طرح ضربتی اشتغال مبتنی بر منطق اقتصادی است
به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستنها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.
8 تیر 1351؛ نرخ لیره استرلینگ کاهش یافت
نرخ ارز از طرف بانک ملی ایران اعلام شد و با قیمت جدید، لیره استرلینگ و چند ارز مهم دیگر رسما مورد معامله بانکهای کشور قرار گرفت.
به دنبال مواجه شدن نرخ لیره استرلینگ، در چند روز گذشته نرخهای جدید ارز منتشر شد و در نرخی هم که امروز اعلام شد به علت تعطیل بودن بازار ارز در ژاپن اعلام نرخ فروش «ین» مقدور نشد.
به دستور بانک مرکزی ایران در چند روز گذشته به طور محدود معاملات ارزی انجام میشد ولی نرخهای مزبور اکثرا با نرخهایی که امروز انتشار یافته است، تفاوت دارد.
تفاوت قیمت ارزهای مورد معاملاتی بیشتر بر روی لیره استرلینگ بوده و نرخ دلار کماکن ثابت مانده است.
قیمت طلا در بورسهای جهانی از هر اونس 64 دلار به 20/62 دلار کاهش یافته و به همین جهت طلا در بازار تهران مثقالی 5 ریال ارزانتر شد.
نوع ارز |
نرخ خرید (ریال) |
نرخ فروش (ریال) |
دلار |
76.25 |
76.50 |
لیره انگلیس |
189 |
195 |
لیره انگلیس (اسکناس) |
190 |
195 |
یک فرانک سوئیس |
20.30 |
20.60 |
یک فرانک فرانسه |
15.90 |
16.20 |
یکصد لیر ایتالیا |
13.10 |
13.30 |
یک مارک آلمان |
24.10 |
24.35 |
یک دینار کویت |
220 |
235 |
میلیونها تن نفت در اختیار ایران قرار میگیرد
در اول سال آینده یکی از مزایا و داراییهایی که از حوزه کنسرسیوم در اختیار شرکت ملی نفت قرار میگیرد میلیونها تن نفت خام میباشد. براساس همین اطلاعات گفته میشود که شرکت ملی نفت برای نفتهایی که به دست میآید بازارهایی در آمریکا و اروپا تدارک دیده است و هماکنون مذاکراتی در مرحله نهایی دارد ک مهمترین آن در آمریکا است.
به نظر مطلعین برای این نفت که دهها میلیون تن حدس زده میشود مساعدترین بازار که با شرایط ایران نیز منطبق باشد بازار ایالاتمتحده، آلمان و چند کشور دیگر اروپایی و ژاپن است.
دولت ایران مایل نیست در بندر خارک نفت خام بفروشد و یا هر شرکت بزرگ و کوچک و حتی هر کشوری که نفت خام خواست به آن نفت تحویل دهد.
سیاست اصلی این است که نفت با آرم شرکت ملی نفت در پمپبنزین کشورهای مختلف جهان عرضه شود برای رسیدن به این هدف شرکت ملی نفت کوشش میکند در درجه اول با کشورهای مصرفکننده بدون واسطه و دلال قرارداد ببندد و در درجه دوم با کمپانیهای نفتی که منابع نفتی آنها محدود ولی بازار وسیع در اختیار دارند، شریک شود.
در مورد قیمت نفت دولت ایران خواهان شاخص صحیحتر و کاملتر از شاخص فعلی است که از آنجایی که در 1970 در تهران بین اوپک و کمپانیهای نفتی قرارداد پنج ساله به امضا رسید. ایران به احترام آن تا پایان پنج سال یعنی سال 1975 صبر خواهد کرد ولی در آن سال شاخص کامل و جدیدی را طالب است که بتوند جوابگوی ترقی قیمت مصنوعات کشورهای بزرگ غرب باشد.
هشتم تیر 1381؛ واردکنندگان حامی تحقیق و تفحص از صنعت خودرو
طرح تحقیق و تفحص از صنعت خودرو نباید به آزادی واردات خودرو بینجامد.غلامرضا عبدالوند، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در بازدید از نمایشگاه بینالمللی خودرو گفت: خودروسازی ما نه تنها از بقیه صنایع عقب مانده بلکه پیشرفتهای بسیاری داشته و اشتغال بسیاری هم ایجاد کرده است.
وی ضمن مخالفت با واردات خودرو گفت: واردات خودرو باعث از دست رفتن دهها امتیاز از جمله اشتغال، دانش تولید و فرار مغزها میشود.
وی گفت: برخورد سازمان محیطزیست با صنعت دوگانه است. به طوری که در مورد صنعت خودرو سختگیری بیشتری میکند.
عبدالوند در پایان گفت: تحقیق و تفحص حق مجلس است اما تحقیق و تفحس از صنعت خودرو تا حد سیاسی و حاصل فشار جریانات حامی واردات خودرو در بیرون مجلس است.
وی خاطرنشان کرد: تحقیق و تفحس برای رفع نواقص این صنعت امر مفیدی است اما نباید به آزادی واردات خودرو بینجامد.
خط تولید ایرانخودرو در «بینالود» اجرا میشود
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی، لغو پروانه تاسیس کارخانه ایرانخودرو خراسان را از سوی وزارت صنایع و معدن تکذیب کرد.علی ظفرزاده گفت: اجرای پروژه احداث کارخانه ایرانخودرو در وسعت 200 هکتار در فاز ول در «شهر جدید بینالود» به سرعت در حال انجام است.
