دم خروس بازار خودرو

کدخبر: ۲۴۶۴۵۹
اقتصادنیوز : داستان این روزهای بازار خودرو مثال روشن ضرب‌المثل «دم خروس و قسم حضرت عباس» است. درحالی‌که خبرها حکایت از کاهش قیمت‌ها دارد اما بازار روالی دیگر را در پیش گرفته و در بدنه اصلی بازار خبری از کاهش قیمت‌ها آن‌طور که بایدوشاید وجود ندارد. از سوی دیگر کارشناسان و برخی از دست‌اندرکاران بازار خودرو یا قطعات اظهار نظرات کارشناسی خود را به موضوعاتی سوق داده‌اند که پیش‌ازاین هم بارها عنوان شده بود اما برای رفع‌ورجوع آن کاری از پیش نرفته است.»

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از هفته نامه حمل و نقل ، این روزها خبرهای مختلف در سایت‌های خودرویی حکایت از بازگشت آرامش به بازار خودرو و کاهش قیمت‌هایی دارد که هرازگاهی با عنوان خبر خوش یاد می‌شود اما زمانی که به بنگاه‌های خودرویی سر می‌زنیم خبری از این خبرخوش نیست و قیمت‌ها کماکان همان قیمت‌های قبلی با کمی تعدیل است و درنهایت آنچه روی داده است تداوم افزایش قیمت بی‌منطق در بازار است.

جالب اینجاست که در این اثنا مدیران صنعتی و دولتی هم برای اینکه بازار خودرو را از این وضعیت نجات دهند نسخه‌ای قدیمی که به آرزوی خودروسازان تبدیل شده بود را به‌عنوان راهکار روانه محافل تصمیم‌گیری کرده‌اند و گویا طبق شنیده‌ها و خبرهای منتشر شده بالاخره این آرزو هم محقق می‌شود و خودروسازان طرح چندساله‌شان را به مدد افزایش قیمت ارز و تعرفه‌هایی جدید در به‌هم‌ریختگی بازار اجرایی می‌کنند.

 سال‌هاست که خودروسازان تلاش دارند تا بازار خودرو را در اختیار گرفته و خود تعیین‌کننده قیمت باشند اما هر بار سنگ دولتی مانع از اجرای این تصمیم می‌شد تا اینکه گرانی‌های اخیر موجب شد تا چند خواست خودرویی‌ها با هم محقق شود نخست خروج شورای رقابت از بازار قیمت‌گذاری خودرو، دوم اخذ مجوز دوباره افزایش قیمت و سوم محدودشدن وارداتی‌ها که می‌توانست تولید رقابت را به سمتی هدایت کند که به مذاق داخلی‌سازها خوش نمی‌آید.

جالب است این روزها خودروسازان برای حرکت در جهت رضای مردم و کاهش قیمت‌ها خواستار افزایش قیمت کارخانه هستند تا با کاهش گپ میان کارخانه و بازار، قیمت‌ها را منطقی‌تر کنند. روالی که دولت با اعلام پیش‌فروش‌های جدید امیدوار به ثبت آن بود اما واگذاری خودرو در فاصله زمانی یک سال آینده هم نتوانست بازار را آنطور که دولتمردان می‌خواستند آرام کند و تنها خوابیدن تب‌وتاب خرید موجب شد تا کمی بازار به آرامش برسد.

البته این روال تنها شامل‌حال داخلی‌ها شده و واردات تعدادی از خودروها و حتی خبر برداشته شدن ممنوعیت واردات از سال آینده هم نتوانست قیمت‌ها را در بازار خارجی‌ها کمی متعادل کند به‌گونه‌ای که پیش‌فروش‌های خارجی‌ها با ثبت افزایش قیمت‌هایی دو برابر تا سه برابری انجام می‌شود که نشان از تداوم افزایش قیمت دارد.

به‌گونه‌ای که طبق تازه‌ترین اطلاعیه پیش‌فروش آرین موتور برای خودروهای میتسوبیشی، این نمایندگی خودروهای جدید خود را با احتساب قیمت ارز و تعرفه‌های وارداتی با افزایش قیمتی بیش از دو یا سه برابر در لیست پیش‌فروش گذاشته است. موضوعی که محمد ثقفی یکی از نمایندگی‌های خودروهای خارجی در خیابان بهشتی با اشاره به آن می‌گوید: «درحال‌حاضر اصلا نمی‌توان از کاهش قیمت خودرو مخصوصا برای وارداتی‌ها سخن گفت.

کاهش قیمت در مقطع فعلی تنها بازی‌کردن با کلمات است و واقعیتی در آن دیده نمی‌شود. وقتی من نمایندگی خودرو را از نمایندگی اصلی با افزایش قیمت دو یا سه برابری می‌گیرم و با لحاظ‌شدن درصد کمی هم سود که بخواهم در بازار عرضه کنم بازهم متقاضی خرید باید سه برابر قیمت همان خودرو در سال گذشته همین زمان را بابت خرید یک دستگاه خودرو وارداتی بپردازد. پس این اصلا کاهش قیمت نیست.»

