گزارش نشریه آمریکایی از سردرگمی تیم ترامپ درباره مذاکره با ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، دیلی بیست روز چهارشنبه در گزارشی نوشت: چندین مقام آمریکایی و اروپایی گفتند که دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا همچنان پیام های متناقض و متفاوت درباره شرایطش برای مذاکره به ایران ارسال می کند و این موضوع ترامپ را خشمگین کرده و تلاشهای دیپلماتیک برای متحدان واشنگتن در خارج را با پیچیدگی روبرو کرده است و از سوی دیگر قانونگذاران آمریکایی را نیز در وضعیت سردرگمی قرار داده است.
یک مقام پیشین آمریکایی که از تنشهای درون دولت آمریکا در این باره آگاه است این وضعیت را «ناشیگری مطلق» توصیف کرد. ایالات متحده در طول ماههای گذشته تلاش کرده از طریق متحدان خود پیامهایی را به ایران ارسال کند تا بتواند به آغاز مذاکرات رسمی با تهران نزدیکتر شود.
اما به گفته دو مقام کنونی دولت ترامپ و یک منبع آگاه از موضوع، دیدگاههای واگرایانه در درون دولت آمریکا این فرآیند را با مانع روبرو میکند. این اختلاف واسطههای خارجی را که قصد میانجیگری میان واشنگتن و تهران را دارند به ستوه آورده و آنها میگویند که پیامهای متناقضی از سوی دولت ترامپ دریافت میکنند.
به نوشته دیلی بیست، وزارت خارجه آمریکا پاسخی به درخواست این نشریه برای توضیح در این باره نداده است؛ اما یک مقام ارشد دولتی گفت: دولت در این زمینه رویکردی کاملا همسو دارد. رئیس جمهوری کاملا صریح گفته که او از دیدار با رهبران ایران برای رسیدن به توافق استقبال می کند.
گزارشهای متعددی در ماههای گذشته درباره اختلاف میان ترامپ و برخی از اعضای تیم امنیتی او از جمله جان بولتون مشاور امنیتی ملی کاخ سفید منتشر شده است. یکی از این گزارشها در نشریه دیلی بیست حاکی است که ترامپ در محافل خصوصی از اعضای دولت خواسته است که صحبت از جنگ با ایران را متوقف کنند.
دیلی بیست به نقل از منافع خود گفت که تازهترین مورد از پیامهای و دستورالعملهای متناقض از سوی دولت ترامپ درباره جزئیات پیششرطهای آمریکا برای مذاکره با ایران و پیشنهادهای متفاوت برای مدتزمان تعلیق احتمالی تحریمها علیه تهران است.
مقامهای آمریکایی و اروپایی و افراد آگاه از این موضوع همچنین گفتند که اعضای تیم امنیت ملی دولت ترامپ درباره پیشنهادهای خود به تهران برای آغاز مذاکرات اختلاف دارند. یکی از اختلافها رفع یا عدم رفع برخی از تحریمها، حفظ همه تحریمها یا تعلیق همه تحریمها است.
براساس این گزارش، ترامپ شخصا تمایل بیشتری برای تعلیق تحریمهای برای مدت طولانیترین پیدا کرده است، اما مقامهای امنیت ملی و وزارت خارجه خلاف این تمایل ترامپ را به وی توصیه میکنند.
در میان کشورهایی که خواستار میانجیگری میان تهران و واشنگتن هستند، فرانسه بیش از همه رنجیده است، چرا که ترامپ پیامی متفاوت از آنچه تیم امنیت ملی و وزارت خارجهاش به این کشور میدهد، به پاریس ارسال کرده است.
ترامپ در اردیبهشت ماه سال گذشته از برجام خارج شد و تحریمهای رفع شده به واسطه این توافق را علیه ملت ایران بازگرداند. مایک پمپئو وزیر خارجه ترامپ که کمی پیش از خروج از برجام به این سمت گمارده شد، 12 پیششرط را برای شروع مذاکرات با تهران تعیین کرد.
مدتی نگذشت که ترامپ بدون توجه به شروط وزیر خارجهاش اعلام کرد که بدون هیچ پیششرطی حاضر به مذاکره با ایران است.
رئیس جمهوری آمریکا در حالی که رسما پیامی را از طریق آبه شینزو نخست وزیر ژاپن به ایران ارسال کرده و به صورت غیررسمی فرانسه را میانجی مذاکرات با تهران قرار داده بود، در پیامی توئیتری گفت هیچ کشوری حق ندارد به نمایندگی از آمریکا سخن بگوید.
ترامپ با وجود اختلافنظر شدید در میان دولت خود، در این پیام نوشت: ایران از طرف کسانی که خواستار نمایندگی از سوی ما هستند، از جمله [امانوئل] مکرون رئیس جمهوری فرانسه، پیامهای متناقضی دریافت میکند... هیچ کسی به هیچ وجه و شکلی مجاز نیست نماینده ما باشد.