سکوت سؤالبرانگیز رئیسی در مقابل پرونده رشوه مشاور رستم قاسمی/ خبری از برکناری وزرا نیست!
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از قرن نو، «خود را رقیب فساد و ناکارآمدی میدانم نه گروههای سیاسی، بانیان و شرکای وضع موجود نمیتوانند مدعی تغییر در وضع موجود باشند.» این جمله ابراهیم رئیسی است که پس از ثبتنام در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری مقابل خبرنگاران گفت.
پشت پرده افشاگری های مطهری علیه مشاور عالی رستم قاسمی/ جبهه پایداری و نواصولگرایان به جنگ هم رفتند
او این را هم گفته بود که «در حوزه دستگاه اجرایی است که بسترهای فسادزا از ریشه خشکانده میشود و تبدیل ناکارآمدیها به کارآمدیها باعث میشود ناهنجاریهای اجتماعی و اقتصادی نداشته باشیم و حل مسائل در دستگاه اجرایی میتواند از مشکلات دستگاه قضایی و از پروندهها بکاهد.»
اما این روزها که دولت تازهکار رئیسی یکسالگی خود را به پایان رسانده است، از یک سو خبر دستگیری مشاور ویژه یک وزیر به گوش میرسد و روز دیگر خبر فساد چندصد میلیونی در وزارتخانهای دیگر علنی میشود.
علت بستری شدن رستم قاسمی در بیمارستان/ آقای وزیر از شنبه به دولت برمی گردد
ماجرای فساد 730میلیون دلاری
نیمه خردادماه 1401 بود که مقدسی، رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی گاوداران، از خالیماندن دست دامداران از نهاده با وجود اینکه بابت خرید آن هزینه هم پرداخت کردهاند خبر داد و گفت که یکی از شرکتهای متعلق به سازمان تعاون روستایی در فروردینماه، نهاده دامی را در سامانه بازارگاه به گاوداران فروخته و پول آن را نیز دریافت کرده ولی هنوز نهاده به آنها تحویل نداده است.
مدتی بعد سازمان بازرسی کل کشور جزئیاتی از تخلف در واردات نهاده دامی را منتشر کرد که نشان داد کوتاژ جعلی صادر شده و شرکت واردکننده متعهد به تأمین ۱۳میلیون و ۷۰۰هزار تُن نهاده دامی شده و با گذشت زمان، هنوز تأمین نشده است. این سازمان توضیح داد که موضوع ساخت کوتاژ صوری مطرح بوده و حتی محموله نهادههای دامی وارد بندر نشده است، در حالی که ۸۰۰هزار تن نهاده دامی در سامانه به مردم، کشاورزان و اتحادیهها ارائه شده و آنها با دیدن کوتاژ ثبتشده در سامانه بازارگاه، ۵۰۰هزار تن را مبلغ ۱۱۰۰میلیارد تومان خریداری و این مبلغ را به حساب شرکت واریز کردهاند.
در همان روزها سیدمرتضی حسینی، نماینده میانه در واکنش به این خبر گفت: «وزارت جهاد کشاورزی به این شرکت مجوز عرضه چیزی که هنوز وارد نشده را در سامانه بازارگاه میدهد و عدهای از جمله اتحادیههای کشاورزی، کشاورزان و کارخانههای تولید دام و طیور در آن سامانه ثبتنام میکنند و پولی را پرداخت میکنند به امید اینکه محصولی را که خریداری کردهاند، تحویل بگیرند. در مجموع حدود ۱۱۰۰میلیارد تومان به حساب این شخص و شرکت واریز شده بدون اینکه نهادهای به آنها تحویل داده شود! و اکنون هم مشخص شده که هیچ نهادهای وارد نشده است! جالب این است که وزارت جهاد کشاورزی با بانک مرکزی مکاتبه میکند و درخواست صدور ۷۳۰میلیون دلار تسهیلات برای این شرکت میکند و در آن نامه هم بدون اینکه نهاده دامی وارد شده باشد، صریحاً قید میکند که این نهاده وارد کشور شده است! طبق گزارشی که رئیس سازمان بازرسی کل کشور دادهاند، برای این شرکت ۷۳۰میلیون دلار ارز و تسهیلات میگیرند.»
بازتاب فساد 730میلیون دلاری آنقدر شدید بود که پای رئیس قوه قضائیه را هم به ماجرا باز کرد و او از سازمان بازرسی خواست که موضوع تخلفات صورتگرفته در زمینه واردات نهادههای دامی را با فوریت و جدیت پیگیری کنند.
اما، ماجرا به همین جا ختم نشد و در حالی که سیدجواد ساداتینژاد برای پاسخ به سؤالات نمایندگان تخلفات مدیرعامل سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران به خانه ملت رفته بود، نتوانست آنان را قانع کند و دومین کارت زرد بهارستانیها به دولت را به نام خود ثبت کرد.
آقای مشاور عالی دستگیر شد، رئیسی سکوت کرد
اما طی چند روز گذشته بیماری رستم قاسمی و دستگیری مشاور عالی وزیر راه به تیتر یک رسانهها تبدیل شده است؛ هرچند که اعلام شد رستم قاسمی زیر تیغ جراحی رفت و علی بهادری جهرمی هم برای ملاقات با وزیر راه به بیمارستان رفت؛ اما اردشیر مطهری در توئیتی فاش کرده که موضوع کمر درد رستم قاسمی از همان روزی اتفاق افتاد که بازداشت قاسم مکارم صورت گرفت.