 او ادامه می‌دهد: «کاهش قیمت زمانی رخ می‌دهد که خریدار بتواند کالای موردنظرش را با قیمتی کمتر از قیمت سه ماه پیش و نزدیک به قیمت سال گذشته‌اش خریداری کند زمانی که نمی‌توانیم چنین امکانی را فراهم کنیم پس صحبت از کاهش قیمت تنها بازی روانی است تا عده‌ای که خودروهایی را برای سود بیشتر دپو کرده بودند به بازار عرضه کنند.»

 ثقفی در پاسخ به این سؤال که این روزها بازار چگونه است؟ خریداری وجود دارد یا نه می‌گوید: «نمی‌توانم بگویم بازار وجود ندارد. مخصوصا برای برخی از همکاران که خودروهای وارداتی می‌فروشند بازار بسیار خوب است و متأسفانه بازار از قاعده‌ای پیروی می‌کند که این روزها اغنیا به‌راحتی می‌توانند خرید کنند و فقرا بیشتر از خواست‌هایشان فاصله گرفته‌اند.»

او توضیح می‌دهد: «پارسال در همین زمان ما مشتری‌های سطح متوسط هم داشتیم کسانی که می‌توانستید با ۲۰۰ میلیون تومان خودروی خارجی بخرند اما امسال با این رشد قیمت‌ها اگر کسی خواهان خرید خودروی خارجی باشد باید دست کم ۵۰۰ میلیون تومان سرمایه داشته باشد. درحال‌حاضر خودروهای چینی داخلی‌ساز به رنج قیمت نزدیک به ۲۰۰ میلیون تومان رسیده‌اند این خود نشان می‌دهد که چقدر فاصله میان مردم زیاد شده است. روالی که هرروز بیشتر می‌شود.»

 علی صمدی دیگر فروشنده‌ای است که مخاطب حمل‌ونقل قرار می‌گیرد، او هم معتقد است که «این روزها بازار خودرو بیشتر از هر چیز درگیر دم خروس شده است.

 وقتی در بازار واقعی قیمت‌ها آنچنان تغییر نکرده و همچنان حول گرانی می‌چرخد اصرار برخی از مدیران برای کاهش قیمت‌ها در بازار جای تعجب دارد واقعا مخاطب نمی‌داند قسم حضرت عباس ارزانی‌ها را باور کند یا دم خروس افزایش قیمت‌ها را.»

او می‌گوید: «برخی خودروهای داخلی که حتی قیمت‌های پارسال هم با توجه به کیفیت تولیدی‌شان زیاد بود امسال با این افزایش قیمت‌ها به‌قدری گران شده‌اند که قیمت‌های دو تا سه برابری گرفته‌اند و خرید آنها اصلا به‌صرفه نیست و تازه با توجه به شرایط همیشگی اقتصادمان، این خودروهای دیگر کمتر از این قیمت‌ها، فروخته نمی‌شوند و تنها کمی کاهش قیمت را تجربه می‌کنند و باز هم بیش از دو برابر قیمت قبلی فروخته می‌شوند این اصلا حمایت از مصرف‌کننده نیست. وقتی مصرف‌کننده نتواند خودروی با کیفیت را به قیمت واقعی بخرد و مجبور باشد کالای بی‌کیفیت را با قیمت بالاتر بخرد این نمونه واضح اجحاف در حق خریدار یا همان مصرف‌کننده است.»

 این فروشنده در پاسخ به این سؤال که شما موافق حمایت از تولید داخل نیستید می‌گوید: «موضوع حمایت نیست موضوع احترام به مخاطب و خریدار است وقتی من تولیدکننده تنها به فکر انتفاع مالی خود هستم و از کیفیت برای مشتری می‌دزدم این چه نیازی به حمایت دارد؛ زمانی می‌توانیم از حمایت صحبت کنیم که با ورود کالای باکیفیت تولیدکننده مجاب شود برای کسب سهم از بازار به فکر تولید بهتر برود نه اینکه با رانت و سوءاستفاده ایجاد شرایط انحصاری بخواهیم تولیدکننده‌ها مشتری برای خودشان داشته باشند.»

 صمدی با اشاره به اینکه بعید می‌داند خود مدیران خودروساز هم از کیفیت تولیداتشان رضایت داشته باشند و شب‌ها سر راحت به بالشت بگذارند، می‌گوید: «وقتی هرروز با حادثه‌هایی که نتیجه نبود کیفیت است مواجه می‌شویم بهتر است به‌جای پاک‌کردن صورت‌مسئله کیفیت، به کمک برای ایجاد شرایط رقابتی‌شدن بازار پیش برویم وگرنه برای من فروشنده فرقی ندارد خودروی ایرانی یا خارجی بفروشم من به فکر سود خود و فروش بیشتر هستم.»

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید