احتمال آزمایشهای هستهای مخفیانه
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ «جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید روز چهارشنبه در مصاحبه با روزنامه «گاردین» گفت، بحثهایی در مورد از سرگیری آزمایشات اتمی از دو سال قبل در دولت آمریکا صورت گرفته و تا تابستان سال گذشته که وی در کاخ سفید مشغول به کار بود این بحثها همچنان ادامه داشتهاند اما برخی از کارکنان دولت با آن مخالف هستند.
وی با این حال تصریح کرد که این بحثها پیرامون مسائل کلی بوده و هرگز جنبه «عملی» پیدا نکردند زیرا اولویت با خروج از معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی میانبرد (INF) بود.
بولتون افزود: «چند بار در این خصوص بحثهایی کلی انجام گرفت اما به نقطه تصمیمگیری نرسید. خود من شخصاً اهداف دیگری مانند خروج از INF را دنبال میکردم. منظورم این است که نمیتوان همه کارها را همزمان با هم انجام داد».
چندی پیش یکی از مقامات ارشد کاخ سفید به «واشنگتن پست» گفت، هدف آمریکا از آزمایشات اتمی، اعمال فشار بر روسیه و چین است. بولتون در این باره گفت: «من هرگز چنین بحثی را مطرح نکردم و شک دارم اقداماتی از این دست، بتوانند اهرم فشار مؤثری ایجاد کنند».
وی با این حال در دفاع از آزمایش بمبهای اتمی گفت: «بهطور کامل نمیدانیم گذر زمان چه تأثیری بر قابل اتکا بودن، امنیت و ایمنی دستگاههای هستهای دارد. به همین دلیل این چیزی است که برای حفظ اعتبار و بازدارندگی نیاز داریم. از آزمایشهای گسترده صحبت نمیکنم. قطعاً صحبتم درباره آزمایشات جوی نیست اما همانطور که زمانی یک فرمانده نظامی به من گفت، داشتن ۵۰۰۰ کلاهک هستهای مانند داشتن ۵۰۰۰ خودرو تویوتا در پارکینگ است. میخواهی بدانی که وقتی سوئیچ را میچرخانی کار میکند یا نه».
مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید گفت: «فکر میکنم گزینههای زیادی درباره محل انجام آن وجود داشته باشد. یادمان باشد که از آزمایشهای زیرزمینی صحبت میکنیم اما اینطور نیست که برای مثال در لاس وگاس قدم بزنید و ناگهان زیر پایتان بلرزد».
بولتون در این مصاحبه مدعی شد در حال حاضر روسیه و چین آزمایشات مخفیانهای را انجام میدهند و اگر آمریکا نیز چنین آزمایشاتی انجام دهد سطح این کشور در زمین بازی قدرتهای هستهای بالاتر میرود.
وی با دفاع از موضع دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در قبال لزوم مشارکت چین در مذاکرات مربوط به تمدید معاهده تسلیحاتی «نیو استارت» بین آمریکا و روسیه پیشنهاد کرد هر ۵ کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد در مباحث مربوط به محدودسازی تسلیحات راهبری حضور داشته باشند.
گاردین به نقل از بولتون نوشت، وی با اظهار «خرسندی» از حوادث اخیر در برخی تأسیسات ایران، این گمانهزنی را مطرح کرد که یک طرف خارجی دیگر در خاورمیانه عامل این اتفاقات باشد.
او به گاردین گفت: «فکر میکنم قطعاً پتانسیل وجود عاملان خارجی وجود داشته باشد، [برای مثال] یک کشور در حاشیه خلیج [فارس]، اسرائیل و با همکاری مخالفان داخل ایران. سخت است که باور کنم اینگونه نباشد».
بولتون که از حامیان حمله نظامی به ایران در دولت آمریکا به شمار میرفت در ادامه گفت: «فکر میکنم این مسئله بسیار مهم است که هر از گاهی به ایرانیها ثابت کنیم که حتی مهمترین تأسیسات آنها نیز آسیبپذیر هستند. این همان چیزی است که به نظر من در کیسه ابزار آمریکاییها غایب بود».
او به این سوال که آیا آمریکا نیز در این حوادث دخیل بوده یا خیر پاسخ داد: «نمیگویم که اطلاعات خاصی در این زمینه دارم اما اگر هم آمریکا در آنها دست داشت بدم نمیآمد. این را با اطمینان میگویم».
بولتون که چند هفتهای است با خبر انتشار کتاب خاطرات خود درباره زمان فعالیت در این سمت جنجالساز شده، پیشتر نیز ضمن دمدمی مزاج خواندن رئیسجمهور آمریکا، مدعی شد خروج این کشور از توافق هستهای ایران، فرحبخشترین لحظه زمان حضور وی در این سمت بود.