کرونا دخل مغازه داران را چقدر خالی کرده است؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم، روزهای منتهی به اول فروردین هر سال، شلوغ ترین و پررونق ترین روزهای مراکز خرید و بازار در تهران و سایر شهرهای ایران است، زیرا مردم خود را برای استقبال از نوروز آماده می کنند. اما امسال خیابان ها و پیاده روهای پایتخت ایران خلوت است. برخی از شهروندان در خیابان ها ماسک و دستکش پوشیده اند، اما بقیه توجه چندانی به تجهیزات حفاظت شخصی در برابر کرونا ندارند. رستورانها و کافه ها خالی هستند و شیرینی فروشی ها که معمولا در این فصل از سال مملو از خانواده هایی بودند که برای نوروز خرید می کردند، مشتری چندانی ندارند.
در پیاده روها، بساط دستفروشان روی زمین پهن شده، اما کسی توجهی به آنها نمی کند. به گفته یکی از دستفروشان: «مردم از کرونا می ترسند... آنها نمی خواهند به چیزی دست بزنند. آنها فکر می کنند ممکن است کرونا را با خود به خانه شان ببرند.» در میدان انقلاب و در نزدیکی دانشگاه تهران، برخی از کتابفروشی ها بسته اند و آنهایی که باز هستند مشتری ای ندارند. حتی کسی برای تماشا در پشت ویترین ها هم نایستاده است.
در یکی از مغازه های شیرینی فروشی، حاج مهدی به مغازه خالی از مشتری خود زل زده است. او می گوید: «اوضاع خیلی ناجور است... در یک روز خوب ما یک چهارم روزهای قبل از کرونا فروش داریم. ما قبلا روزی ۲ میلیون تومان فروش داشتیم اما الان ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان. قبلا ۸۰ تا ۱۰۰ نفر مشتری داشتیم. این روزها کمتر از ۲۰ نفر.» حاج مهدی به فکر کاهش ساعات کار برای کم کردن هزینه ها افتاده است. «ما ۱۲ نفر کارگر داریم و از آنها خواسته ایم تا یک روز درمیان شیفتی کار کنند. قرار نیست تعطیل کنیم، اما اگر وضعیت ادامه پیدا کند مجبوریم یکی یکی عذرشان را بخواهیم.»
در شعبه یک کفش فروشی معروف در مرکز شهر، سلیمانی، مدیر فروشگاه ناراحت به نظر می رسد. او می گوید: «فروش ما نسبت به یک ماه قبل یک سوم شده و این تنها بخش کوچکی از فروشی است که اسفند هر سال داشتیم... ما بخشی از یک شرکت با شعبه های متعدد هستیم و بعید است که گسترش ویروس کرونا موجب تعطیلی کل کارخانه شود. اما اگر وضعیت ادامه پیدا کند، شعبه ما و کارکنان شعبه ما یا خود من ممکن است از کار بیکار شویم.» این شرکت که در سال ۱۹۶۶ میلادی تاسیس شده قبلا بحران های جدی ای را از جمله تعطیلی های گسترده دوران انقلاب و موج ورشکستگی شرکت ها را به سلامت پشت سر گذاشته است. شیوع ویروس کرونا یک تهدید وجودی دیگر برای شرکت های بزرگ ایرانی نظیر این تولیدکننده کفش به شمار می رود. به گفته سلیمانی: «در این موقع از سال معمولا ما نباید زمان برای سر خاراندن داشته باشیم... اما این روزها گاهی چند ساعت بدون اینکه حتی یک مشتری برای پرسیدن قیمت مراجعه کند بیکار می نشینیم.»