شناسنامه ایرانیها حذف میشود؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرگزاری خانه ملت؛ نمایندگان در نشست علنی نوبت عصر امروز (سه شنبه، 4 مهرماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات لایحه برنامه هفتم توسعه با پیشنهاد حذف بند الحاقی یک و تبصره یک و 2 آن با 146 رأی موافق، 29 رأی مخالف و 4 رأی ممتنع از مجموع 197 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
بند الحاقی -1 به منظور پیاده سازی قابلیت های کارت هوشمند ملی، کاهش هزینه ها، ارتقای بهره وری جلوگیری از تعدد صدور کارتهای گوناگون در خدمات عمومی دولت، سازمان ثبت احوال کشور مکلف است با ایجاد بستر لازم و تعامل با دستگاههای اجرایی، نهادهای عمومی و سایر اشخاص حقوقی متولی ارائه خدمات نسبت به تجمیع کارکردها بر روی کارت هوشمند ملی اقدام نماید به نحوی که تمام گواهیها، مجوزها و مالکیتهای متناظر با هر شخص حقیقی از طریق کارت هوشمند ملی و یا خدمات الکترونیکی متناظر آن قابل اجرا و احراز باشد.
تبصره -1 در راستای ایجاد هویت هوشمند اشخاص حقیقی، سازمان ثبت احوال کشور مکلف است با همکاری کلیه دستگاههای اجرایی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی نسبت به جمع آوری اطلاعات مرتبط با اشخاص حقیقی و تجمیع آن در پایگاه اطلاعاتی هویتی کشور به نحوی اقدام نماید تا امکان ارائه خدمات هویتی مرتبط با این اطلاعات از طریق کارت هوشمند ملی میسر گردد. هرگونه احراز هویت اشخاص به غیراز استعلام از پایگاه های این سازمان، ممنوع و فاقد اعتبار است.
تبصره -2 در راستای اجرای این بند، سازمان ثبت احوال کشور مکلف است نسبت به مطالعه و بازبینی کلیه اسناد و مدارک هویتی، ظرف سال اول اجرای این قانون و حذف شناسنامه تا پایان سال سوم اجرای آن اقدام نماید.
همچنین با پیشنهاد عبدالرضا مصری رئیس جلسه برای برطرف شدن ابهام، تبصره های 3 تا 5 بند الحاقی یک و بند الحاقی 2 این ماده به کمیسیون تلفیق برنامه ارجاع شد.
تبصره -3 به منظور اجرای ماده (10) قانون مدیریت داده ها و اطلاعات ملی، سازمان مکلف است امکان ثبت برخط و به روزرسانی یک شماره تلفن همراه برای تمامی اشخاص حقیقی که به سن قانونی رسیده اند را با لحاظ کلیه الزامات امنیتی بر روی پایگاه فراهم نماید. از این پس، شماره تلفن همراه قانونی هر شخص برای کلیه خدمات دولتی وعمومی، شماره ثبت شده در پایگاه مذکور می باشد و سازمان ثبت احوال باید از طریق تبادل اطلاعات و برقراری خدمات الکترونیکی نسبت به ارائه شماره ها به تمامی دستگاه های اجرائی، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، بانکها و شرکتهای دولتی اقدام نماید. این مبادی به هیچ عنوان حق اخذ شماره تلفن همراه اشخاص حقیقی را به غیر از طریق خدمت (سرویس) الکترونیکی سازمان ندارند.
تبصره -4 به منظور اجرای ماده (10) قانون مدیریت داده ها و اطلاعات ملی، سازمان ثبت احوال کشور مکلف است، امکان ثبت برخط و به روزرسانی نشانی قانونی تمامی اشخاص حقیقی را بر روی پایگاه اطلاعات مکان اقامت افراد، فراهم نماید. از این پس اقامتگاه قانونی هر شخص، نشانی مندرج در پایگاه مذکور می باشد و سازمان ثبت احوال کشور باید از طریق تبادل اطلاعات و برقراری سرویس های الکترونیکی نسبت به ارائه این نشانی های قانونی به تمامی دستگاه ها، بانک ها، شرکت های دولتی، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و سایر اشخاص حقوقی اقدام نماید. این مبادی به هیچ عنوان حق اخذ نشانی اشخاص حقیقی را به غیر از طریق خدمت الکترونیکی سازمان ثبت احوال ندارند.
تبصره -5 آیین نامه اجرائی این ماده حداکثر ظرف شش ماه از لازم الاجرا شدن این قانون توسط وزارت کشور، شورای عالی فضای مجازی و سازمان اداری و استخدامی کشور تهیه شده و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
بند الحاقی -2 آن قسمت از وجوه و اموال مؤسسات و شرکت های غیردولتی متعلق به دستگاههای اجرائی و همچنین وجوه و اموال بانکها و مؤسسات اعتباری غیردولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، سازمانها و صندوقهای بازنشستگی، شرکتهای سهام عدالت و مؤسسات و شرکت های تابعه و وابسته به آنها، مشمول حکم مقرر در مورد وجوه و اموال عمومی بوده و هرگونه برداشت و تصرف غیرمجاز در این وجوه و اموال، اختلاس یا تصرف غیرقانونی محسوب میشود.
تبصره- شهرداریها، مؤسسات و شرکتهای وابسته یا تابعه آنها با هر درصد سهم، مشمول حکم این بند نمیباشند و همچنین شرکتها و واحدهای اقتصادی وابسته به نیروهای مسلح، تابع قوانین خاص خود میباشند.
همچنین نمایندگان با 105 رأی موافق، 76 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 203 نماینده حاضر در جلسه با بند الحاقی 3 ماده 5 لایحه برنامه هفتم موافقت کردند.
بند الحاقی -3 در راستای مردمی سازی اقتصاد، دولت مکلف است با استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی و تعاونی، حلقههای میانی، گروههای جهادی، سازمانهای مردمنهاد و نیز با استفاده از ابزار بازار سرمایه، امکان مشارکت مردم را در فعالیتهای اقتصادی و عمرانی از جمله توسعه روستایی، آبخیزداری و آبخوانداری، ساخت، بهره برداری و مدیریت مراکز بهداشتی- درمانی و اماکن ورزشی، فرهنگی و هنری، ساخت و بهرهبرداری پروژههای ریلی و جادهای، ساخت و تولید مسکن، پروژههای شهری، خدمات بازرگانی داخلی و خارجی، خدمات اجتماعی، خدمات فنی، مهندسی و فناوری ارتباطات و اطلاعات و نظایر آن با روش های متنوع از جمله خرید خدمات، واگذاری مدیریت، مشارکت عمومی– خصوصی، اجاره، بهرهبرداری و نیز سایر روشهای مندرج در قوانین دائمی فراهم نماید به نحوی که سالانه بخشی از تصدیهای دستگاه های مسئول انجام وظایف فوق الذکر کسر گردد. سازمان مکلف است آیین نامه مربوطه را ظرف شش ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون تنظیم و به تصویب هیأت وزیران برساند.