دلیل ممنوعیت واردات آیفون14چیست؟
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: تقاضای موجود برای آیفون نشان میدهد که سیاستگذار در تغییر ذائقه کاربران و کوتاه کردن پای برند اپل از بازار موبایل کشور چندان موفق نبوده و همزمان گروههای مختلفی را متضرر کرده است. گذشته از تضییع حقوق کاربران و بازرگانان، برآوردهای انجمن واردکنندگان موبایل نشان میدهد که حدود ۱۶۵۰میلیارد تومان درآمدی که دولت میتوانست از محل دریافت حقوق و عوارض گمرکی این گوشیها داشته باشد نیز از دست رفته است.
درحالی که اپل این روزها مشغول تدارک مقدمات برگزاری مراسم رونمایی از سری جدید گوشیهای خود یا همان آیفون ۱۵ است، کاربران ایرانی همچنان مشغول صحتسنجی شایعاتی هستند که از احتمال رجیستر شدن آیفون ۱۴ خبر میدهند. نزدیک به یک سال است که با پافشاری سیاستگذار، امکان واردات رسمی و رجیستر کردن این سری گوشیهای اپل سلب شده؛ اما در تمام این مدت کاربران بیکار ننشسته و از هر راهی برای دستیابی به محصول برند مورد علاقه خود استفاده کردهاند.
این تلاشها گاهی به خرید آخرین نسخه قابل رجیستر شدن این گوشی در شبکه ایران (یعنی آیفونهای سری ۱۳) ختم شده و گاهی کار را به جایی رسانده که کاربران با خرید برخی تجهیزات جانبی یا بهکارگیری شگردهایی خاص، درصدد بازگردانی آنتن آیفونهای سری ۱۴ خریداری شده برآمدهاند. در هر صورت این تصمیم مبهم سیاستگذار برای ممنوع کردن محصولات جدید این برند، تاثیری در تغییر سلیقه و تقاضای کاربران نداشته و صرفا مصرفکنندگان این بازار را به زحمت انداخته است. اما مصرفکنندگان، تنها طرف متضرر این تصمیم نبودهاند؛ زیرا برآوردهای اخیر انجمن واردکنندگان موبایل نشان میدهد که با مسدود شدن مسیر واردات مسافری آیفونهای سری ۱۴، دولت درآمد ناشی از دریافت عوارض گمرکی واردات مسافری این محصولات را از دست داده و چیزی در حدود ۱۶۵۰ میلیارد تومان ضرر کرده است.
متضرران ممنوعیتهای سلیقهای
در تمام این ماهها که واردات آیفون سری ۱۴ ممنوع شده، مسیر واردات آیفونهای سری پیشین باز است و سیاستگذار هیچگاه توضیح صریحی درباره علت اعمال این ممنوعیتها بر سریهای جدید گوشیهای برند اپل ارائه نکرده است. برخی معتقدند که این ممنوعیتها به دلیل آمریکایی بودن برند است و برخی دیگر امکان برقراری ارتباط ماهوارهای را دلیل این تصمیم میدانند. با اینحال هیچکدام از این دو دلیل معقول به نظر نمیرسد. مهدی عبقری، دبیر انجمن واردکنندگان موبایل در تشریح اینکه با هیچ متر و معیاری نمیتوان این تصمیم سیاستگذار را منطقی دانست، به «دنیای اقتصاد» میگوید: اگر مساله با آمریکایی بودن این برند باشد، اساسا سری ۱۳ این گوشی نیز نباید اجازه ورود مییافت. اگرهم مشکل با امکان ارتباط ماهوارهای آن است که گوشیهای برندهای دیگر نیز در مسیر فراهم کردن این فناوری هستند.
عبقری در تشریح تاثیر این تصمیمات بر بازار موبایل کشور میگوید: اکنون کار به جایی رسیده که بازرگانان برای آنکه تقاضای موجود در بازار را پاسخ دهند، برای فراهم کردن آیفون ۱۳ دست به هر روشی میزنند. وی میافزاید: از آنجا که با عرضه سری جدید آیفون، تولید سری ۱۳ متوقف شده، آیفون ۱۳ چندانی دیگر در بازارهای جهانی موجود نیست؛ در نتیجه شاهد ورود تعداد زیادی آیفونهای ریپک، تعمیری و دست دوم به بازار هستیم. دبیر انجمن واردکنندگان موبایل با بیان اینکه احتمال بروز مشکل برای کاربر در استفاده از چنین گوشیهایی بیشتر است، میگوید: عملا با این تصمیم، کاربر نهایی متضرر شده؛ زیرا در شرایط عادی باید میتوانست به سری جدید این گوشی که فناوری جدیدتری دارد دست پیدا کند اما حالا مجبور شده با هزینه زیاد و اما و اگر در سلامت دستگاه، گوشیهای سری قدیمی این برند را خریداری کند. عبقری تحمیل هزینههای اضافه برای خرید دانگلها و جیاسام مودمها را از دیگر چالشهای این تصمیم سیاستگذار برای کاربر نهایی میداند.