وی افزود: تاکنون در سایت ایرانخودرو خراسان دو سالن خط تولید احداث شده، خط رنگپاشی خودرو از خارج وارد شده و در منطقه نگهداری میشود و نقشههای مهندسی این مجموعه مراحل پایانی خود را میگذراند.
ظفرزاده اعلام کرد: تسهیلات کارخانه ایرانخودرو خراسان توسط بانک عامل به مبلغ 280 میلیارد ریال به تصویب رسیده است.عضو کمیسیون صنایع و معدن مجلس شورای اسلامی افزود: پروژه ایرانخودرو یک پروژه جدیدی نیست که نیاز به موافقت اصولی یا لغو پروانه داشته باشد.
وی افزود: مدیریت گروه صنعتی ایرانخودرو قرار بود خط تولید پیکان وانت را به خراسان همراه با ساخت یک خودروی جدید انتقال دهد.وی گفت: این تصمیم عوض شد و قرار شده خط تولید خودروی سواری پارس از تهران به مشهد انتقال یابد.ظفرزاده افزود: گروه صنعتی ایران خودرو خراسان تاکنون بالغ بر 50 میلیارد ریال هزینه کرده است.
طرح ضربتی اشتغال مبتنی بر منطق اقتصادی است
وزیر کار و امور اجتماعی طرح ضربتی اشتغال را مبتنی بر منطق اقتصادی دانست. سیدصفدر حسینی اعلام کرد: تسهیلات پرداختی از محل وجوه اداره شده قانون بودجه سالهای 80 و 81 به طرحهای اقتصادی باید مبتنی بر دو اصل مزیت نسبی و تولید معطوف به تقاضا باشد.
وی با اشاره به افزایش تصدیگری دولت در تمام عرصهها به ویژه عرصههای ا قتصادی گفت: ضعف نظام کارفرمایی و فقدان نقشآفرینی تشکلهای کارگری در عرصه تحولات اجتماعی و اقتصادی به علت رویکرد سیاسی از عوامل افزایش تصدیگری دولت بوده و دولت را در ورطه تصدیگری شدید انداخته است.
حسینی با اشاره به اجرای طرح ضربتی اشتغال تصریح کرد: هیچ کارفرمایی بالاجبار متقاضی این تسهیلات نیست بلکه هر بنگاه اقتصادی بر حسب شرایط و ظرفیتهای خود میتواند از این تسهیلات برای ایجاد فرصت شغلی بهره گیرد و با توجه به تدابیر اتخاذ شده در زمینه بیمه نیروی کار استخدام شده و حمایتهای دولت از کارفرمایان، مشاغل ایجاد شده، قطعا مشاغل پایداری خواهند بود.
وی ادامه داد: این طرح میتواند قدرت خرید عدهای از افراد جامعه را که فاقد قدرت خرید هستند از طرف عرضه کل افزایش دهد که این اقدام با تحریک تقاضای کل در بازار مصرف میتواند به رفع رکود ناشی از فقدان فروش کالا و خدمات کمک فراوانی کند.
هشتم تیر 1391؛ گرانیها ناشی از بیتدبیری داخلی است
رئیس مجلس به جمع منتقدان گرانی، نان، شیر، گوشت و مسکن پیوست. علی لاریجهانی با انتقاد از گرانیهای اخیر در کشور آن را ناشی از «بیتدبیری درونی» و «بیتوجهی دولت به نظر مجلس در موضوع هدفمندی یارانهها» دانست. وی همچنین از دولت خواست «واقعبینانه» به مشکل گرانی توجه کند و برای رفع آن تلاش مجدانه کند. رئیس مجلس با بیان اینکه تورم امروز ناشی از بیتوجهی دولت به نظر مجلس در موضوع هدفمندی یارانهها است، خاطرنشان کرد: مشکل گرانی که این روزها در مایحتاج مردم نظیر نان، شیر، گوشت و مسکن بروز کرده است، جدا از خصونت دشمنان خارجی، از کاستی تدبیر درونی رنج میبرد. وقتی مجلس در بحث هدفمندی یارانهها اصرار داشت که 30 درصد درآمد، به تولید کشور کمک شود یا با شیب ملایم این مسیر طی شود یک سلیقه تاکتیکی نبود.
احتمال توقف واردات محصولات کرهای
یک روز پس از اعلام تصمیم کره جنوبی برای همراهی با تحریمهای نفتی اروپا و متوقف کردن واردات نفت از ایران، احمد معصومیفر، سفیر ایران در سئول هشدار داد: ایران نیز در اقدامی متقابل ممکن است به طور کامل واردات از این کشور را متوقف کند.
وی افزود: اگر کرهجنوبی واردات نفت ایران توسط شرکتهای کرهای را ممنوع کند، ایران نیز ممکن است تصمیم بگیرد به طور کامل واردات کالاهای ساخت این کشور را متوقف کند.
دولت ژاپن برای دور زدن تحریم بیمهای اروپا با تصویب قانونی بیمه محمولههای نفتی ایران خودش بر عهده گرفته است، اما سئول جدیتی در حمایت از پالایشگاههای کرهای نشان نداده است.
سفیر ایران در سئول با اشاره به این موضوع گفت: دولت کره جنوبی نیز میتواند چنین خدماتی را برای واردکنندگان نفت ایران ارائه دهد.
کره جنوبی حدود 10 درصد نفت موردنیاز خود را از ایران تامین میکند و تراز تجاری دو کشور به نفع کرهجنوبی است. براساس گزارش یونهاب، ایران سومین بازار بزرگ صادراتی کره جنوبی در خاورمیانه محسوب میشود.