مردم در چه شرایطی حاضرند ارز و سکههای خانگی خود را در اختیار دولت قرار دهند؟
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه ایران نوشت: در دوره هایی مشکلات اقتصادی و تورم بالایی که گریبانگیر جامعه شد و با افت ارزش پول ملی، مردم به این فکر افتادند که ریال اضافی و پسانداز خود را به جای نگهداری در بانکها، به ارز و سکه و طلا تبدیل کرده، آن را از چرخه تولید خارج و در صندوق خانهها و امانات بانکها محبوس کنند.
البته هرچند وقت یکبار و در دوره یکی از دولتها، مردم اعتماد نشان دادند و ارزهای خود را به امانت در حساب ارزی بانکها قرار دادند. اما در مقابل برخی دولتها عامدانه یا از روی جهل بر عهد خود وفادار نماندند و با خلف وعده، به جای بازگرداندن اصل سرمایه ارزی، با احتساب قیمتی کمتر از بازار، به صاحبانش ریال برگرداندند. این مسأله چنان بر بیاعتمادی مردم به بانکها و دولت افزود که هنوز هم بانکها در آتش چنین بیاعتمادی میسوزند.
چاره کار چیست؟
حال باید دولت تلاش کند تا آب رفته را به جوی برگرداند تا بدین وسیله اعتماد به مردم برگردد. همچنین باید راهی انتخاب کرد که مردم عهد و پیمان با دولت را بپذیرند و از وفاداری دولت به مردم اطمینان حاصل کنند. پیشنهاد این است که بانک مرکزی طرحی را به انضمام پشتیبانی محکم و تضمینهای قانونی و عملیاتی اعلام کند و طی آن حاضر شود در برابر تعهدات تضمینشده و چندجانبه، حسابهای ارزی و سکهای را طراحی کند و در عین حال بانکها، ارزها و سکههای در اختیار مردم را به صورت سپرده قانونی و تضمینی و در حسابی نزد خود نگاه دارند و با اینکه سودی برای آن درنظر میگیرند، امکان دسترسی به حساب ارزی را در هر مقطع زمانی همچون سپردههای ریالی فراهم کنند.
دولت هم باید تضمین کند به این حسابها سرک نکشیده و برای صاحبان آن مالیات در نظر نگیرد و دارندگان سکه و ارز، همانطور که اموال خود را به دور از چشم دستاندرکاران مالیات، در خانه و صندوقهای مختلف نگهداری میکردند، بانک نیز چنین وظیفهای را برعهده بگیرد و در موقع لزوم در اختیار آنان قرار دهد. لازمه این کار عهد شرعی و قانونی است که بین دولت و مردم بسته خواهد شد و هردو در برابر اجرای عهد خود به یکدیگر وفادار خواهند ماند.
در صورت اجرای این طرح، سرمایهای عظیم از سکه و ارز، در اختیار دولت قرار خواهد گرفت و میتوان با سرمایهای که تا دیروز راکد مانده بود، گرههایی از مشکلات اقتصادی کشور را باز کرد و آثار چنین گشایشی را به مردم نشان داد.
در مقابل خیال مردم هم از امنیت اموالشان آسوده میشود و در عین حال نگران دسترسی به سرمایههایشان نیز نیستند؛ چراکه هر وقت تصمیم بگیرند میتوانند با مراجعه به بانک، ارز و سکه مورد نیاز خود را از حسابشان برداشت کنند.
البته این طرح به شرطی تحقق خواهد یافت که هنگام گشایش حساب، بانک تضمین لازم را به سپردهگذار بدهد و بانک مرکزی نیز این سپرده را تضمین کند. این کار دقیقاً شبیه به کاری است که بانک مرکزی در زمان عرضه اوراق بهادار انجام میدهد. بر این اساس اعلام میشود که مبلغ امانت گرفته شده مشمول مالیات نمیشود و اصل و سود آن توسط بانک مرکزی تضمین خواهد شد.
اگر دولت بتواند اعتماد مردم را جلب و چنین طرحی را عملیاتی کند، بخش عمدهای از کمبود ارز دولت جبران خواهد شد. در عین حال اعتماد مردم به دولت نیز افزایش مییابد و بخش عمده سرمایههای راکد توسط مردم به تولید اختصاص داده خواهد شد و در عمل شعار سال که افزایش تولید با کمک مردم است، تحقق خواهد یافت.
خوشبختانه اخیراً جناب همتی، وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی نیز به این نکته توجه کردهاند و امید میرود، به همت جناب همتی، شاهد طرح تخصصی باشیم که هم اعتماد و استقبال مردمی را به دنبال داشته باشد و هم دولت بتواند این منبع عظیم حبسشده را به رونق تولید اختصاص دهد تا بهره دوجانبه برای جامعه داشته باشد.