دور دوم حذف یارانه ثروتمندان/ فردی با تراکنش ۲۰ میلیاردی به حذف یارانه اعتراض کرد!
به گزارش اقتصادنیوز، این روزنامه در ادامه نوشت: حسین میرزایی با اشاره به آخرین وضعیت بررسی حذف یارانه بگیران غیرنیازمند طبق قانون بودجه سال ۹۸ کل کشور اظهار کرد: تاکنون ۶.۲ درصد از کل خانوارهایی که مشمول حذف یارانه شده اند (حدود ۲۰۰ هزار خانوار) به این موضوع اعتراض کردند. سخنگوی ستاد اجرایی تبصره ۱۴ قانون بودجه ۹۸ گفت: خانوادههایی در میان حذف شدگان هستند که به معنای واقعی غیر نیازمند یا به تعبیر عامیانه میلیاردر تلقی می شوند. مثلاً فردی در یکی از پاساژهای تهران بیش از ۲۰ میلیارد تومان تراکنش سالیانه و حدود ماهی ۲۰۰ میلیون تومان تراکنش داشت که به حذف یارانه خود اعتراض کرده بود. وی ادامه داد: بر اساس قرائن و حساب های بانکی و بانک های اطلاعاتی این افراد مشمول دریافت یارانه نمیشوند.
میرزایی یادآور شد: حدود ۴۷ درصد اعتراض هایی که صورت گرفته از این قبیل هستند؛ یکی از مباحث بسیار مهم درخصوص یارانه، تفکیک حساب های حقیقی از حقوقی است. جدا نبودن چنین حسابهایی یکی از راههای فرار مالیاتی بوده که مشکلات دیگری را نیز به همراه دارد. سخنگوی ستاد اجرایی تبصره ۱۴ قانون بودجه با بیان این که در مهر ماه نیز دور جدیدی از حذف یارانه بگیران را خواهیم داشت، افزود: این فرایند با نظر مجلس در ماههای آینده نیز ادامه مییابد تا یارانه سه دهک بالای جامعه براساس قانون حذف شود.
ملاک های حذف یارانه بگیران غیرنیازمند چیست؟
بر اساس آخرین اطلاعات ارائه شده از سوی ستاد اجرایی ماده ۶ آیین نامه اجرایی تبصره ۱۴ قانون بودجه ۹۸ (ستاد حذف یارانه بگیران غیر نیازمند)، حذف یارانه نقدی خانوار شاخص های متعددی دارد که مهم ترین آن ها عبارت اند از: تعداد و ارزش خودروی اعضای خانوار، تعداد و ارزش املاک خانوار، تعداد سفرهای خارجی اعضای خانوار، شغل اعضای خانوار: پزشکان، مدیران دولتی، وکلا، هیئت علمی، کارفرمای حقیقی یا حقوقی، صاحبان صرافی، اصناف، فعالان کسب و کار و...، مجموع حقوق و دستمزد اعضای خانوار، تعداد اعضای خانوار، استان یا منطقه محل زندگی خانوار بر مبنای مالکیت یا اجاره. این شاخص های فوق برای کلیه خانوارهای یارانه بگیر با دقت بالا بررسی شده است و در نهایت خانوارهای یارانه بگیر، رتبه بندی می شوند.
ستاد یادشده، همچنین با اشاره به فرایند اعتراض به حذف یارانه نقدی در دور قبلی حذف یارانه بگیران غیر نیازمند در شهریورماه تصریح کرده بود: در صورتی که متوسط هزینه کرد خانوار در چهارماه اول سال ۹۸، کمتر از میزان جدول زیر باشد، یارانه آن خانوار مجدد برقرار خواهد شد و مبلغ پرداخت نشده ماه قبل را در پرداخت بعدی دریافت خواهد کرد. مبالغ ذکر شده در این جدول، صرفاً شامل مجموع تراکنش های خرید اعضای خانوار از طریق دستگاه های کارت خوان و درگاه های پرداخت اینترنتی است.
قدرت خرید یارانه نقدی بهروایت مرکز آمار
سقوط سهم یارانه نقدی از درآمد خانوار شهری به یک سوم
جدیدترین بررسی های مرکز آمار ایران از افت قابل توجه سهم یارانه های نقدی از درآمد خانوارهای شهری و روستایی حکایت دارد. گزارش این مرکز نشان می دهد که سهم یارانه نقدی از درآمد خانوارهای شهری از ۱۱ درصد در سال ۹۰ به ۴ درصد در سال ۹۷ (معادل ۶۳ درصد کاهش) رسیده است. از سوی دیگر یارانه نقدی خانوارهای روستایی که در سال ۹۰، رقمی در حدود ۲۰ درصد از درآمدشان را شامل می شده، تا سال ۹۷ با کاهش ارزش یارانه ها به حدود ۸ درصد درآمدشان رسیده است.
کارشناسان در سال های اخیر بارها بر لزوم شناسایی و حذف دهک های ثروتمند از فهرست یارانه بگیران و تخصیص یارانه آنها به نیازمندان تاکید کرده اند. منتهی بعد از بیش از پنج سال، به تازگی دولت به صرافت حذف یارانه قشر ثروتمند افتاده است. با این شرایط می توان گفت در صورتی که دولت امسال نیز به حذف یارانه بگیران غیر نیازمند واکنشی نشان نمی داد، تورم قیمت ها حدود ۴ تا ۵ سال آینده، خودبه خود سهم این یارانه از درآمد خانوارهای شهری را به زیر یک درصد و در حدود صفر تقلیل می داد!
مرکز آمار در بخش دیگر گزارش خود، سهم یارانه نقدی در درآمد کل یک خانوار شهری و روستایی را به تفکیک دهک های درآمدی در سال ۹۷ محاسبه کرده است. نتایج بررسی ها در این قسمت نشان می دهد که در سال گذشته سهم یارانه نقدی از درآمد دهک اول خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب ۱۳ و ۲۹ درصد بوده است. این رقم برای دهک های بالاتر کمتر بوده، به طوری که در بین ثروتمندترین شهرنشینان و روستانشینان، به ترتیب به یک و ۴ درصد کاهش یافته است.