نیم‌قرن با اقتصاد ایران؛ 12خرداد

تشریح دلایل لغو قرارداد نیروگاه هسته‌ای بوشهر

کدخبر: ۴۱۶۱۸۳
اقتصادنیوز : مهم‌ترین سرتیترهای صفحه‌های اقتصادی مطبوعات12 خرداد در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است:لایحه دولتی کردن بازرگانی خارجی رد شد
تشریح دلایل لغو قرارداد نیروگاه هسته‌ای بوشهر

به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستن‌ها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.

12 خرداد 1361؛ تشریح دلایل لغو قرارداد نیروگاه هسته‌ای بوشهر

روزنامه اطلاعات در صفحه پنج خود در گزارشی به لغو قرارداد نیروگاه اتمی بوشهر و آثار آن پرداخته است.

در بخشی از این گزارش آمده است، امپریالیسم غرب در هیات کمپانی‌ها، آژانس‌ها و شرکت‌های گوناگون اتمی، از سال 1336 تا 1356 به مدت بیست سال تمام با ترفندها و نیرنگ‌های گوناگون و با همکاری دست‌نشانده خود شاه خائن، توطئه‌ها چیدند تا ایران را اتمیزه کنند. البته نقشه اتمیزه کردن ایران نه برای پیشرفت و ترقی آن بلکه برای غارت بیش از پیش آن پی‌ریزی شده بود.

فریدون سحابی، معاون انرژی وزارت نیرو با اشاره به سیاست غلط و ناهماهنگ نظام سابق در مورد انرژی و تشریح آن به ضرورت نظم و هماهنگی سیاست دولت‌های بعد از انقلاب در مورد انرژی اشاره کرد و گفت: بعد از انقلاب احساس ضرورت شد که با ایجاد یک هماهنگی بر مبنای برنامه‌ای هماهنگ در میان ارگان‌های مسوول انرژی که درخور جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی ایران باشد، عمل شود. از این رو پس از تلاش زیاد شورای اقتصاد تشکیل «شورای انرژی» را تصویب کرد.

سحابی در مورد نیروگاه‌های هسته‌ای بوشهر و لغو قرارداد آنها گفت: در مورد انرژی هسته‌ای، به‌ویژه درباره نیروگاه‌های هسته‌ای بوشهر، بعد از انقلاب مطالعات و بررسی‌های زیادی انجام گرفت.

برخلاف آنچه شنیده می‌شود که تعطیلی نیروگاه‌های هسته‌ای بوشهر یک تصمیم نپخته و یک طرفه بود، من معتقدم که این تصمیم یک تصمیم درست و کاملا منطقی بود. مساله در مجامع تخصصی کشور مطرح شد، اکثرا اساتید دانشگاه و متخصصان این امر، مساله را بررسی کردند، (از این نظر که اصولا داشتن نیروگاه‌های هسته‌ای در شرایط امروز ایران مناسب هست یا نه؟) نتیجه این بررسی‌ها منفی بود.

یعنی داشتن نیروگاه‌های هسته‌ای بوشهر که هزینه هنگفتی را برداشته است، به نفع و صلاح کشور تشخیص داده نشد.

زمانی که این تصمیم گرفته شد، شورای انرژی فعال نبود ولی ارگان‌های متخصص به عنوان بازوی فنی و گروه تخصصی مساله را بررسی کردند و شورای انقلاب و هیات دولت وقت نتیجه بررسی آنها را تصویب کردند.

سحابی ادامه داد: اگر لزوم و ضرورت بررسی مجددا احساس شود باید مساله به شورای انرژی ارجاع شود و بازوی فنی شورای انرژی پس از بررسی مساله نتیجه را به شورای انرژی اعلام کنند تا شورای انرژی در این مورد تصمیم بگیرد.

فریدون سحابی پیرامون نقش شهید عباسپور و موضع قاطع وی در لغو قرارداد نیروگاه‌های بوشهر را بررسی می‌نمود، شهید عباسپور از کسانی بود که در کمیته‌های گوناگون این کمیته، شرکت و حضور فعال داشت.

معاون انرژی وزارت نیرو در مورد اثرات لغو قرارداد نیروگاه‌های هسته‌ای بوشهر در جهان گفت: کشورهای بزرگ غرب و کارتل‌های بزرگ بین‌المللی براساس قراردادها و برنامه‌هایی که برای ساختن 23 نیروگاه هسته‌ای در ایران تنظیم شده بود، برای خود کیسه‌های بزرگی دوخته بودند. لغو این برنامه‌ها و به هم خوردن قرارداد احداث نیروگاه‌های بوشهر، رویاهای شیرین آنها را به هم ریخت.از آن تاریخ، در صنعت سوخت هسته‌ای و بازار آن در سطح جهان رکود چشمگیری پیدا شده است.

