آلبوم را با هشت قطعه و با همان قیمتی که ما میفروشیم، میفروشد و ما با همان قیمت شش قطعه به مخاطب میدهیم، چه اتفاقی میافتد؟! طبیعتا از من نمیخرند!
او افزود: ما برای خرید حق فروش این آلبوم هزینه زیادی کردیم و اگر این دو قطعه را در کنار شش قطعه دیگر قرار نمیدادیم ضرر بزرگی میکردیم والا در اصل قصد انجام چنین کاری را نداشتیم ولی وقتی میبینیم دو، سه سایت دیگر با توجه به مصونیتشان از عواقب احتمالی چنین کاری، هشت قطعه را منتشر میکنند ناچاریم برای جا نماندن از عرصه رقابت همان کار را انجام دهیم.
حجازی تصریح کرد: صبح روز گذشته که این آلبوم را با شش قطعه روی سایت گذاشتیم ناگهان با حجم عظیمی از کامنتهای اعتراضی روبهرو شدیم که چرا بیپتونز شش قطعه منتشر کرده است و مراجعِ فروشِ دیجیتالی دیگر، هشت قطعه آن هم با قیمتی یکسان؟! قطعا قبول دارید که مخاطبِ سایت ما وقتی ببیند در جاهای دیگر میتواند هشت قطعه را خریداری کند و در سایت ما شش قطعه را، به سراغ آنها میرود و این فشار مخاطب روی ما بود که چطور است که بابت شش قطعه پولی را میگیرید که دیگران بابت هشت قطعه! اگر این دو قطعه توسط سایتهای دیگر منتشر نمیشد قطعا ما هم این کار را نمیکردیم. گرچه همین لحظه هم ممکن است مجبور به حذفشان شویم ولی تا قبل از آن به خاطر فشاری که مخاطب بر ما وارد کرد، این کار را کردیم.
حجازی ادامه داد: وقتی میبینیم مرجعی دیگر که قانونی هم فعالیت میکند هشت قطعه را منتشر میکند و ظاهرا قانونا از این حق برخوردار است که چنین کاری را انجام دهد، ما به عنوان مجموعهای که هفت، هشت سال است در حوزه موسیقی کار میکنیم و اعتبارمان در نزد مخاطبمان برایمان مهم است نمیتوانیم این کار را نکنیم چون متهممان میکنند به اینکه کمفروشی کردهایم و میگویند شما این پول را از ما گرفتهاید و شش قطعه میدهید، یکی دیگر همین پول را میگیرد و هشت قطعه میدهد! از نظر شما در یک بازار رقابتی میتوان این گونه کار کرد؟! از نظر ما نمیشود.
او در مورد انتشار رایگان این دو قطعه نیز توضیح داد: چون محسن چاوشی این دو قطعه را به صورت رایگان در کانال تلگرامش منتشر کرد و ما هم مجاز به فروش چیزی که مجوز دفتر موسیقی را ندارد، نیستیم، با ریسک بسیار زیاد و به واسطه فشار کاربرانمان روی سایت گذاشتیمشان.
حجازی در پایان گفت: ولی جدا از این، اتفاقی که روز گذشته رخ داد اتفاقی بزرگ بود و کپیرایت به معنای واقعی رعایت شد. حجم فروش دیجیتالی که «ابراهیم» در مجموعه ما و سایر کسانی که به شکل دیجیتالی این اثر را فروختند داشت، اتفاقی بزرگ بود و حاکی از اینکه مردم برای خرید موسیقی پول خرج میکنند.