او نوشت «شنیدید میگن مشاور عالی و بازرس ویژه رستم قاسمی بازداشت شد؟! مأموران وزارت اطلاعات، قاسم مکارم شیرازی را دقیقاً سر قراری که برای دریافت رشوه بهصورت یورو ترتیب داده بود، دستگیر کردهاند. از آن روز هم رستم قاسمی کمردرد گرفته، بستری شده. حالا کجا بستری شده نمیدونم. میگن دیگه، ما نمیگیم.»
اما، قاسم مکارم چه کسی است؟ تا پیش از بازداشت قاسم مکارم شیرازی، هیچ اطلاعاتی درباره او وجود نداشت و کسی نمیدانست حتی سوابق مدیریتی او چه بوده که با سمت بازرس و مشاور ویژه وزارت راه و شهرسازی منصوب شده است. حالا اما معلوم شده که او از خیلی سال قبل سودای مدیریت کلان داشته است؛ سودایی که قاسم مکارم را در سال ۹۸ به صحنه رقابت انتخاباتی مجلس کشاند.
دفتر آیتالله مکارم شیرازی هم در بیانیهای در مورد بازداشت مشاور عالی وزارت راه نوشت: «شخص نامبرده از فرزندان یا نوادگان مرجعیّت معظم نیست؛ بلکه از منسوبین برادر مکرّم ایشان میباشد.»
در همین میان، اگرچه رستم قاسمی از زمان دستگیری مشاور عالی خود در مقابل هیچ دوربینی نیامده و حتی دیروز نیز از حضور در مراسم رویداد فناورانه صنعت ساختمان امتناع کرد تا به شایعات برای برکناری خود قوت ببخشد؛ اما روز گذشته در اطلاعیه ای اعلام کرد: «اخیراً خبر منتشرشده پیرامون یکی از مشاوران اینجانب و تحقیق درباره اتهامات فرد مزبور بهوسیله دستگاه نظارتی درون دولت، موجب سوءاستفاده دشمنان نظام و تخریب کارکنان خدوم وزارت راه و شهرسازی خصوصاً جوانان انقلابی و پرکار وزارتخانه شده است. در این زمینه خاطرنشان میشود این پرونده در مراحل ابتدایی بوده و تا نهایینشدن تحقیقات توسط نهادهای نظارتی و قوه قضائیه به جهت حفظ حریم خصوصی افراد هیچگونه اطلاعاتی از پرونده منتشر نشده و کلیه مطالب ذکرشده صرفاً گمانهزنی است که صحت و سقم آن مشخص و مورد تأیید نیست.»
در قسمتی دیگری از این اطلاعیه آمده است: «اینجانب بهعنوان وزیر راه و شهرسازی، ضمن تأکید بر اعتماد کامل به نهادهای نظارتی دولت، رسیدگی دقیق و بدون ملاحظه درباره اتهام هر فرد در هر جایگاهی را لازم و واجب دانسته و آمادگی این وزارتخانه را برای همکاری در تکمیل تحقیقات و روشنشدن حقایق اعلام میکنم. لکن لازم است رسانهها از گمانهزنیهای بیپایه تا قبل از اثبات اتهام در مرجع صالح قضایی و خدشه به آبروی افراد، دوری کنند.»
از گشت ارشاد مدیران چه خبر؟
اما این اتفاقات در حالی در عمر یکساله دولت میافتد که یکی دیگر از وعدههای ابراهیم رئیسی در دوره انتخابات تشکیل گشت ارشاد برای مدیران بود؛ وعدهای که یک سال برای تشکیل آن زمان برد و انتقادات زیادی را متوجه شخص رئیسجمهور کرد. با این حال او در نشست خبری خود به مناسب هفته دولت از راهاندازی گشت ارشاد مدیران خبر داد.
او گفت: «وعده گشت ارشاد مدیران، وعدهای بود که به آن عمل کردیم. گشت ارشاد مدیران زیر نظر بازرسی ریاستجمهوری تشکیل شد و به دستگاههای مختلف سرکشی میکند که به آثار آن در ابتدای سخن اشاره کردم. در برخی تخلفات به محض گزارش، فرد خاطی برکنار شده و این موضوع به سطوح کارشناسی ختم نشده و در مواردی درباره مدیران کل و معاون وزیر اتفاق افتاده است. ورود گشت مدیران به دستگاه یا سازمانی مساوی با این نیست که لزوماً فساد در آن دستگاه رخ داده است؛ بلکه اجرای قانون، عدم فساد را پیگیری میکند. بنابراین گشت ارشاد برای مدیران وعدهای بود که به آن عمل شد.»
حال باید دید با راهاندازی گشت ارشاد، مدیران ابراهیم رئیسی چه استراتژیای برای مقابله با فساد در دولت خود اتخاذ میکنند، به سکوت خود ادامه میدهند یا ماجرا را با برکناری وزرا به پایان میرسانند یا...