«پلن B» آمریکا در صورت شکست مذاکرات هستهای با ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا ، سخنگوی کاخ سفید گفت: ما به دنبال بازگشتی دوجانبه به برجام هستیم. اگر تهران چیزهای بیشتری بخواهد و چیز کمتری ارائه دهد، این مذاکرات موفق نخواهند بود. اما در نهایت، این چیزی است که بر آن متمرکزیم و قصد ندارم حدس و گمانی فراتر از آن مطرح کنم.
به گزارش پایگاه اینترنتی کاخ سفید، سخنگوی کاخ سفید در کنفرانسی خبری به سوالاتی در زمینه مواضع واشنگتن در قبال مذاکرات احیای توافق هستهای در وین پاسخ داد.
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در کنفرانسی خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا دولت آمریکا از پیشنهادهای مطرح شده از سوی دولت رژیم صهیونیستی برای داشتن یک «پلن B» در صورت شکست مذاکرات هستهای با ایران، استقبال میکند یا نه، گفت: تمرکز ما بر دیپلماسی است. دیپلماسی بستر تلاشهای ما در برهه فعلی است. قصد ندارم در این موقعیت فرضیهای را مطرح کنم. ما مشتاقیم که به وین بازگردیم و مذاکرات را ادامه دهیم.
ساکی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که در صورت «ادامه وقتکشی در مذاکرات» از سوی ایران، پلان B آمریکا چه خواهد بود، مدعی شد: ما در پیش گرفتن مسیر یک دیپلماسی هدفمند برای رسیدن به بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام[توافق هستهای] و برای پرداختن به طیف کامل نگرانیهایمان درباره ایران، صادق و پابرجا بودهایم.
او افزود: ما به دنبال بازگشتی دوجانبه به برجام هستیم. اگر تهران چیزهای بیشتری بخواهد و چیز کمتری ارائه دهد، این مذاکرات موفق نخواهند بود. اما در نهایت، این چیزی است که بر آن متمرکزیم و قصد ندارم حدس و گمانی فراتر از آن مطرح کنم.
توافق هستهای در سال ۲۰۱۵ میان ایران و قدرتهای جهانی(آمریکا، آلمان، فرانسه، انگلیس، چین و روسیه) منعقد شد اما پس از خروج یکجانبه دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا از این توافق و در پی آن، با فاصله گرفتن تدریجی ایران از عمل کردن به تعهدات داوطلبانهاش در توافق که در نتیجه متحمل شدن تحریمهای آمریکا و عدم بهرهمندی از منافع تعیین شده در برجام رخ داد، تاکنون به مرحله اجرایی شدن کامل نرسیده است.
پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۱ آمریکا و تشکیل دولت جدید در کاخ سفید، موضوع بازگشت آمریکا به توافق هستهای، طبق وعده انتخاباتی او در دستورکار سیاست خارجی دولت بایدن قرار گرفت. قدرت های جهانی از جمله آمریکا، در ماههای گذشته شش دور مذاکرات پیرامون احیای توافق هسته ای در وین را برگزار کردند. این مذاکرات میان ایران و دیگر اعضای کمیسیون مشترک برجام و با حضور آمریکا درمحل مذاکرات برگزار شد. البته ایران و آمریکا مذاکرات مستقیمی نداشتند و تنها از طریق نمایندگان دیگر کشورهای حاضر در مذاکرات در جریان مواضع یکدیگر قرار می گرفتند.
برگزاری دور هفتم این مذاکرات تا پس از تشکیل دولت سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان به تاخیر افتاد. زمان دقیق از سرگیری مذاکرات مشخص نیست، اما ایران اخیرا همزمان با برگزاری نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل گفته که این مذاکرات می تواند در آینده نزدیک از سر گرفته شود. مذاکرات وین در این راستا پیش می رود که بتواند از طریق اقداماتی هماهنگ شده، موجب بازگشت دوجانبه آمریکا و ایران به پایبندی کامل به توافق هسته ای شود.