شغلهایی که بازارشان سکه است
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از گسترشنیوز، بر اساس گزارشهایی متفاوت در کشورهای توسعهیافته و پیشرفته میزان قابلتوجهی از مشاغل در آینده از بین میروند و رباتها جای انسانها را تصاحب خواهند کرد.
بهعنوانمثال پیشبینی میشود شغل ۳۵ میلیون صندوقدار در امریکا از بین برود چراکه رباتها جایگزین صندوقداران خواهند شد. در گزارشهای متعدد دیگری میخوانیم مشاغلی مثل: رادیولوژی، اپراتوری اداری و حتی آشپزی مشاغلی خواهند بود که رباتها رقیب جدی انسانها برای تصاحب آنها هستند.
جوزف بول فولر، استاد مدیریت در مدرسه بازرگانی هاروارد، در این باره میگوید: "مشاغلی که از بین میروند مشاغلی هستند که معمول هستند." درواقع فولر معتقد است مشاغلی که از الگویی ثابت و مشخص تبعیت میکنند و فراز و نشیب چندانی ندارند بیشتر در معرض مکانیزه شدن و اشغال توسط رباتها هستند؛ گزارشی از موسسه McKinsey & Company بیان میکند حدود ۵ درصد از شغلها با آمدن رباتها کامل نابود میشوند و بیشتر از ۳۰ درصد از زمان کاری هر پستی را رباتها انجام خواهند داد. اما هستند مشاغلی که نهتنها با حضور رباتها از بین نمیروند بلکه پیچیدهتر میشوند و فقط انسانها خواهند توانست در آنها اشتغال داشته باشند. مشاغلی که نیاز به قدرت حل مسئله، تصمیمگیری و تفکر خلاق دارند. در ادامه این گزارش تعدادی از مشاغلی را معرفی میکنیم که از بین نخواهند رفت و اتفاقاً انجام آنها بهدقت و مهارت بیشتری نیاز خواهند داشت. ویژگی مشترک همه این شغلها مهارت محور بودن آنهاست. مهارتی که باید باوجود رقیبان سرسختی مثل رباتها بیش از گذشته تقویت شود و سطح آن ارتقا یابد.
تعمیرکار ماشین، صافکاری و تعویض شیشه خودرو
این شغل با دستمزدی قابلتوجه و نسبتاً بالا ازجمله شغلهایی است که با آمدن رباتها از بین نخواهد رفت. تعمیرکاری خودرو ازجمله مهارتهایی است که خارج از مدرسه و دانشگاه میتوان ان را فراگرفت و داشتن دانش فنی درباره بخشهای مختلف خودرو در کنار مهارتهای متعدد برای تعمیر آن از الزامات موفق شدن در آن است. یک تعمیرکار باید بتواند طیف وسیعی از خدمات را که به بخشهای مختلف خودرو مربوط است به مشتریان خود ارائه دهد؛ از همین رو این شغل فاصله زیادی با مکانیزه شدن دارد.
تکنسینهای خدمات خودرو و وسایل نقلیه سنگین
بازرسی و تعمیر خودروهای سنگین مثل خودروهایی که در کشاورزی از آنها استفاده میشود: تراکتور و... ماشینآلات راهسازی و اتوبوس و... از آن شغلهایی است که امکان فراگیری آن در مقاطع دانشگاهی نیز وجود دارد. جالب است که در ایالاتمتحده امریکا کارفرمایان تعمیر ماشینآلات سنگین کارگران خود را از سنین دبیرستان استخدام میکنند تا فرصت کافی برای آموزش مهارتهای متعددی که در این شغل نیاز است را به آنها داشته باشند.
تعمیرکاران سیستمهای الکترونیکی
افرادی که در کارخانهها و یا کارگاهها مسئول سرهم کردن قطعات الکترونیکی یک دستگاه برقی هستند نیاز به مهارتهای چندگانه دارند. برای انجام این کار هم نیازی به مدرک دانشگاهی نیست، با کسب تجربه و نهایتاً کسب مدرک فنی حرفهای میتوان در این حوزه تا حد زیادی مسلط شد. ظرافتهای زیاد یک دستگاه برقی و تشخیص نوع خرابی آن مهارت دشواری است که بهراحتی از عهده یک ربات برنمیآید و فعلاً انسانها رقیب جدی در این شغل ندارند.
معلمان مدرسه
این روزها برای معلم شدن به حداقل مدرک لیسانس نیاز است. در بسیاری از کشورهای توسعهیافته نهتنها مدرک دانشگاهی که گذراندن دورههای متعدد برای آمادگی تدریس و پشت سر گذاشتن آزمونهایی که صلاحیت فرد را برای معلمی تأیید کند هم نیاز است. معلمی ازجمله مشاغلی است که بازار آن هر روز گرمتر میشود و نیاز دانش آموزان به فراگیری عمیقتر دانش و مسائل فنی بیشتر میشود. برخلاف تصور بسیاری معلمی هم مانند بسیاری از مشاغل تعطیلی خاصی در طول سال ندارد و یک معلم خوب حتی در تابستان هم با کلاسهای تابستانی و آموزشهای تکمیلی مشغول است.
روانشناسان بهویژه روانشناسان شغلی
این افراد معمولا در بیمارستانها و مدارس اشتغال دارند. روانشناسان به مراجعان خود کمک میکنند تا مهارتهای فکری و ر رفتاری لازم برای موفق شدن در کار، تحصیل و زندگی خود را کسب کنند. بازار کار روانشناسی با سرعت بالایی رو به رشد است و پیشبینی میشود تا ۱۰ سال آینده بازار کار روانشناسان ۳۰ درصد بزرگتر شود. روانشناسان به مهارتهای پیچیدهای در سطوح بالا نیازمندند. مهارتهایی مثل: برقراری ارتباط، قدرت استدلال، به چالش کشیدن موضوعات مختلف و تصمیمگیری.
پرستاران و ماماها
پرستاران و ماماها علاوه بر مدرک دانشگاهی معتبر نیاز به گواهینامههای عمدتا دولتی دارند که صلاحیت آنها را برای فعالیت تایید کند. به دلیل افزایش جمعیت انسانها و تنوع بیماریها پیشبینی میشود بازار کار پرستارها و ماماها هم مثل روانشناسان تا ۱۰ سال آینده ۳۰ درصد بزرگتر شود. پرستاری و مامایی نیاز به ترکیبی از مهارتهای فکری و اجتماعی بالا دارد؛ پرستاران و ماماها علاوه بر دانش فنی بالا باید خویشتندار، مسئولیتپذیر باشند و توانایی حل مسائل پیچیده در لحظه را داشته باشند.
نویسندگان
هرچند امروزه نرم افزارهایی طراحی و اجرا شدهاند که نوشتههایی را ترجمه و یا تولید میکنند اما لازم است بدانید این متنها بسیار ساده هستند و مسیر نسبتا طولانی در پیش است تا رباتها بتوانند جای نویسندهها و مترجمان را بگیرند.
نویسندگی، مترجمی و حتی کتابفروشی از مشاغلی هستند که در اختیار انسانها باقی خواهد ماند.