واکنش شرکت داروساز به مرگ 70 بیمار دیالیزی/ جزئیات تازه از یک اتفاق تلخ
به گزارش اقتصادنیوز، در میان موج اخبار سیاسی و اقتصادی اخیر، یک خبر تلخ از مرگ 70 بیمار دیالیزی دل خوانندگان را لرزاند. موضوعی که هر چند در دولت گذشته رخ داده و رسانه ها سال گذشته به آن نپرداختند، اما امسال به ناگاه پیگیری آن توسط خبرنگاران پررنگ تر شد و مسئولانی از ارگان های رسمی خود را نسبت به آن پاسخگو کردند.
تولید محلول آلوده عمدی بود یا سهوی؟
به گزارش اقتصادنیوز، در اینکه آلوده بودن این محلول ها عمدی یا سهوی بوده است، علامت سوال های بیشماری احتمالا برای خانواده هایی که عزیزان خود را از دست داده اند و البته خانواده هایی که بیمار دیالیزی دارند، پیش آمده است. در این زمینه، اقتصادنیوز روز گذشته در گزارشی به بررسی ابعاد این اتفاق غم انگیز پرداخت که 70 خانواده ایرانی را سال گذشته در تهران، مشهد و اصفهان عزادار کرده بود. اما شب گذشته خبر جدیدی در خصوص شرکت داروسازی که محلول های آلوده به آلومینیوم تولید کرده بود، منتشر شد. ماجرا از این قرار بود که شهرزاد عصاره، رئیس انجمن نفرولوژی ایران در خردادماه سال جاری از مرگ شماری از بیماران دیالیزی بر اثر استفاده از محلولهای دیالیز صفاقی(آلوده به آلومینیوم) بر اثر این مسمومیت خبر داد.
بر اساس مطلبی که امتداد در این باره نوشته بود، عصاره در این باره که آیا این آلودگی سهوی یا عمده بوده است، گفته بود: «شرکتهای تولیدکننده باید مواد دارویی خود را تحت کنترل کیفی قرار دهند که در این فرآیند احتمالاً متوجه نشدهاند که این محلول آلودگی دارد. سازمان غذا و دارو نیز بر این موضوع باید نظارت کند تا محلولها قبل از رسیدن به دست بیماران از نظر کیفی کنترل شوند که گویا در این زمینه نیز دقت کافی انجام نشده است».
به گزارش اقتصادنیوز، بعد از آنکه سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس طی چند روز گذشته درباره فوت 70 بیمار دیالیزی خبر داد، روابط عمومی و رئیس سازمان غذا و دارو نیز با مصاحبه های پی در پی اعلام کردند که در حال حاضر خبری از محلول های آلوده به آلومینیوم نیست و این اتفاق دیگر در این داروها رخ نمی دهد.
واکنش شرکت تولیدکننده داروهای دیالیزی
پیگیری های سازمان غذا و دارو سر از شرکت داروسازی ثامن درآورد که تولید کننده اصلی این محلول های حیاتی است و به نظر می رسد در این زمینه پیگیری های قضایی نیز از سال گذشته شروع شده است.تا اینکه شب گذشته بالاخره روابط عمومی شرکت داروسازی ثامن پیرو انتشار مطالبی در خصوص آلوده بودن محلول دیالیز صفاتی تولیدی این شرکت در توضیحاتی برای تنویر افکار عمومی نوشت: «شرکت داروسازی ثامن طی سی سال گذشته به عنوان یکی از بازوهای تأمین نیازهای حیاتی کشور در حوزه دارو فعالیت داشته و تولید حدود ۳۰ میلیون عدد محلول دیالیز صفاقی برای کمک به ادامه حیات بیماران فاقد کلیه جز افتخارات این شرکت در سالهای فعالیت خود بوده است.»
«از حدود پنج سال قبل با توجه به شرایط تحریمی و نیاز مبرم بیماران به این محصول حیاتی، تأمین مواد اولیه از شرکتهای داخلی در دستور کار قرار گرفت. به این ترتیب در طی سه سال گذشته قریب به ۳۰ نوبت مواد اولیه از یکی از شرکتهای مورد تأیید سازمان غذا و دارو دریافت شده که همه موارد به جز یک نوبت بدون مشکل به محصول نهایی تبدیل و مورد استفاده بیش از ۶۵۰ بیمار دیالیز صفاقی در کشور قرار گرفته است.»
«در نیمه خرداد سال جاری پس از دریافت گزارشاتی مبنی بر بروز برخی عوارض در بیماران، شرکت داروسازی ثامن در بدو امر تمامی محصول موجود در بازار و در اختیار بیماران را جمعآوری و تولید خود را متوقف کرد. در مرحله بعد با بررسی گسترده فنی و آزمایشگاهی با حضور و هماهنگی سازمان غذا و دارو در خصوص ریشهیابی مشکل و راههای رفع آن اقدام عاجل صورت گرفت. در بررسیها مشخص شد وجود آلومینیوم بیش از حد متعارف در یکی از بچهای یک نوع ماده اولیه مصرفی منجر به بروز مشکل شده که اقدامات لازم برای رفع این مشکل در دستور کار قرار گرفت.»
«پس از مدتی با توجه به تماسهای مراکز درمانی مبنی بر نیاز بیماران به این محصول حیاتی تولید محلول با مجوز و دستور سازمان محترم غذا و دارو، بنا بر نیاز کشور از سر گرفته شد. اکنون، ضمن تأکید بر اینکه هنوز هیچ اظهارنظر قضائی، نفیاً یا اثباتاً در خصوص انتساب فوت برخی از بیماران دیالیزی عزیز به محلولهای با سطح بالای آلومینیوم تولیدی شرکت داروسازی ثامن، از طریق محاکم صادر نشده است؛ در حال حاضر تمامی فرآیندهای قضائی و فنی برای بررسی و رسیدگی به این موضوع در جریان است و شرکت داروسازی ثامن خود را ملزم به پیگیری و پاسخگویی در این زمینه میداند. ما عمیقاً از این اتفاقات متاسفیم و همدردی خود را با بیماران و خانوادههای آنها اعلام میداریم.»
رد آمار فوت 70 بیماری دیالیزی!
به گزارش اقتصادنیوز، در حالی که چند مسئول به طور رسمی آمار فوت بیماران دیالیزی بر اثر استفاده از محلول آلوده به آلومینیوم را 70 نفر اعلام کرده اند، اما شرکت داروسازی ثامن در اطلاعیه خود این آمار را رد و اعلام کرد: «در این شرایط، طرح برخی اظهار نظرهای غیر دقیق و آمارهای غیرواقعی درباره تعداد بیماران تحت پوشش دیالیز صفاقی و تعداد فوتشدگان همراه با اطلاعات نادرست در خصوص زوایای رسیدگی قضائی به موضوع، اسباب نگرانی بیماران و دغدغهمندان این حوزه شده است.»