تجارت؛ آخرین راه نجات جهان/ زنگ هشداری که به صدا درآمد
به گزارش اقتصادنیوز، اکنجو ایوهآلا، مدیرکل سازمان تجارت جهانی، اعلام کرده است در صورتی که جهان برای حفظ یک سیستم تجاری باثبات و باز تلاش نکند، فقر جهانی افزایش مییابد.
به نوشته بلومبرگ، خانم اکنجو ایوهآلا در روز شنبه در شهر رم و پس از دیدار با پاپ فرانسیس اعلام کرد ما باید بر حفظ یک سیستم تجاری باثبات، آزاد، باز و پیشبینیپذیر نظارت داشته باشیم. او گفت: «شما نمیتوانید بدون تجارت جهان را تغذیه کنید؛ این یک حقیقت است. از هر چهار کالری مصرفی در جهان، یکی با تجارت فراهم میشود.»
او که وزیر دارایی سابق نیجریه بوده و اخیرا بار دیگر بهعنوان رئیس سازمان تجارت جهانی منصوب شده، بهدنبال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا با یک مسیر دشوار در دفاع از تجارت آزاد روبهروست.
اکنجو–ایوهآلا نخستین زنی است که هدایت سازمان تجارت جهانی را بر عهده گرفته است، او گفته: «در حالیکه نگرانیها و بدبینیهایی در رابطه با جنگ تجاری وجود دارد، اما در این چالشهایی که تجارت با آنها روبهروست، فرصت نیز وجود دارد.»
مأموریت سازمان تجارت جهانی برای کاهش موانع تجارت با تهدیدات ترامپ مبنی بر وضع تعرفههای جهانی و استقبال گرم او از حمایتگرایی در تضاد است.
«میدانم معنای واقعی یک وعده غذا خوردن در روز چیست»
اکنجو–ایوهآلا، 70 ساله، دوران جوانی خود را در طول جنگ نیجریه-بیافرا بازگو کرد و گفت که تجربهاش او را از آنچه در هنگام تلاش برای کمک به مردم برای فرار از فقر و درگیری در خطر است، آگاه میسازد.
او گفت: «من از 12 تا 15 سالگی جنگ را تجربه کردم. والدینم همه چیز را از دست دادند، ما هیچ چیزی نداشتیم، در آن دوران نمیتوانستم به مدرسه بروم، مجبور بودیم از جایی به جای دیگر فرار کنیم و میدانم معنای واقعی یک وعده غذا خوردن در روز چیست، چون گاهی حتی یک وعده غذا هم نداشتیم. تمام دوران حرفهای من بر اساس آن دانش جمعآوری شده از تجربه واقعی، تلاش برای بهبود زندگی مردم است.»
اکنجو ایوهآلا همچنین گفت سازمان تجارت جهانی باید با اصلاحات پیش برود و کشورها را تشویق کند مسیر گفتوگو را باز نگه دارند.
جهان در مسیر تجارت خدمات
به گزارش اکوایران، مدیرکل سازمان تجارت جهانی همچنین گفت: «راه خروج این است که ما باید با یکدیگر صحبت کنیم. ما به چندجانبهگرایی نیاز داریم، زیرا هیچ کشوری نمیتواند مشکلات جهانی را بهتنهایی حل کند.»
در میان نقاط روشن و امیدبخش، اکنجو–ایوهآلا به رشد در تجارت خدمات اشاره کرد که به گفته او با نرخ 8 درصد تا 9 درصد به شکل سالانه در حال افزایش است و در کنار آنها تجارت سبز نیز وجود دارد.
خانم اکنجو–ایوهآلا افزود: «آینده در تجارت خدمات و خدمات دیجیتالی است که در حال حاضر 4.25 تریلیون دلار ارزش دارد. دیگری تجارت سبز است که ارزش آن در حال حاضر حدود 2 تریلیون دلار است و چشمانداز رشد برای آن پیشبینی شده است. ما باید امیدوار باشیم در حالیکه از این واقعیت که اکنون چالش برانگیز است، فرار نکنیم.»
طبق تازهترین دادههای سازمان تجارت جهانی، این رقم در مقایسه با کل تجارت جهانی است که ارزش آن در سطح حدود 30.4 تریلیون دلار قرار دارد.
او گفت که با پاپ فرانسیس در رم که بهویژه نگران تعداد درگیریها و عدم اطمینان در جهان بود، درباره برخی چالشها صحبت کرده است.
اکنجو–ایوهآلا اعلام کرد: «پاپ فرانسیس گفت که بچهها در زبالهدانی به دنبال غذا هستند، اما ما میلیونها دلار برای اسلحه خرج میکنیم».
انتقادات به سازمان تجارت جهانی
برای دههها پس از سال 1945، رهبری قوی ایالات متحده همراه با اجماع جهانی بر مزایای همکاری، تجارت را بهطور چشمگیری گسترش داد، ابتدا تحت هدایت موافقتنامه عمومی تعرفه و تجارت (GATT) و سپس توسط جانشین آن، سازمان تجارت جهانی.
نتایج تقریبا معجزهآسا بودند: استانداردهای زندگی در سراسر جهان بهبود یافت، بهویژه در کشورهای در حال توسعه. اصلاحاتی که توسط این سیستم ترغیب شدند، معمولا به رشد اقتصادی 1 تا 1.5 درصدی در سال منجر میشدند که طی یک دهه به افزایش درآمدی معادل 10 درصد تا 20 درصد ختم میشد.
با این حال، مدتهاست که شکایتهای موجهی درباره سیستمها و رویههای سازمان تجارت جهانی وجود دارد. این سازمان برای تعیین و اجرای قواعدی که تجارت بینالمللی را تنظیم میکند، تأسیس شده است. اما با تغییر ماهیت تجارت، قوانین نیاز به تطبیق دارند؛ دولتهایی که این قوانین را نقض میکنند باید پاسخگو باشند، وگرنه تلاشهای با حسن نیت برای دستیابی به منافع مشترک از هم میپاشد.
در هر دو زمینه، سازمان تجارت جهانی مدتهاست که عملکرد ضعیفی داشته است. سؤال این است که چرا؟