عراق: نیازمند گاز ایران برای تامین برق هستیم
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، احمد موسی، سخنگوی رسمی وزارت برق عراق تاکید کرد که قطع موقت صادرات گاز ایران به عراق به میزان ۵۰ میلیون متر مکعب در روز باعث توقف کامل چندین نیروگاه تولید برق در عراق به ویژه در پایتخت بغداد شده است.
به گزارش الجزیره، عراق برای بهره برداری از نیروگاههای برق خود به ویژه در جنوب به شدت به گاز ایران متکی است و این کشور را در برابر هرگونه نوسانات عرضه گاز از ایران آسیب پذیر کرده است.
موسی در گفتوگو با الجزیره توضیح داد که این مقادیر گاز از ایران به نیروگاههای حیاتی برق مانند ایستگاه بسمایه (جنوب بغداد) می رسید که قبل از توقف کامل فعالیت خود ۳۵۰۰ مگاوات برق تولید میکرد و همچنین نیروگاه الصدر در بغداد که ۵۶۰ مگاوات برق تولید میکرد و نیروگاه منصوریه (شرق استان دیالی) که ۷۷۰ مگاوات برق تولید میکرد.
وی تاکید کرد: کاهش تولید نیروگاه سد موصل نیز که یکی از بزرگترین نیروگاه های برق آبی عراق محسوب می شود به ۳۷۵ مگاوات به جای حداکثر ظرفیت تولید ۷۵۵ مگاوات، ناشی از کمبود آب است.
موسی با تاکید بر اینکه این بحران شدید برق عمدتاً ناشی از کمبود سوخت بهویژه گاز ایران است، تاکید کرد: عراق برای تامین روزانه گاز به مدت ۵ سال با ایران قرارداد دارد اما (به ادعای وی) ایران تعهدی به تحویل مقادیر توافق شده ندارد.
این در حالی است که پنجم آذر ماه مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران گفت که صادرات گاز ایران به عراق قطع نشده،فقط به درخواست خود عراقیها یک خط دریافت گاز از مبدا ایران به عراق ۱۵ روز تحت تعمیر و نگهداری قرار میگیرد.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران گفت: صادرات گاز ایران به عراق از دو نقطه نفت شهر و شلمچه انجام میشود که طرف عراقی خودشان برای انجام عملیات تعمیر و نگهداری لوله و پیگ رانی به داخل لولهها از دیروز درخواست توقف موقت صادرات گاز داشته ،ولی فعلا از یک نقطه گاز رسانی به این کشور انجام میشود و یک نقطه هم در دست تعمیر و نگهداری موقت دو هفته قرار دارد.
توکلی گفت: خود ما هم در داخل کشور گاهی برای نگهداری خطوط لوله انتقال گاز با دیسپاچینگ هماهنگ میکنیم و گاز آن خط را قطع میکنیم، الان هم به درخواست طرف عراقی خط لوله انتقال برای تعمیر و نگهداری دو هفته گاز ندارد.
سخنگوی رسمی وزارت برق عراق در ادامه گفتوگو با الجزیره با بیان اینکه کشورش از کمبود گاز ملی رنج میبرد که برای تامین نیاز نیروگاه های برق کافی نیست، افزود: دولت در حال تلاش برای توسعه تولید ملی گاز است اما این روند تا زمانی که مراحل صدور مجوز تکمیل شود، سه سال به طول خواهد انجامید.
موسی تاکید کرد: شهروندان به دلیل این بحران از قطعی طولانی مدت برق رنج میبرند و وزارت برق تلاش زیادی برای تامین سوخت لازم برای راه اندازی نیروگاهها انجام میدهد، اما با توجه به شرایط فعلی با چالشهای بزرگی مواجه است.
دلایل کارشناس عراقی درباره قطع گاز ایران به عراق
عباس الشطری، کارشناس انرژی و برق در گفتوگو با الجزیره مدعی شده که تحریمهای آمریکا علیه ایران و سرمای شدید این کشور باعث قطع شدن گاز ایران و بحران کنونی برق در عراق شده است.
الشطری در مصاحبه با الجزیره توضیح داد که تولید انرژی الکتریکی در عراق به ۲۷ هزار مگاوات رسیده است که معادل ۶ برابر تولید در سال ۲۰۰۳ که ۴۳۰۰ مگاوات بوده است، در همین حال انتقال به استفاده از گاز به عنوان سوخت در نیروگاهها با چالشهای بزرگی روبهرو شده است.
الشطری با اشاره به اینکه عراق در زمینه تامن سوخت نیروگاههایش با مشکلات جدی مواجه است، تصریح کرد: اتکای شدید به گاز به عنوان سوخت اولیه در این نیروگاهها، پیچیدگی مشکل را افزایش داده است، زیرا افزایش تولید انرژی الکتریکی و رساندن آن به شهروندان مستلزم تداوم تامین گاز است. همچنین انعقاد قراردادهای بلندمدت برای خرید گاز از کشورهای دیگر مانند قطر و روسیه با مشکل مواجه است و از همین رو عراق متکی به گاز ایران است که به موجب معافیت از تحریمهای آمرکا به میزان ۱۲۰ مگاوات برق وارد میشود.
وی با اشاره به اینکه عراق راه حلهای موقتی برای غلبه بر تحریمهای آمریکا در خرید گاز از ایران یافته است،گفت: در تابستانها به دلیل نیاز مردم به برق بیشتر، مشکلات مربوط به آن هم بیشتر است.
این کارشناس عراقی گفت: ایران روزانه حدود ۵۰ میلیون متر مکعب گاز عراق را تامین میکند که حدود یک سوم نیاز این کشور را برآورده می کند و برای تولید حدود ۶۰۰۰ مگاوات برق کافی است، اما این میزان برای تامین نیاز عراق در زمان اوج مصرف و همزمانی آن با موج سرمای شدید در این کشور نیست.
الشطری گفت: این مشکل تنها به فصل تابستان محدود نمیشود، بلکه فصل زمستان را نیز شامل میشود، چرا که برخی از نیروگاههای ایران به مدت ۱۵ روز برای تعمیر و نگهداری تعطیل هستند و خود ایران برای تامین نیازهای خود در سرما به مقادیر زیادی گاز نیاز دارد.
الشطری توضیح داد که یکی از راه حلهای پیشنهادی ورود بخش خصوصی عراقی یا شرکت های بین المللی برای سرمایه گذاری در زمینه گاز طبیعی و گاز مرتبط با میادین نفتی است، زیرا عراق دارای مقادیر زیادی گاز است که می تواند برای تولید انرژی، مورد بهره برداری قرار گیرد. با این حال، این راه حلها با چالشهای زیادی مانند کمبود سرمایه گذاری و کمبود پول مواجه هستند.
الشطری در پایان گفت که بخش انرژی الکتریکی در عراق برای مدت طولانی با مشکلات اینچنینی مواجه خواهد بود قبل از اینکه دولت راه حلی ریشه ای برای این مشکل پیدا کند، به خصوص که چالش های فراوان پیش روی این بخش نیازمند راه حلهای جامع و بلندمدت است.
محمد نصر، یکی از اپراتورهای خصوصی ژنراتورهای خانگی در عراق، با تایید اینکه برق سراسری دولت در حال حاضر ۴ ساعت در روز است گفت مردم با ۲۰ ساعت قطعی برق مواجهند.
وی افزود: این قطعی برق بر گرانی سوخت نفت سفید که ژنراتورهای خصوصی را راه اندازی می کند، تأثیر قابل توجهی داشته و خسارات مالی قابل توجهی را برای شهروندان به همراه داشته است، ناگفته نماند میزان استفاده از ژنراتورها به دلیل تلاش بیشتر در راه اندازی روزانه آن بالا رفته است.