گام بلند مجلس برای حکمرانی شیشه‌ای/ موافقان و مخالفان شفافیت آرای نمایندگان چه گفتند؟

کدخبر: ۳۰۵۲۶۲
اقتصادنیوز: با ۱۶۸ رای مثبت، یک فوریت طرح شفافیت آرای نظام تقنینی در مجلس شورای اسلامی به تصویب نمایندگان مجلس رسید.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، جلسه علنی امروز مجلس بازهم تحت تاثیر یک واژه بود «شفافیت آراء». اینبار اما فقط شفاف شدن آرای نمایندگان مجلس مطرح نبود، بلکه نمایندگان مجلس با امضای روسای سه فراکسیون ولایی، مستقلین و امید طرحی را روی میز هیات رئیسه مجلس گذاشته بودند که به موجب آن شفاف سازی آرای همه نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر در فرایند قانونگذاری مورد بررسی قرار گیرد.

براساس این طرح نهادهایی مانند مجلس شورای اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شوراهای عالی انقلاب فرهنگی و فضای مجازی، شوراهای شهر و روستا و خبرگان رهبری باید به سمت شفاف شدن و شیشه ای شدن پیش بروند.

وکیلی: حداکثر شفافیت را در مجلس شاهدیم/حتی چرت زدن نمایندگان هم ثبت می شود

محمدعلی وکیلی، نماینده تهران که به عنوان یکی از طراحان این طرح پشت تریبون قرار گرفته بود، با اشاره به اینکه «شفافیت طلبی» امروز تبدیل به یک مطالبه ملی شده است، گفت: این مطالبه را باید ارج بگذاریم. شفافیت نقطه مقابل نفاق است، نفاق در هر سیستم می تواند مثل موریانه حکمرانی خوب را از چرخ خوب بودن خارج کند.

وی گفت: شفافیت روی دیگر سکه پاسخگویی است. هر جریانی و هر سیستمی که به پاسخگویی قدرت معتقد باشد و مشروعیت قدرت را و میزان مشروعیت قدرت را در میزان پاسخگویی به ملت بداند حتما و لزوما به شفافیت بخصوص شفافیت مذاکرات، آرا و چگونگی رفتار حکمرانان معتقد خواهد بود.  

این نماینده فراکسیون امید گفت: هرچه ساحت قدرت و حاکمیت، شیشه ای تر و در معرض عموم باشد هم اعتماد افزاتر خواهد بود هم مشروعیت آفرین است.در چنین شرایطی نباید شفافیت را منحصر به آرای نمایندگان کنیم.

وکیلی تاکید کرد: امروز به حکم آیین نامه داخلی مجلس، حداکثر شفافیت را در مجلس شورای اسلامی شاهدیم. تمام سکنات نمایندگان ملت حتی اگر احیانا نماینده ای در نتیجه خستگی لحظه ای چرتش ببرد از لنز دوربین عکاسان و خبرنگاران مغفول نمی ماند. این میزان حساسیت افکارعمومی روی میزان رفتار و سکنات نمایندگان، حساسیت مقدسی است. افکار عمومی می خواهد به ما بفهماند، نمایندگی ملت امانتی گرانسنگ است و به ارزانی به دست نیامده است که به ارزانی عرضه شود.

این عضو هیات رئیسه مجلس با تاکیدبراینکه امروز بیشترین شفافیت در چنین مجلسی را شاهدیم، خاطرنشان کرد: مذاکرات مجلس عموما به جز موارد خاص از طریق رادیو و تلویزیون به سمع ملت می رسد. امروز مطالبه جامعه شفافیت آرای نمایندگان ملت است. نمایندگان ملت در مجلس بخشی از حاکمیت هستند. بخش های مهمی از حاکمیت در قالب های دیگری به نمایندگی از ملت نقش ایفا می کنند. ما به تبعیت از این مطالبه مقدس و بنا به ارجی که به این مطالبه گذاشتیم  امروز طرحی تقدیم کردیم که تمام نهادهایی به شکلی از انحنا تصمیماتشان در سرنوشت ملت تاثیرگذار است یا مسئولیت قانونگذاری دارند از مجلس تا هیات وزرا، مجمع تشخصیص مصلحت نظام، مجلس خبرگان رهبری، شورای نگهبان، شورای عالی انقلابی فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی و دیگر مجامع و شوراهایی که ممکن است در این لیست ذکری از آنها نیامده باشد ولی چنین نقشی را ایفا می کنند ملزم باشند از تاریخ تصویب این پیشنهاد هم ارایشان را شفاف کنند و مذاکرات شان را علنی نمایند.