لایحه دولتی کردن بازرگانی خارجی رد شد

شورای نگهبان به‌منظور رسیدگی نهایی به لایحه دولتی کردن بازرگانی خارجی تشکیل جلسه داد و در پایان نظر این شورا که در جلسات متعدد لایحه مذکور را مورد بحث و بررسی قرار داده است، به این شرح اعلام شد: لایحه دولتی کردن بازرگانی خارجی از نظر قانون اساسی با اکثریت آرا مغایر شناخته نشد و از لحاظ موازین شرعی در مواردی که کل صادرات و واردات را راسا در اداره مستقیم و منحصر دولت قرار داده است و همچنین در مواد مربوط به هماهنگی و نظارت بر امر توزیع، انطباق آنها با موازین شرعی نظر به اینکه شامل غیرموارد ضرورت نیز می‌شود، به تایید اکثریت فقهای شورای نگهبان نرسید.

ضمنا انطباق ماده 28 با موازین شرعی بالخصوص از جهت اینکه نحوه خریداری و توزیع عمده شامل مورد عدم رضایت صاحب جنس می‌شود نیز به تایید نرسید.

12 خرداد 1371؛ کشف عظیم‌ترین میدان گازی دنیا در خلیج فارس

علی مشتاقیان، مدیر اکتشاف و تولید شرکت ملی نفت ایران گفت: ایران از نظر منابع نفتی جزو 5 کشور عمده دنیا است و عملیات اکتشاف در کشور ما خصوصا قبل از انقلاب در نقاط سهل‌الوصول صورت گرفته و در بسیاری از نقاط که مشکل اکتشاف وجود دارد، هنوز برنامه اکتشاف انجام نشده است.

وی در این خصوص به عملیات اکتشاف در دریا اشاره کرد و افزود: برای اکتشاف منابع عظیم نفت و گاز که در اعماق دریاها وجود دارد، تاکنون کار عمده‌ای صورت نگرفته است.

وی گفت: قبل از انقلاب، 14 دکل حفاری خارجی عملیات اکتشاف میادین نفتی را در ایران برعهده داشتند که همگی پس از انقلاب از ایران رفتند و رکود نسبی در عملیات اکتشاف به‌وجود آمد تا آنکه در سال گذشته مجددا فعالیت اکتشاف نفت توسعه یافت و تعداد دکل‌های فعال به پنج دستگاه رسید. در حال حاضر یک دکل فعال در خلیج فارس و دو دکل در خلیج فارس و دو دکل نیز در خشکی فعال است.

به گفته مدیر اکتشاف و تولید وزارت نفت، از سال 1358 تا سال 1370 در 24 میدان که احتمال داده می‌شد در آنجا میدان‌های نفت و گاز وجود دارد عملیات اکتشاف صورت گرفته و از این 24 میدان، در هشت میدان نفت و هشت میدان گاز کشف شده و بقیه خشک بوده‌اند.

وی به میدان گاز پارس جنوب در خلیج فارس اشاره کرد و گفت: این میدان در دی‌ماه سال 70 کشف شد و یکی از عظیم‌ترین میدان‌های گازی دنیا است و 100 تریلیون فوت مکعب ذخیره گاز طبیعی و 2.5 تا 3 میلیارد بشکه ذخیره مایعات گازی دارد.

به گفته وی، ارزش ذخیره‌های موجود در میدان گازی پارس جنوب با احتساب نرخ روز، حدودا 200 میلیارد دلار است.

12 خرداد 1381؛ واردات موتورهای گازسوز خودروهای سنگین از آلمان

شرکت سهامی «ایران‌خودرو» در صدد خرید موتورهای گازسوز از شرکت مان «MAN» در آلمان است.

روزنامه زوددویچه نوشت: دولت ایران قرار است که برای بهبود کیفیت زندگی در شهرهای بزرگ و نیز استفاده مثبت از ذخایر عظیم گازی این کشور از اتوبوس‌های گازسوز استفاده کند.

در این خبر آمده، MAN قرار است از این پس سالانه 500 دستگاه موتور گازسوز به ایران صادر کند. در بیانیه مطبوعاتی شرکت سهامی «مان» نیز آمده است: حجم فروش 500 موتور گازسوز این شرکت با 310 اسب بخار قدرت، برای سال جاری میلادی (2002) 15 میلیون یورو است. انعقاد این پیمان در طول ماه می تا سپتامبر سال جاری به تایید طرفین خواهد رسید.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید