پرواز قیمت طلای جهانی؛ رکوردزنی فلز زرد در میانه جنگ تجاری ترامپ و چین

به گزارش اقتصادنیوز، قیمت طلای جهانی که پس از رکوردزنیهای سریالی در ماه نوامبر، دو هفته اخیر را در محدوده رنج و حوالی مرزهای حمایت نوسان داده بود؛ روز جمعه با یک درصد افزایش به 3205.53 دلار رسید و رکورد جدیدی را به ثبت رساند. البته این پایان کار نبود و این فلز گرانبها ساعاتی بعد به قله تاریخی 3217.43 دلار رسید و سود هفتگی بیش از 5 درصد را ثبت کرد؛ روندی که از بامداد روز پنجشنبه استارت خورد و گذر این فلز گرانبها دوباره به محدوده مهم 3100 دلار افتاد.
در همین حال، هر اونس طلای آمریکا با 1.5 درصد افزایش به 3226.50 دلار رسید.
شوک جنگ تجاری چین و آمریکا به فلز زرد
تحلیلگران معتقدند سقف زنی دوباره طلا در سایه تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین رقم خورده است و در حالیکه سهام شرکتهای معدنی به روند صعودی چشمگیر خود پس از مراسم تحلیف ریاستجمهوری آمریکا ادامه دادند، تنشهای تجاری میان آمریکا و چین تشدید شد.
از زمان تحلیف دونالد ترامپ در ۲۰ ژانویه، سهام شرکتهای بزرگ معدنکاری طلا بیش از ۲۰ درصد افزایش یافتهاند و برخی شرکتها بازدهی بیش از ۳۰ درصدی از ابتدای سال داشتهاند؛ چرا که سرمایهگذاران به دنبال داراییهای امن هستند.
آمریکا روز پنجشنبه، تعرفه واردات کالاهای چینی را به ۱۲۵ درصد افزایش داد که با احتساب تعرفه ۲۰ درصدی قبلی، مجموع آن به ۱۴۵ درصد میرسد. این اقدام، تصمیم ترامپ مبنی بر توقف ۹۰ روزه افزایش تعرفهها برای اکثر کشورهای دیگر را تحتالشعاع قرار داد.
سهام شرکتهایی که از ابتدای سال بیش از ۲۰ درصد رشد داشتهاند، روز پنجشنبه در پی تنشهای تجاری و رکوردشکنی قیمت طلا، باز هم صعود کرد
دومینیک اوکین، تحلیلگر بانک جیپیمورگان میگوید: «معدنکاری در سه رکود اقتصادی اخیر، بهترین عملکرد را در بین تمام صنایع داشت.»
او بازدهی بیش از ۵۰ درصدی برای سهامداران معدنکاران طی دو سال آینده پیشبینی کرده است.
بانکهای مرکزی و صندوقهای ETF در زمین خرید
تحولات اخیر بازار، با کاهش غیرمنتظره شاخص قیمت مصرفکننده آمریکا در ماه مارس، بیش از پیش دگرگون شده است. این کاهش باعث شده معاملهگران روی کاهش نرخ بهره فدرال رزرو از ماه ژوئن حساب باز کنند.
براساس گزارش شورای جهانی طلا، تنها در ماه مارس، صندوقهای ETF طلا که بهصورت فیزیکی پشتیبانی میشوند، جذب سرمایه ۸.۶ میلیارد دلاری داشتند که ۷۶ درصد از این مبلغ به سرمایهگذاران آمریکای شمالی تعلق داشت.
بانکهای مرکزی هم نقش بزرگی در رشد قیمت طلا داشتهاند؛ بهطوریکه در سال ۲۰۲۴ حدود ۱٬۰۴۵ تن طلا خریداری کردهاند؛ سومین سال پیاپی که خرید آنها از مرز هزار تن عبور کرده است. کشورهایی مانند روسیه و چین با هدف کاهش وابستگی به دلار این روند را تقویت کردهاند.
مرز حمایت و مقاومت طلای جهانی
با این حال، با ادامه تنشهای ژئوپلیتیکی و عدم قطعیت در تجارت جهانی، تحلیلگران انتظار دارند روند صعودی طلا تا سال ۲۰۲۶ ادامه یابد. بانک آمریکا هم هدف قیمتی طلا برای سال ۲۰۲۶ را به ۳٬۳۵۰ دلار به ازای هر اونس افزایش داده است.
براساس بررسی اقتصادنیوز، در مسیر صعود نفسگیر طلا، اولین مرز حمایتی که بازار ممکن است برای استراحت انتخاب کند، حوالی ۳٬۱۸۰ دلار است؛ جایی که خریداران در هفته گذشته نقش پررنگی داشتند و بعید نیست دوباره دست به کار شوند.
کمی پایینتر، محدوده حمایت ۳٬۱۲۰ دلار میتواند مثل دیوار قطور عمل کند؛ سطحی که پیشتر یک مقاومت جدی بود و حالا تبدیل به پناهگاه خریداران شده است و اگر جریان اصلاحی عمیقتر شود، نگاهها به سمت مرز حمایت ۳٬۰۵۰ دلار میرود؛ سطحی که نه فقط از نظر تکنیکال، بلکه از منظر روانی هم اهمیت بالایی دارد و عبور از آن میتواند زنگ هشدار برای تغییر فاز بازار باشد.
از سوی دیگر، محدوده ۳٬۲۱۷ دلار مانند یک دروازه برای تداوم صعود قیمت طلاست و مهم ترین مرز مقاومت برای این فلز زرد محسوب میشود که عبور از آن میتواند جرقه موج جدیدی از خریدها را روشن کند. اگر بازار از این دروازه عبور کند، مقصد بعدی، مرز ۳٬۲۵۰ دلار است؛ مقاومت روانی که میتواند میدان نبردی سخت بین گاوها و خرسها باشد.
همچنین، چشمانداز بلندمدت تحلیلگران نقطه تاریخی ۳٬۳۵۰ دلار است؛ محدوده پیشبینی شده توسط بانک مرکزی آمریکا که حالا چندان هم دور از ذهن به نظر نمیرسد و اگر طلا همچنان سوخت خود را از تنشهای ژئوپلیتیکی و کاهش نرخ بهره فدرال تأمین کند؛ شکستن این مرز چندان دیر نخواهد بود.
با این همه، روند طلا همچنان صعودی و در حالت «overbought» قرار داره، اما با توجه به حضور معاملهگران در بازار آپشن و شرطبندی روی کاهش نرخ بهره، تا زمانی که فدرال رزرو موضع نرمتری نشان دهد یا ریسکهای ژئوپلیتیکی مانند تنش چین و آمریکا ادامه داشته باشه، فشار خرید بر طلا باقی خواهد ماند.