وکیلی ادامه داد: خوشبختانه این طرح با امضای روسای سه فراکسیون آقایان عارف، حاجی بایی و جلالی و اکثریت حاضرین در مجلس از جریانات مختلف امضا شد.  همکاران عزیز انتظار عمومی این است که امروز با رای تان نشان دهید که حرف یاوه گویان در خصوص اینکه در مجلس ۱۵۰ امضا می شود ولی ۵۰ رای داده می شود حرفی بیهوده است. امروز مجلس نشان خواهد داد که مجلسی حر است و پای حریت خود ایستاده است و ابایی از شفافیت ندارد و پیشقدم در شیشه ای کردن حکمرانی خوب می باشد. 

محجوب: مساله ای مهمتر از شفاف کردن آرای نمایندگان نداریم؟

علیرضا محجوب از مخالفان این طرح، با بیان اینکه این موضوع فوریتی ندارد و نیازی به مطرح کردن آن به شکل فوریت نبود، گفت: وقت زیادی از این مجلس نمانده است. رفت و برگشت این طرح مشمول مجلس آینده خواهد شد. اگر  تصمیماتی داریم اجازه دهید که مجلس رفتارش را از ابتدا تنظیم کند. من هیچ فوریتی احساس نمی کنم مگر اینکه فقط بخواهیم بگوییم موضوع شفافیت را مطرح کردیم.

وی افزود: البته همکاران حق دارند که آرایشان را شفاف کنند و الان مسائل اساسی تری در کشور وجود دارد. مسکن بزرگترین تهدید زندگی فقراست، بزرگترین تهدید زندگی حقوق بگیران است. مساله تورم، اشتغال و معیشت کارمندان فوریت دارند. این موضوع چقدر اهمیت دارد که چه کسی چه رایی به چه موضوعی داد. این حق شخصی نماینده است. اساس بر مخفی بودن آرا است اگر کسی می خواهد خودش رایش را افشا کند. 

آزادی خواه: قرار نبود حفاظ شیشه ای ایجاد کنیم

احد آزادی خواه اما موافق این طرح بود. او با اشاره به اظهارات پناهیان درباره شفافیت آرای نمایندگان، گفت: اتفاقی که در دهه محرم توسط یکی از خطباء عزیز و انقلابی کشورمان در انتقاد از عملکرد مجلس در رابطه با رای به شفافیت آرا رخ داد را به عنوان یکی از وکلای ملت اقدامی به جا می دانم در توئیتی اجام دادم تشکر کردم و گفتم نباید حفاظ شیشه ای ایجاد کنیم. همین رفتار همکاران مساله ای است که می شود خوب قضاوت کرد. همکار عزیزی که دو دقیقه انتقاد همکار دیگرش را برنتابد جای سوال دارد.

وی گفت: هرگز قرار نبوده حفاظ شیشه ای ایجاد کنیم. حق مردم انتقاد است. ما  نه معصوم هستیم نه تافته جدابافته، ما وکلای ملت هستیم. ما به وسیله مردم هویت پیدا کردیم. ما وکیل آن موکلین هستیم این حداقل حق موکلین است که بدانند وکیلی که به رای آنها صاحب هویت و کرسی شده به کدام موضوع چه رایی می دهد.

آزادی خواه تاکید کرد: ما باید وکالت مردم را بر عهده بگیریم و بر سر این وکالت هم پایبند باشیم. من نباید وکیلی شوم که خلاف نظر ملت حرکت کنم. اگر موضوعی اتفاق افتاد آن  رایی را ندهم که مردم نمی خواهند. به جای وکیل ملت بودن وکیل دولت شوم، این خیانت به مردم و خون شهدا است.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید