پشت پرده غیبت ظریف در جلسه با رئیسی/ رئیس جمهور از روس ها دلجویی کرد؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از قرن نو، رفتارهای تحکم آمیز و نگاه از بالای اولیانوف به ایرانیها در مذاکرات وین صدای برخی از سیاستمداران داخلی را درآورده که انگار نماینده روسها قرار است برای دیپلماتهای ایرانی حاضر در مذاکرات احیای برجام تعیین تکلیف کند.
سفر قریبالوقوع سید ابراهیم رئیسی به روسیه و احتمال انعقاد یک قرارداد 20 ساله با روسها نیز این سوال را ایجاد کرده که شاید دولت سیزدهم بدون ملاحظات سیاسی مرسوم، به صورت چشم بسته در دامن روسها افتاده است.
حتی برخی از کارشناسان سیاسی معتقد هستند که عدم دعوت از محمدجواد ظریف به دفتر رئیسجمهور برای حضور در جلسه مشورتی نیز به نوعی دلجویی از روسها به دلیل انتقادات چند وقت اخیر ظریف از مقامات روسیه، به خصوص سرگئی لاوروف، بوده است.
در همین رابطه، یکی از دیپلماتهای سابق کشورمان میگوید؛ نباید درباره نحوه تعامل دولت رئیسی با سیاستمداران داخلی و مقامات کشورهای خارجی پیش داوری کرد، هرچند که باید پذیرفت هر کشوری برای پیشبرد اهداف خود؛ در ابتدا منافع ملی را مدنظر قرار میدهد.
باید از مشورتی دیپلماتهای کارکشته استفاده شود
علی اکبر فرازی سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در کشورهای رومانی، مجارستان و قبرس در خصوص دیدار اخیر لاریجانی، ولایتی، خرازی و جلیلی با سید ابراهیم رئیسی و در آستانه سفر به روسیه، اظهار داشت: دیدار اخیر آقای رئیسی پیش از سفر به مسکو با جمعی از صاحبنظران سیاسی را میتوان یک کار مثبت از سوی دولت ارزیابی کرد.
وی گفت: کسانی که در جلسه مشترک با آقای رئیسی حضور پیدا کردند تجارب بسیار زیادی در زمینه دیپلماسی و سیاست خارجی دارند و قطعا میتوانند کمک حال دولت باشند. هرچند مشورت گرفتن از صاحبنظران و دست اندرکاران سیاسی یک رسم بسیار خوب در کشورهای توسعه یافته است، اما باید توجه داشت؛ زمانی جلسات هماندیشی با صاحبنظران سیاسی نتیجه بخش میشود که تبدیل به یک روند ثابت شود. امروز بسیاری از فعالان سابق دیپلماسی در کشور حضور دارند که میتوانند نظرات بسیار کارگشا به دولت ارائه کنند و نباید برای موضوعات مقطعی از ظرفیت این افراد استفاده کرد.
غیبت ظریف در جلسه رئیسی بخاطر دلجویی از روس ها قابل پذیرش نیست
فرازی در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال دارد دعوت نشدن آقای ظریف به جلسه مشورتی با رئیسجمهور به دلیل دلجویی از روسها پس از اظهارات وزیر خارجه سابق درباره نقش مخرب روسیه در برجام باشد، بیان داشت: فارغ از نظرات آقای ظریف در خصوص روسها، باید توجه داشت که ریاستجمهوری بر اساس منافع ملی کشور خود تصمیم میگیرد و اگر غیبت آقای ظریف در جلسه اخیر به دلیل دلجویی از روسها باشد، قابل پذیرش نیست. هرچند که باید توجه داشت این گونه تحلیلها بیشتر ساخته و پرداخته رسانهها است و نباید پیش داوری غلط کنیم.
اولیانوف را جدی نگیرید
وی تصریح کرد: به یاد داریم که نماینده روسیه (اولیانوف) در وین پس از اظهارات غیر حرفهای خود درباره بحبوحه مذاکرات با واکنش قاطع بسیاری از سیاستمداران داخلی مواجه شد و همین موضوع ثابت میکند که منافع ملی در داخل در اولویت قرار دارد. این فرد در چند نوبت فراتر از جایگاه خود اظهار نظر کرد و به نظرم جامعه ایرانی را تست کرد، اما متوجه شد که ایرانیها با نظرات وی مخالفت هستند؛ و بهتر است بیش از این به فردی همچون اولیانوف توجه نشود.
این کارشناس برجسته حوزه دیپلماسی در خصوص شخص محمدجواد ظریف نیز گفت: تجربههای بسیار ارزشمند آقای ظریف قابل کتمان نیست و قطعا دولت فعلی نیز میتواند از نظرات کارشناسی ایشان بهره بگیرد.
رئیسی به روسها دل نبسته است!
فرازی در بخش دیگری از این گفتوگو درباره این تحلیل که گفته می شود دولت آقای رئیسی بیش از حد به روسها دل بسته باشد، گفت: من نشانهای از دلبستگی دولت آقای رئیسی به روسیه ندیدهام و به این موضوع قائل هستم که هر دولتی برای پیگیری اهداف خود در سیاست خارجی از ظرفیت کشورهای مختلف استفاده میکند.
وی ادامه داد: نباید گسترش روابط با چین و روسیه را به عنوان ایجاد عدم توازن با سایر کشورها در نظر گرفت. قطعا توسعه روابط با چین و روسیه لازم است، اما نباید از توان کشورهای دیگر جهان نیز غافل شد، زیرا از ابتدای انقلاب شعار نه شرقی نه غربی الگوی سیاست خارجی ایران بوده و هرگز نباید از این اصل عدول کنیم.
روسیه همسایه خوبی برای ایران نبود
سفیر سابق کشورمان در اروپا پیرامون نگاه روسیه به مناسبات با کشورمان، اظهار داشت: همه کشورها به دنبال تأمین منافع خود هستند، اما نباید از لحاظ تاریخی فراموش کنیم که روسها همسایه خوبی برای ایران نبودند و امروز نیز از گسترش روابط سازنده ایران با کشورهای جهان استقبال نمیکنند و خواهان مشغول نگهداشتن ایران در درگیری های سیاسی بین المللی هستند.